سرویس معرفی: در پایان سال 94 به روال سالیان گذشته لیستی از کتابهای پرفروش سال منتشر شد. «دختر شینا»، «نامیرا»، «آن بیست و سه نفر»، «حاج قاسم» و «خانواده» عنوان 5 کتابی است که در سال 94 در صدر لیست پرفروشها قرار گرفتند. در میان این پنج عنوان «دختر شینا» را باید شاخص ترین اثر مکتوب در سال 94 در نظر گرفت.
«دختر شینا» روایتی است زنانه از دفاع مقدس که خاطرات مرحوم قدمخیر محمدی کنعان، همسر سردار شهید ستار ابراهیمی هژیر را به قلم بهناز ضرابیزاده، بیان میکند. بهناز ضرابی زاده که پیش از این آثاری چون «گنجشک سبز و آبی»،«بابای 9 سالگی»، «مرغ شل»، «سیب آرزو»، «آدم برفی» و «آن روز سهشنبه بود» را در حوزه کودک و دفاع مقدس روانه بازار نشر کرده بود، با نگارش «دختر شینا» جهشی بزرگ را در عرصه نویسندگی تجربه کرد و تحسین بسیاری را برانگیخت.
با در نظر گرفتن همه اتفاقات خوبی که برای این اثر دفاع مقدسی در سال گذشته افتاد، میتوان سال 94 را سال «دختر شینا» نامید. در این گزارش سعی داریم به موفقیتهای این اثر ارزشمند در سالهای گذشته نگاهی گذرا داشته باشیم.
کتاب «دختر شینا» در آذر ماه سال 1392 منتشر شد و بلافاصله نامش بر سر زبانها افتاد. این کتاب یک سال بعد از انتشار به عنوان کتاب سال دفاع مقدس برگزیده شد.
تقریظ شفاهی رهبر انقلاب را می توان مهمترین افتخاری دانست که نصیب «دختر شینا» شده است. نویسنده «دختر شینا» درباره تقریظ شفاهی رهبر انقلاب بر این کتاب در دیدار تعدای از خانواده شهدا با ایشان میگوید: «مقام معظم رهبری در این دیدار پس از صحبت با پسر شهید حاج ستار ابراهیمی و جویا شدن از حال وی، فرمودند: "کتابی هم از خاطرات مادر مرحومتان به چاپ رسیده، خدا رحمتشان کند. کتاب خوبی بود". و پرسیدند: "آیا نویسنده نیز در این جلسه حاضر است؟" که در این زمان من از جا بلند شدم و خدمت ایشان عرض ادب کردم. مقام معظم رهبری درباره کتاب فرمودند: "کتاب خوبی بود، هم داستان خوبی داشت و هم به جزئیات خوب توجه کردید. واقعاً همسران شهدا اجر فراوانی دارند و نصف اجر شهدا متعلق به همسر و خانواده آنهاست".»
تولید و انتشار تیزر سینمایی اتفاق منحصر به فرد دیگری برای «دختر شینا» بود که تجربهای جدید از همراهی کتاب و سینما را رقم زد. این برای اولین بار بود که تیزر معرفی یک کتاب با حضور بازیگران سرشناس ساخته و در شبکههای مختلف سیما و سینماهای کشور پخش میشد؛ این تیزر به کارگردانی محمدباقر مفیدیکیا و بازی الیکا عبدالرزاقی و امین زندگانی تولید و همزمان با سومین دوره مسابقه «کتاب و زندگی» پخش شد.
برگزار شدن دور سوم مسابقه «کتاب و زندگی» با محوریت «دختر شینا» را باید از دیگر عواملی دانست که به شناساندن این اثر به مخاطبان حوزه دفاع مقدس کمک شایانی کرد. سلسله مسابقات «کتاب و زندگی» به همت مجمع ناشران انقلاب اسلامی با همکاری مراکز فرهنگی و موسسات مردمی با هدف ترغیب مردم به کتابخوانی برگزار میشوند. همانطور که ذکر شد، سومین دوره مسابقه کتابخوانی «کتاب و زندگی» با محوریت کتاب «دختر شینا» برگزار شد که استقبال بینظیر علاقه مندان را در پی داشت.
افزایش اقبال مخاطبان به «دختر شینا» و مطرح شدن نام این کتاب به عنوان یکی از پرفروش ترین آثار در حوزه خاطرات دفاع مقدس، این بار نظر هنرمندان نمایشی را به سمت خود جلب کرد و قرار شد نمایش رادیویی این کتاب به کارگردانی آشا محرابی ساخته شود. در نهایت این سریال رادیویی در هفت قسمت سی دقیقه ای و با حضور 20 بازیگر ساخته شد تا ثابت شود داستان «دختر شینا» آنقدر پر کشش و جذاب هست که آن را بتوان در قالبهای مختلف به مخاطب عرضه کرد.
اما این پایان داستان نبود و گویا قرار است درخشش «دختر شینا» ادامه داشته باشد. بر همین اساس در خبرها آمده که نمایشنامه این کتاب نیز آماده اجرا شده و قرار است اردیبهشت ماه سال جاری در تماشاخانه سرو انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس روی صحنه برود.
با این اوصاف «دختر شینا» یک گام بیشتر تا رسیدن به اوج فاصله ندارد. ساخت فیلم بلند سینمایی همان گام نهایی است که چندان هم دور از دسترس به نظر نمیرسد و تها به کمی همت از سوی مدیران حوزه هنری و حامیان این اثر تحسین شده نیاز دارد. امید میرود که در آیندهای نه چندان دور شاهد درخشش «دختر شینا» بر روی پردههای سینما همچون دیگر عرصهها باشیم.