
محمدعلی برزگری بافقی: گسترش پدیده گرایش به قلیان برکسی پوشیده نیست. باید توجه داشت روی دیگر سکه مسئله بیتوجهی به سلامت، به مخاطره انداختن آن است. در جامعهای که بیتوجهی به بدن از منظر سلامت هر لحظه در حال نهادینه شدن بیشتر است، به مخاطره انداختن بدن امری عادی میشود.
مردم تصور میکنند که وقتی قلیان میکشند چون دود قلیان از آب رد میشود (اخیراً هم میگویند از آب یخ رد میشود) این دود تصفیه میشود در حالی که درست بر خلاف این است. دود وقتی از آب رد میشود سنگین تر میشود و رسوب مواد مضر در گلو، حنجره و راههای هوایی خیلی بدتر میشود. با هر بار پُکی که فرد به سیگار میزند، نزدیک نیم لیتر هوا وارد دستگاه تنفس میشود. وقتی که فرد قلیان میکشد تا ۱۸ برابر این حجم میتواند دود به سینه وارد شود. یعنی میزان دودی که وارد ریه میشود، بسیار بیشتر است و مدت زمانی که دود داخل سینه میماند خیلی بیشتر است.
مصرف قلیان سیستم بدن زنان را تغییر میدهد و عوارض جبران ناپذیری را به همراه دارد. عوارضی مانند نازایی، اختلالات عصبی و همچنین به دلیل الگوی تربیتی بودن زنان در خانواده مصرف قلیان توسط زنان یک تبلیغ و ترویج نامناسب و مخاطره آمیز خواهد بود. به طوری که اگر تا سالهای قبل در ایران به دلیل داشتن قبح اجتماعی و فرهنگی سیگار کشیدن زنان چندان رایج نبود و اگر کسی هم میخواست سیگار بکشد در محیط منزل و به دور از چشم مردم و حتی فامیل این کار را میکرد ولی این روزها این قبح شکسته و میبینیم که پشت فرمان خودرو، در پارکها و اماکن عمومی زنان و دختران بی هیچ رعب و وحشتی از طرز برخورد جامعه، سیگار میکشند. این افزایش به ویژه در میان نوجوانان دختر و پسر روند نگرانکنندهای را نشان میدهد.
اما در این باب چند نکته قابل تامل است. اول آنکه نسبت زنان سیگاری به مردان در حال افزایش است. یعنی در حال حاضر به ازای هر ۶ مرد سیگاری یک زن سیگاری وجود دارد و دیگر اینکه مصرفکنندگان روزانه مواد دخانی در بین زنان در بعضی جوامع به خصوص در شهرهای بزرگ رو به افزایش است.
همچنین مصرف گهگاهی سایر مواد دخانی نظیر قلیان در زنان و به ویژه در سنین پایینتر نیز در حال افزایش است بطوری که به ازای هر ۹ مرد مصرفکننده قلیان یک زن مصرفکننده قلیان وجود دارد.
مصرفکنندگان دخانیات به ویژه بانوان، غافلند که هر پُک قلیان با 80 نخ سیگار برابری میکند و همین امر اثرات مخربتری بر سلامتمصرف کننده به ویژه بانوان و بانوان باردار دارد.
استعمال دخانیات به ویزه قلیان، خطرات بیماری مادرزادی قلبی را در جنین افزایش میدهد و این امر بستگی به مادر باردار دارد که در روز چند نخ سیگار کشیده و چند نوبت قلیان مصرف میکند.
مادران بارداری که خود نیز سیگار نکشند ولی در برابر استشمام دود سیگار و قلیان پدر خانواده و یا در برابر دیگران قرار بگیرد احتمال دارد که لب شکری و شکاف کام جنین ایجاد شود.
امیدواریم با توجه به اینکه بانوان نقش عمده و موثری در مدیریت خانواده و تربیت فرزندان دارند در این دام شیشهای گرفتار نشوند و با همت بلند خود فرزندانی نیز سالم و افتخار آفرین به سرزمینمان تقدیم کنند.