
سرویس پرونده: در حاشیه هفتمین جشنواره مردمی فیلم عمار گفتگوی کوتاهی داشتیم با میکائیل دیانی، فعال رسانهای و روزنامهنگار جوان کشورمان که امسال با اولین تجربه کارگردانی خود و ساخت فیلم مستند «فراموششدهها» در جشنواره عمار شرکت کرده و به موضوع فیشهای نجومی و فقر و بیکاری و بیچارگی عدهای از مردم کشورمان پرداخته بود، در ادامه متن این گفتگو را ملاحظه خواهید کرد.
دیانی در ابتدا با اشاره به استقبال بینظیر و سالن مملو از جمعیت سینما فلسطین برای تماشای این مستند گفت: استقبال مردم و بخصوص جوانان از این فیلم به خاطر موضوع فیشهای نجومی و اشرافیگری برخی از مسئولین و در مقابل نشاندادن فقر و بیچارگی مردم است و نشان میدهد مسئله عدالت برای انقلاب اسلامی بسیار مهم است و با انقلاب گرهخورده است.
وی افزود: تصور غلطی وجود دارد مبنی بر اینکه اگر ما مستندهایمان را بیطرف بسازیم استقبال از آن بیشتر میشود درصورتیکه این باعث خنثیشدن و بیحرف شدن آن مستند میشود و نکته دیگری که وجود دارد این است که نمیشود فیلمی با موضوع سیاسی و اجتماعی ساخت اما به جناح یا تفکر سیاسی ارتباط نداشته باشد، بالاخره برخی افراد رفتارهایی داشتهاند سر یک موضوع خاص که منجر به بروز معضل یا مسئلهای شده است.
این مستندساز جوان کشورمان در پاسخ به این سؤال که آیا اینگونه مستندها باعث نارضایتی مردم از انقلاب به خاطر وجود ناعدالتی در جامعه نمیشود؟، گفت: اگر ما بتوانیم فرهنگ نقد درونگفتمانی را جا بیندازیم این اتفاق رخ نخواهد داد. این موضوع وقتی به وجود میآید که ما به یک سیستم توجیهگر تبدیل شویم و آنطرف هم رسانههای بیگانه و معاند شروع بهنقد مسائل درونی کشورمان کنند و ما نتوانیم از خودمان دفاع کنیم.
وی تصریح کرد: این مستندها و امثال مستندی که آقای عدالتپناه ساخته بود به نام «داد» که نقد درونگفتمانی دارند و مسائل را از داخل جراحی میکنند فضا را بازتر کرده و نگاه مردم را بهتر میکند.
این روزنامهنگار جوان کشورمان خاطرنشان کرد: نکتهای که وجود دارد این است که باید تفاوتی قائل شویم بین آن آرمان با مسئلهای که اتفاق افتاده است. ما در فضای تشکیلاتی شعاری داریم که میگوید «نقد حکومت آری؛ نفی حاکمیت هرگز» این بدان معناست که ما بیایم روشها و رفتارها را نقد کنیم نه اصل حاکمیت و ولایتفقیه و اصل انقلاب که خدشهای به آن وارد نیست. اگر همه به مشی اصلی انقلاب عمل کنند بسیاری از مشکلات حل میشود و هیچکدام از این پدیدهها ظهور پیدا نمیکند.
دیانی در خصوص اینکه رسانه ملی و صداوسیما هرگز این مستند را پخش نخواهد کرد گفت: یکی از مسائلی که درباره رسانه ملی وجود دارد همین توجیهگرا بودن آن است و رسانه ملی فکر میکند هرچه بیشتر توجیه کند و فضای کشور را عالی نشان دهد بهتر است.
وی افزود: یکی از آسیبهایی که برای رسانه ملی وجود دارد همان موضوع بیطرفی است، یعنی میخواهد در تولیداتش حرفی بزند که به کسی برنخورد، بر همین اساس در مورد بسیاری از مسائل یا سکوت میکند یا فقط واکنش نشان میدهد. بهعنوانمثال وقتی همه رسانههای بیگانه و معاند درباره فیشهای نجومی برنامه ساختند و گزارش دادند آنوقت تازه رسانه ملی میخواهد این را توجیه کند و بگوید که این قضیه ربطی بهنظام ندارد و... اما اگر رسانه ملی بر موضوع سوار بود و کلید این ماجرا را میزد دیگر به رسانههای بیگانه فرصتی برای میدانداری داده نمیشد.