به گزارش حلقه وصل، مراسم بیست و یکمین شب شاعر با نکوداشت جواد محقق شاعر و ادبدان در نخلستان اوج برگزار شد. در ابتدای این مراسم احمد نادمی در خصوص محقق گفت: دوستانم میدانند که جواد محقق در قسمتهایی که امکان تاثیرگذاری داشته، در کمک به ادبیات کوچکترین تردیدی به خود راه نداده است. کاری نبوده که دوستان در آن با مشکل مواجه شوند و او انجام نداده باشد. محقق جزو معدود سندهای ادبیات انقلاب است. در تمامی نوشتههای او ویژگیهایی میتوان یافت که اختصاصا میتوان وی را منصوب به ادبیات انقلاب دانست. حق آقای محقق این سالها ادا نشده است. او در اکثر داوریهای فرهنگی حضور داشته و در جان عزیزش چیزی دارد که اگر به دنبالش نرویم دچار خسران خواهیم شد.
نادمی ادامه داد: امیدوارم کارهای نیمه تمام محقق از جمله دانشنامه علمای ادیب، شعرها و نقشهای او منتشر شود.
در ادامه حسین قرائی دبیر نکوداشت استاد محقق گفت: به نظرم او یک فاضل اندیشهای است که میتواند الگوی خوبی برای بالا بردن تراز انقلاب اسلامی باشد. از زمانی که تبلیغات را برای پاسداشت استاد آغاز کردیم حدود 40 نفر میخواستند درباره ایشان صحبت کنند و این خارج از ظرفیت زمانی ما بود. استاد محقق را بسیاری از افراد دوست دارند و فکر میکنم باید به محققها برگردیم.
در ادامه مراسم محدثی خراسانی نیز عنوان کرد: محقق یک شاعر انقلابی است و در بزنگاههای انقلاب مواضع شخصی خود را دارد. فکر میکنم او تنها شاعر انقلابی است که با هر طیفی از اهالی ادب ارتباط برقرار کرده است. ایشان ثابت کردند میتوان شاعر انقلاب بود و همه را دوست داشت.
در ادامه مراسم نکوداشت جواد محقق محمدرضا سنگری با برشمردن 5 عنصر اساسی تاثیرگذار در تکوین شخصیت محقق توضیح داد: یکی از عناصر جدی تاثیرگذار در زندگی محقق پدرش بود که گاهی از ظرایف رفتاری پدرش برایم صحبت میکرد. عنصر تاثیرگذار دوم دوستان او هستند. او به سفرهای متفاوتی رفته و همین سفر او را پخته کرده و نوعی بالندگی برای او به ارمغان آورده است و به نظرم همین مسئله را نیز از پدرش به ارث برده است. حدود 15 سال بیشتر نداشت که با بسیاری از شخصیتهای ممتاز ادبی ارتباط برقرار کرد.
سنگری ادامه داد: عنصر دیگر در پیشرفت او خانوادهاش هستند و من تاثیر جدی همسر او را در زندگیاش میبینم و همچنین فرزندان او نیز بسیار صالح هستند. چهارمین عنصر مربوط به خلوتها و تاملهای متعددی است که او دارد. من در حرکت کردن و راه رفتن، تامل و اندیشه آقای محقق را دیدهام.
وی در ادامه با اشاره به ویژگی دیگر محقق تشریح کرد: نسل استاد محقق ناشناخته مانده است، چرا که استواری و ایجاز خوبی دارد و نوعی ترازمندی در شعر و نثر او دیده میشود.
سنگری در پایان سخنان خود گفت: بسیاری از چهرههای ادبی و فرهنگی ما در وجود محقق جمع شدهاند برای شناخت حوزه هنری، سیر تحول و تطور ادبی و فرهنگی گذشته باید به آقای محقق مراجعه کنیم. محقق بسیار خوب کتابها را میشناسد و این مجموع اصول وجودی پنجگانه استاد محقق محسوب میشود.
در ادامه این مراسم دهریزی درباره شخصیت شعری محقق در شعر کودک گفت: محقق به لحاظ تاریخی جزو شاعران دهه اول بعد از انقلاب به حساب میآید. بعد از پیروزی انقلاب گروه زیادی که دست به قلم بودند، احساس دین کردند و برای بچهها شعر گفتند. این هجوم باعث کمیتگرایی و شعارزدگی در شعر کودک شد، اما دوران انقلاب و بعد از جنگ 10 شاعر کودک پشتوانه دهه بعد از انقلاب شدند که جواد محقق یکی از آنها بود.
دهریزی با اشاره به اینکه شاعران کودک از زاویهای به دو دسته تقسیم میشوند، عنوان کرد: ما دو نوع شاعر کودک داریم؛ افرادی که با شعر کودک شروع میکنند و عدهای که در کنار شعر بزرگسال برای کودکان نیز شعر میگویند که محقق جزو آنها بود. همه آنهایی که شاعر بزرگسال و کودک بودند دو دسته بودند که عدهای شعر بزرگسال را رها کردند اما عدهای نیز به طور موازی این دو حوزه را پیگیری میکردند. جواد محقق جزو افرادی بود که شعر کودک و بزرگسال را به طور موازی پیش برد. یکی از سالمترین زبانهای شعر کودک مربوط به آقای محقق است و پرداختن به شعر کودک باعث ضعف او در زمینه شعر بزرگسال نشد.
وی با اشاره به اینکه افراد شاعر کودک و بزرگسال که همزمان بتوانند در این دو حوزه کار کنند کار سختی را در پیش دارند، افزود: سه موضوع در شعر کودک محقق برجسته بود که از جمله آنها میتوان به انقلاب، دفاع مقدس و مدرسه اشاره کرد. او در شعر کودک خود معلمی را فراموش نکرده است.
دهریزی در پایان سخنان خود گفت: حضور محقق در شعر کودک باعث ایجاد ظرفیتهایی در این فضا شده و کتابهایی مانند «خواب خوب» و «مثل من به انتظار» از او به چاپ رسیده است.
عبدالحسینی عکاس پیشکسوت در ادامه در خصوص محقق گفت: نوعی آرامش و سکینه در برخورد با مسائل اجتماعی در محقق دیده میشود. او حلقه وصل است و هر چه در توان دارد در طبق اخلاص برای استفاده سایرین میگذارد. اگر در مورد چیزی به یقین نرسیده باشد، هیچگاه اعلام نمیکند.
در ادامه حجتالاسلام زائری با اشاره به اینکه به تمام خصوصیات محقق در رابطه با پدر، خانواده، صبر و ذوق هنری او غبطه میخورد، گفت: بیش از هر زمانی به ویژگی ایمان ادبی محقق غبطه میخورم. ما در عرصه ادبیات مومن و منافق فرهنگی داریم و همچنین کسانی را در عرصه ادب و فرهنگ داریم که سروصدای زیادی دارند اما عمیق نیستند اما عدهای توان فکری و ادبی دارند و کمتر شناخته شدهاند که محقق نیز یکی از آنهاست. ما در زمینه ادبی مومن کم داریم.
زائری در پایان سخنان خود گفت: یکی از افرادی که به ادبیات داستانی احاطه کامل دارد بدون شک سیدجواد محقق است.
در ادامه سیدعبدالله از پایهگذاران دیدار شعرا با رهبر انقلاب گفت: یکی از شاعرانی که برجسته نام خود است، آقای محقق هستند. ما شاعرانی بسیاری داریم که باعث میشود قدر آنها را ندانیم. من به کشورهای بسیاری سفر کردم و با تحقیق و مدرک میتوانم ثابت کنم که شاعرترین شاعران انگلیسی مانند تی.اس. الیوت در اروپا و آمریکا با شاعران درجه دوی ما از لحاظ غنا و صنعت ادبی قابل مقایسه نیستند.
وی ادامه داد: خارجیها آسمان کم ستارهای دارند اما قدر این ستارگان کم را نیز میدانند اما اینجا قدر آقای محقق ناشناخته مانده است.
در پایان این مراسم جواد محقق با تشکر از همه حاضران که از راههای دور و نزدیک به این مراسم آمدهاند، گفت: اگر به تعبیر بزرگان آبرویی وجود دارد، آبرویی است که این دوستان به من بخشیدند. بیش از یکسال پیش قرائی به من زنگ میزد و من هر بار به بهانهای از این بزرگداشت شانه خالی میکردم تا اینکه خودش بانی برگزاری این مراسم شد. زبانم از تشکر قاصر است اما از همه شما برای تشریففرمایی تشکر میکنم و تمام این نکات مثبت که درباره من بیان کردید، برازنده خودتان است.
محقق در پایان گفت: امیدوارم بتوانم در راه انقلاب بدون اینکه از کسی توقع داشته باشم، قدم بردارم. بیش از آنچه باید، احساس میکنم بدهکار مردم و انقلاب هستم تا بتوانم انجام وظیفه کنم.
در پایان این مراسم از جواد محقق و همسرش با اهدای ترجمه نهجالبلاغه تقدیر شد. همچنین با حضور حجتالاسلام زائری و آقایان همدانی، سنگری، مودب، نادمی، براتیپور و قرائی با اهدای 5 جایزه از وی تقدیر شد.