به گزارش حلقه وصل، سرزمین شام که امروزه شامل کشورهای سوریه، لبنان، فلسطین و اردن است، به سبب موقعیت جغرافیایی همواره مورد توجه دولتهای اسلامی بود که در مصر و عراق به قدرت میرسیدند.
از این رو عباسیان و سپس فاطمیان همواره در پی تسلط بر این بودند. این سرزمین از نظر فکری از نیمه دوم قرن دوم تا نیمه دوم قرن ششم هجری شاهد شکلگیری برخی فرقهها مثل مرجئه و قدریه، و گسترش تفکر اهل حدیث و اشعریگری تحت تأثیر اندیشههای مختلف اسلامی، مسیحی و یهودی و تأثیرگذاری آموزههای مختلف آن بر کلام اسلامی بود.
در همین فاصله زمانی فرهنگ و علوم اسلامی در شام به حیات خود ادامه داد. این پژوهش به وضعیت دانش و خدمات علمی، دانشمندان و تولیدات علمی، تألیفات و سرزمینهایی که در زمینه فرهنگی فعالیت بیشتری داشتهاند، میپردازد.
گفتنی است، مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی، زیر نظر معاونت پژوهشی جامعة المصطفی العالمیه، با هدف ترویج و گسترش معارف اسلامی و نشر کتابهای مورد نیاز داخل و خارج از کشور در حوزه علوم اسلامی و انسانی، از سال 1379 آغاز به کار نموده و مفتخر است تاکنون 1276 عنوان کتاب چاپ اول در 27 زبان و 25 موضوع منتشر کرده است که بعضی از آنها به چاپ 12 نیز رسیده است. 340 عنوان از این آثار آموزشی و 936 عنوان آن پژوهشی است.