به گزارش حلقه وصل ، کتاب "تهاجم انگلیس به جنوب ایران" با تأکید بر نقش روحانیت منطقه در مبارزه با استعمار نوشته عبدالکریم مشایخی، عضو گروه تاریخ و تمدن پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به چاپ رسید.
بنا بر این گزارش، این اثر در چهار بخش با عناوین هجوم اول نیروهای انگلیس به جنوب ایران، هجوم دوم نیروهای انگلیس به جنوب ایران، تحولات مشروطه خواهی در جنوب ایران و جنگ جهانی اول و اشغال بوشهر تدوین شده است.
مولف در بخشی از کتاب چنین می نویسد: در دوره دوم حضور انگلیسی ها در خلیج فارس، سیاست های این دولت از جنبه های اقتصادی محض به سوی منافع سیاسی روی آورد. انگیزه اصلی چنین تغییری در خط مشی انگلیسی ها دفاع از منافع این کشور در هندوستان بود که خلیج فارس به منزله ارزنده ترین راه دسترسی به امپراتوری جنوب آسیایی انگلیس، این هدف را تأمین می کرد.
در سال های واپسین تر، رقبای اصلی انگلستان، دولت های فرانسه و روسیه تزاری بودند که بر اساس وصیت نامه پطر کبیر روس ها تلاش داشتند خود را به آب های گرم خلیج فارس نزدیک کنند. انگلیسی ها با تلاش فراوان توانستند تا دورة قاجار سایر دولت های اروپایی را از نفوذ در خلیج فارس و تسلط بر آن باز دارند؛ اما انعقاد دو عهدنامه گلستان و ترکمن چای شرایطی برای روس ها فراهم کرد که به آنان این امکان را می داد در هر نقطه از سرزمین ایران نمایندگی خود را افتتاح کنند. گسترش قلمرو روسیه در ایران که با رسیدن به مرزهای کشورمان متوجه هند می شد، امپراتوری استعماری بریتانیا را بر آن داشت تا با زیر فشار قراردادن زمامداران ایران، به ویژه منطقه هرات که جزئی از قلمرو ایران به شمار می رفت، از توسعه طلبي روسها جلوگیری کنند. از آنجاییکه هرات در گذشته، همواره جزئی از سرزمین اصلی به شمار می رفت و حکمرانان آن از طرف دربار شاهان ایران تعیین می شدند، در جریان قرن نوزدهم میلادی مسئله هرات زمینه ساز دو جنگ بین دولت های ایران و انگلستان شد.
گفتني است، كتاب "تهاجم انگلیس به جنوب ایران" با تأکید بر نقش روحانیت منطقه در مبارزه با استعمار با قیمت 25000 تومان به تازگی از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است