به گزارش حلقه وصل: شرکتهای پانزی در حقیقت نوعی از طرحهای سرمایهگذاری غیرمجاز هستند که بهنام یک سرمایهگذار، وعده سودهای غیرواقعی و بالایی به سرمایهگذاران جدید میدهند.
این شرکتها با استفاده از وجوه سرمایهگذاران جدید، به سرمایهگذاران قبلی سود میدهند، بدون اینکه هیچ فعالیت اقتصادی واقعی انجام دهند. این مدل به نام چارلز پانزی، یک کلاهبردار مالی مشهور، نامگذاری شده است.
در طول زمان، با کاهش تعداد سرمایهگذاران جدید یا افزایش برداشتها، این سیستم بهطور اجتنابناپذیری فرومیپاشد و بسیاری از سرمایهگذاران متضرر میشوند.
اساس شرکتهای پانزی بر پایه اعتمادسازی است
کارکرد این نوع شرکتها بیشتر بر پایه فریب و اعتمادسازی است. آنها اغلب به تبلیغات جذاب و تکنیکهای بازاریابی فریبنده متوسل میشوند تا افراد را قانع کنند که سرمایهگذاری کنند. در نهایت، زمانی که شرکت نابود و یا کلاهبردار شناسایی میشود، اکثر سرمایهگذاران پول خود را از دست میدهند.
چه کنیم تا در دام شرکتهای پانزی گرفتار نشویم؟
برای جلوگیری از افتادن در این تله، مهم است که قبل از سرمایهگذاری، تحقیق کامل انجام دهید و به وعدههای غیرواقعی شرکتها در پرداخت سودهای غیرمتعارف مشکوک باشید.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان یزد محمدحسین رحیمیزاده در تشریح نحوه کلاهبرداری و فعالیت این شرکتها، اظهار کرد: بخشی از کلاهبرداریها در حوزه شرکتهای صوری است که این پروندهها عمدتا کثیرالشاکی هستند و تعداد مالباختگان آنها زیاد است. یکی از این موارد شرکتهای پانزی هستند.
رحیمیزاده گفت: این شرکتها چه در حوزه ارز دیجیتال چه در سایر حوزهها صوری هستند و معمولا شیوه فعالیت آنها به این شکل است که چند نسل یا گروه را برای خود تعریف میکنند. گروه یا نسل اول سرمایهگذاری میکنند و پول را از مردم جذب کرده و غالبا به این گروه اول سود بالایی تعلق میگیرد. گروهها بعدی نیز به همین ترتیب جذب شده و تعداد سرمایهگذاران افزایش مییابد.
پرداخت سودهای بالا به اعضای اولیه جهت ایجاد انگیزه برای جذب اعضای جدید
وی افزود: پرداخت سودهای بالا به اعضای اولیه این شرکتها به دلیل ایجاد انگیزه برای جذب بالاست. در حقیقت افرادی که سود دریافت کردند خودشان مبلِغ برای جذب افراد جدید هستند.
رحیمیزاده ادامه داد: چون این شرکتها معمولا سرمایهگذاری واقعی انجام نداده و با سرمایه مردم بازی میکنند؛ پس از مدتی توان پرداخت سود به اعضا را ندارد و در هر زمانی که بخواهند فعالیت شرکت را خاتمه داده و سرمایه مردم را به تاراج میبرند.
وی با هشدار نسبت به عضویت و مشارکت در شرکتهای پانزی، تاکید کرد: مردم باید توجه کنند اگر کسی آنها را به سرمایهگذاری و تشویق به پرداخت سودهای کلان دعوت کرد کرد ابتدا باید مشخص شود که این سودها از چه محلی تامین میشود. چون این شرکتها عمدتا به صورت رسمی ثبت نشدند و مالک و بنیانگذار اصلی آنها مشخص نیست (به ویژه در حوزه ارز دیجیتال و رمزارزها)، مشخص نیست که مبنا و منشا این شرکتها کجاست. نمی توان به اعتماد به اینکه دوستان و آشنایان ما عضو این شرکت هستند برای سرمایهگذاری اقدام کرد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان یزد یادآور شد: هرگز نباید به اعتماد عضویت و یا توصیه کسی وارد این شرکتها شویم و اقدام به سرمایهگذاری کنیم.
وی یادآور شد: این شرکتها معمولاً در نقد کردن سرمایه خود دچار مشکل میشوند. هدف فعالیت این شرکتها غالباً مبهم است و مشخص نیست که در چه زمینهای فعالیت میکنند. البته مراجع قضایی در هر زمانی که متوجه این تخلفات شوند اقدامات قضایی لازم را انجام میدهند، اما مردم معمولاً زمانی به دستگاه قضایی مراجعه میکنند که اموالشان توسط کلاهبرداران بر باد رفته است در حالی که می توانستند با پیشگیری و انجام استعلامات لازم قبل از سرمایهگذاری، از این کلاهبرداریها جلوگیری کنند. به ویژه در حوزه ارزهای دیجیتال چون منبع و منشا این شرکتها مشخص نیست یا در خارج از کشور است؛ مردم باید دقت نظر لازم را به خرج دهند.