
حلقه وصل: شب گذشته در بخش پایانی خبر 20:30، طبق معمول هرروز در بخش خبری تحت عنوان #یازده_نودوهشت، به موضوع انتخابات پرداخته شد. درست در روزی که حسن روحانی، رئیس جمهور کشور در سخنرانی خود، با زیر سوال بردن عملکرد شورای نگهبان در رد صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس، شیوه برگزاری انتخابات را به چالش کشید و در توئیتر این روند را با هشتگ #انتخابات_تشریفاتی ادامه داد، گزارشگر خبر 20:30 به خیابان های تهران رفت و از عابران پیاده این سوال را پرسید که آیا در انتخابات شرکت میکنند یا نه؟
صرف پرسیدن این سوال از شهروندان تهرانی که در یک سال اخیر با افزایش نرخ مسکن و اجاره بها نسبت به سایر مردم کشور با بیشترین بحران برای معیشت روبرو شده اند، خالی از اشکال است اما با تماشای این گزارش وقتی مخاطب رسانه ملی با مردمی روبرو میشوند که اکثرا رو به دوربین صداوسیما اعلام میکنند که در انتخابات شرکت نخواهند کرد، چه دردی از آنها دوا میشود؟ آیا میزان مشارکت مردم با تماشای این گزارش افزایش پیدا میکند؟
در چند سال اخیر همیشه میزان مشارکت مردم تهران در انتخابات نسبت به سایر شهرهای کشور کمتر بوده و دلیل آن هم چیزی نیست جز تفاوت سبک زندگی مردم تهران (به ویژه از میدان ولیعصر به بالا) با سایر نقاط کشور. طبیعتن خبرنگار صدا و سیما و کارکنان معاونت سیاسی صدا و سیما هم به خوبی میدانند که اگر در میدان هفتم تیر یا میدان ولیعصر گزارش مردمی تهیه کنند، بیشتر با چه پاسخی روبرو خواهند شد. جای بسی تعجب است که در عین آگاهی از این موضوع، گزارشگران سازمان صدا و سیما با بودجه ای چند هزار میلیاردی، چند لیتر بیشتر بنزین نمیسوزانند تا به محله های شرق یا جنوب تهران بروند و از نظر مردم آن بخش از تهران را هم جویا شوند.
گزارش خبر 20:30؛ گاف رسانه ای یا برگ تازه ای از پروژه نفوذ
سوال اصلی که به ذهن میرسد این است که چرا باید در چنین شرایطی، این گزارش با شتابزدگی فراوان از صدا و سیما پخش شود؟ آیا بهتر نبود در چند شهر دیگر نیز گزارش گرفته شود تا نظر سایر مردم ایران نیز به جز اهالی چند منطقه از تهران، پرسیده شود؟ جمله پایان گزارش از اصل آن نیز مسخره تر است: امروز همه کسانی که میخواستند یا نمیخواستند در انتخابات شرکت کنند، یک ویژگی مشترک داشتند: همه به انتخابات فکر میکردند!
تصور کنید یک خانواده در بیرجند یا زرند در مقابل تلویزیون جمهوری اسلامی نشسته اند و اخباری را تماشا میکنند که در آن مردمی را نمایش میدهد که صراحتاً بارها اعلام میکنند در انتخابات شرکت نخواهند کرد. آیا حسی به جز تحقیر به اعضای این خانواده ها منتقل خواهد شد؟ مسئولین رسانه ملی چه زمانی میخواهند متوجه شوند که تمام مردم ایران، ساکنین چند منطقه از تهران نیستند؟