
به گزارش حلقه وصل، بسیاری از علاقهمندان به كتاب، به خواندن كتاب های خاطره علاقهمند هستند؛ مخصوصا خاطراتی كه همراه با فراز و نشیبهای فراوان و در برهههای مختلف و حساس اتفاق افتاده باشند. اگر برای زمانی كه فراغت دارید، به دنبال خواندن این كتاب ها هستید، ما در این یادداشت برخی از كتاب های مهم خاطرات انقلاب را كه از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شدهاند، به شما معرفی می كنیم.
خاطرات احمد احمد
احمد احمد، از مبارزان سیاسی دوره پهلوی دوم است كه به دلیل نوع مبارزاتش (فعالیت در حزب مخفی ملل اسلامی به رهبری سید محمد كاظمی بجنوردی) با اشخاص و گروه های انقلابی بسیاری همكاری و فعالیت داشته و به سبب آن، چندین بار دستگیر، شكنجه و زندانی شده است. آنچنانكه خود احمد نقل كرده است تا پیش از سال 1376 بارها و بارها از مراكز و سازمان های مختلفی برای ضبط و ثبت و انتشار خاطرات وی به او مراجعه كرده بودند كه او هر بار بنا به دلایل مختلفی از جمله «واهمه از مطرح كردن خویشتن» از قبول پیشنهادهای آن ها سر باز زده بود اما سرانجام محسن كاظمی مقاومت او را شكست و بیش از 70 ساعت با احمد احمد مصاحبه كرد كه ماحصلش این كتاب شد.
كاظمی برای تحریر، تدوین و ویرایش این كتاب بیش از دو سال وقت گذاشت تا سرانجام موفق شد خاطرات تلخ و شیرین مردی را كه از جایگاه معلمی در مدارس به پشت میز محاكمه و شكنجه كشیده شد و مدت ها تحت آزار و اذیت های شدید جسمی و روحی قرار گرفت ولی حاضر نشد دست از مقاومت بكشد و به خواسته های عوامل حكومت پهلوی تن در دهد، در قالب روایتی جذاب و موثر به مخاطب ارائه كند
خاطرات شیخ مصطفی رهنما
مسعود كرمیان برای نگارش كتاب «خاطرات شیخ مصطفی رهنما» طی سال های 78 و 79 مصاحبه طولانی (نزدیك 50 ساعت) با رهنما انجام داده و در مقدمه موجزی كه در كتاب نگاشته، یادآور شده كه تنها بخشی از این اطلاعات در كتاب فعلی مورد بهره برداری قرار گرفته است و نیم دیگر خاطرات رهنما در مجلد مستقل دیگری در آینده به طبع می رسد اما مجلد حاضر در سه فصل كلی تدوین شده است كه فصل اول در حقیقت نوعی مدخل پژوهشی به قلم مولف است كه حاوی شرحی روشنگر درباره جایگاه اجتماعی رهنما و نقش موثر وی در جریان مبارزات مردمی پیش از انقلاب است. كرمیان در فصل دوم به تبیین خاطرات رهنما پرداخته كه البته خود این فصل حاوی بخش های جزئی تری نیز هست. اسناد رهنما در فصل سوم كتاب بررسی شده است كه از حیث حجم تقریبا بیش از چهار پنجم كل كتاب را در بر می گیرد.
كشتگان جبرئیل
ارتش شوروی سابق در ششم دی ماه سال 1358، افغانستان را اشغال كرد و پس از گذشت نزدیك به 10 سال جنگ بی نتیجه، این كشور را ترك كرد. كتاب «كشتگان جبرئیل» كه به خاطرات مجاهدان هرات طی این سال ها می پردازد، در دو بخش خاطرات سال های جهاد و جنگ زنده جان به نگارش درآمده است و نویسنده در آن سعی كرده با جمع آوری بخشی از خاطرات این جهاد طولانی، از زبان راویانی كه در این مبارزه حضور داشتند، ناگفته هایی از این ماجرا را روشن كند؛ ماجرایی كه هر چه از زمان آن دور می شویم، با گرفتن زنگار و مرگ تعدادی از بازماندگان این جنگ خانمان سوز، چهره ای مبهم تر و تاریك تر به خود می گیرد و شاید اگر زودتر به فكر جمع آوری این گونه آثار نباشیم، صفحاتی از تاریخ در زیر تلی از خاك فراموشی مدفون شود.
در این كتاب كه به كوشش محمود رضایی تالیف شده است، همچنین با برخی از لغات كم كاركرد فارسی مواجه می شویم كه از حیث معنایی جا دارد به آن ها توجه شود.
خاطرات ماشاءالله كازرونی
ماشاءالله كازرونی یكی از چهرههای گمنام مردمی است كه می توان او را تاریخ ناطق 70 سال مبارزه ضداستعماری و استبدادی دشتستان دانست كه آنچنانكه در مقدمه كتاب نیز آمده است، سرنوشت او با حوادث نهضت ملی شدن صنعت نفت، انقلاب اسلامی و دفاع مقدس گره خورده است. با این همه باید اقرار كرد كه اگر نبود همت و مجاهدت نویسنده و تاریخ پژوه نام آشنایی چون سید قاسم یاحسینی كه بیش از ساعت با كازرونی به گفتوگو نشسته است، ای بسا وی ترغیب نمی شد برای ثبت خاطرات گرانبهایش اقدامی صورت دهد.
علامیان برای نگارش این اثر مرارت فراوانی متحمل شده و با صرف زمانی بالغ بر سه سال، موفق به جمع آوری و ثبت و تدوین خاطرات رفیقدوست از روزهای ملتهب و پرافت و خیز دهه نخست انقلاب شده است.
برای تاریخ میگویم
«برای تاریخ میگویم» نوشته سعید علامیان از تولیدات شاخص دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری است كه به بازخوانی خاطرات محسن رفیقدوست اختصاص دارد. این كتاب، از مقطع ورود حضرت امام خمینی (ره) در 12 بهمن كه محسن رفیقدوست راننده بلیزر امام (ره) بودند آغاز می شود و تا روزهای سخت تشكیل سپاه و تاسیس نخستین وزارتخانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ادامه پیدا می كند.
این كتاب را می توان یكی از معدود آثار تاریخی در زمینه رویدادهای مهم روزهای نخست پیروزی انقلاب و روند وقایع عمده آن دانست كه توانسته است با نثری زیبا و اثرگذار، به قلب گوشه هایی از تاریخ مغفول مانده انقلاب اسلامی پرتو بیفكند.