
به گزارش حلقه وصل، در این نشست مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی گفت: بازدید از بوسنی، بازدید از یکی از تجربیات موفق جمهوری اسلامی است. امروز، بوسنی جایگاه اهالی فکر و دغدغه است و انجام کار بدون شناخت مسئله، محکوم به شکست است.
وی افزود:در جنگ بالکان 8 هزار نفر اسلحههایشان را تحویل سازمان ملل دادند و سپس به طرز وحشیانهای قتل عام شدند. این 8 هزار چه گناهی داشتند جز اعتماد به سازمان ملل؟
در ادامه این نشست محسن رضوانی شاعر و نویسنده گفت: معلم شهید دکتر علی شریعتی سه دانشجوی شهید سال 32 را «سه آذر اهورایی» نامید و ما امروز سه شهید ایرانی جنگ بالکان را «سه آذر اهورایی» مینامیم زیرا خون آنها بسیار مقدس بود.
وی ادامه داد: مسئله بوسنی سند روشنی بر اثبات حقانیت مسلمانان است. چرا که در دنیای امروز، مسلمانان را مهم به خشونت و آدمکشی می کنند و داعش و طالبان را مثال میزنند؛ اما آنقدر حافظه تاریخیشان ضعیف است که مسائلی مانند جنگ بالکان، جنگ جهانی اول و دوم، پرتاب دو بمب اتمی در ژاپن و نسلکشی سرخپوستان آمریکا که مسلمانان هیچگونه نقشی در وقوع آنها نداشتهاند را فراموش میکنند.
رضوانی تصریح کرد: فداکاریهای جمهوری اسلامی و حزبالله لبنان در جنگ بالکان، نشاندهنده این است که آرمانهای ما در راستای اهداف جهان اسلام و امداد مستضعفین است.
وی بیان کرد: ما در بوسنی مسجدهای بسیاری را دیدیم که توسط صربها تخریب شده بود؛ اما هیچ کلیسایی توسط مسلمانان آسیب ندید.
این نویسنده تاکید کرد: نویسنده باید سالک باشد. بزرگانی همچون سعدی، ناصرخسرو، سهراب سپهری و پیر لویی بدون سیر و سفر به جایی نمیرسیدند.
در ادامه مریم برادران نویسنده کتاب «ر» (کتابی درباره شهید رسول حیدری یکی از سه شهید ایرانی جنگ بالکان) و برنده جایزه جلال با نمایش 11 عکسی که در سفر به بوسنی ثبت کرده بود؛ به بیان توضیحاتی درباره آنها پرداخت.
همچنین حامد عسگری که در این سفر شرکت داشت؛ گفت: در سارایوو یک سوله انبار باتری وجود داشت که تعداد زیادی تابوت آنجا بود و من از دیدن این صحنه، وحشتزده شدم. در این جنگ عدهای از رزمندههایی که سلاحشان را به سازمان ملل تحویل دادهبودند؛ مجبور به ساخت سلاح شدند و ما تعدادی از این سلاحها را در موزهای دیدیم.
وی افزود: صدای مظلومیت این عزیزان باید با هنر گره بخورد. خون مظلوم هیچگاه خشک نمیشود و همیشه جوشان است. امیدوارم تعامل فرهنگی بین ایران و بوسنی بیش از پیش برقرار شود تا خون این مظلومان هیچگاه فراموش نشود.
در ادامه عسگری به دکلمه شعری پرداخت که درباره فاطیما شهید یکروزه جنگ بالکان بود.
در پایان این نشست مجید قیصری رماننویس و برنده جایزه جلال به قرائت متنی به نام «درینا رود نیست» پرداخت.