
به گزارش حلقه وصل، نشست خبری کنگره علوم انسانی اسلامی با حضور عطاءالله رفیعی آتانی دبیر علمی کنگره علوم انسانی اسلامی و رئیس دبیرخانه دائمی این کنگره و فرزاد جهانبین دبیر شورای سیاستگذاری کنگره، ساعتی پیش (دوشنبه ۱۳ اردیبهشت) در مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا برگزار شد.
در ابتدای این نشست رفیعی آتانی طی سخنانی عنوان کرد: ما در دوران جدیدی از دانش زندگی میکنیم. تجربه تاریخی ما نشان میدهد که از همان سده اول اسلام، رابطهای دوسویه بین طرح تمدن و عقلانیت موجود در آن بوده است. نقاط اوج و افول تمدن اسلامی هر دو از این خصوصیت بهرهمند هستند، برای نمونه؛ قرن چهارم تمدن اسلامی متناسب با ظهور ابنسینا و در ادامه شیخ بهایی و ... است.
وی در ادامه عنوان کرد: فاصله بین ابنسینا و ملاصدرا رنگ جامعه معنویتر شد. تا قرن 9 و 10 که شاهکار اندیشه اسلامی به وسیله ملاصدرا رقم میخورد و دانش بزرگ حکمت متعالیه به وجود میآید.
رفیعی آتانی به اشاره به اینکه در دوران معاصر، امام خمینی و علامه طباطبایی فرصتی فراهم کردند که فقه، عرفان و معنویت با هم یکی شوند، افزود: آنچه در دوران زعامت رهبری فعلی انقلاب اسلامی در آن قرار گرفتهایم، گام جدی برای تولید عقلانیت اسلامی است. ما در حال تولید نسل جدید عقلانیت اسلامی هستیم که ضمن استفاده از دستاوردهای گذشته، تولیدات جدیدی نیز رقم خواهیم زد.
دبیر شورای سیاستگذاری کنگره علوم انسانی اسلامی همچنین افزود: این عقلانیت در بستر اجتماعی در حال تولید است، بنابراین ما با تکیه بر میراث عقلانیت اسلامی، در حال تغییراتی در آینده هستیم.
وی درباره کنگره بینالمللی علوم انسانی توضیح داد: در این کنگره، ما با تکیه بر مبانی میراث گذشته، روح و نرمافزار تمدن نوین اسلامی را رقم خواهیم زد. علوم اسلامی نرم افزار تولید تمدن نوین اسلامی است که هر چه بیشتر شکل بگیرد، به رشد و بالندگی آن کمک میشود. هدف کنگره علوم انسانی اسلامی نیز گفتمانسازی، جریانسازی و تولید دانش نوین در قلمرو تمدن نوین اسلامی و شناسایی نیروی انسانی جدید و همچنین فرصتی برای سیاستگذاران علمی کشور است که دستاوردهای این حوزه را یکجا به جامعه عرضه کند.
رفیعی آتانی با بیان اینکه کنگره چهارم علوم انسانی در پاییز سال 96 برگزار میشود، افزود:مقالات این کنگره دارای رویکرد علمی پژوهشی خواهند بود که چکیده مقالات تا شهریور و اصل مقالات پایان اسفند توسط پژوهشگران ارائه خواهد شد.
وی در ادامه گفت: امروز ما در آستانه شکلدهی ششمین تجربه خود هستیم. تا امروز ما سه دوره کنگره برگزار کردیم که دستاورد آن در همایش اول 201 مقاله که 78 مقاله نهایی شد، کنگره دوم 460 مقاله که 111 مقاله نهایی شد و تا اکنون 22 جلد کتاب منتشر شده و در کنگره سوم 568 مقاله که 110 تای آن نهایی شده و مقالات در قالب 9 جلد کتاب منتشر شده، بنابراین دستاورد 5 کنگره و همایش 31 جلد کتاب خواهد بود.
وی درباره دیگر فعالیتهای خود عنوان کرد: دو دوره جایزه جهانی علوم انسانی با تجلیل از 6 شخصیت برگزار شده و همچنین طراحی کتاب «نظریه» در قالب یک جلد کتاب منتشر شده است. امروز نیز ما در آستانه انتشار جلد دوم کتاب نظریه با پیگیری 15 مقاله هستیم.
وی در ادامه عنوان کرد: کار دیگر ما در قلمرو هر رشته، تدوین یک کتاب پایه و متن مبنایی است، چنین منبعی برای پژوهشگران بسیار مفید خواهد بود. امروز ما از حضور حدود 2 هزار پژوهشگر ایرانی در حوزه علوم انسانی بهرهمند شدهایم و این ظرفیت گفتمانی ما جزو سرمایههای ما محسوب میشود.
رفیعی آتانی با تأکید بر اینکه محورهای کنگره آتی به صورت فرارشتهای و بینرشتهای خواهد بود، افزود: مسئولیت کمیسیون هنر و معماری در کنگره آتی برعهده قطب معماری اسلامی از سوی مهندس نقرهکار خواهد بود.
وی فعالیت دیگر کنگره را انتشار مجله تحقیقات بنیادین علوم انسانی به شمار آورد و گفت: وزیر آموزش عالی کشور در جایی درباره رویکرد بینرشتهای و حمایت از این رویکردها صحبت کردند. ما امروز در کنگره علوم انسانی در همین راستا فعالیت میکنیم و انتظار مساعدت از ظرفیتهای آموزش عالی کشور را داریم.