سرویس معرفی: نشست خبری کنگره تخصصی شعر و ادبیات کنگره سراسری 2000 شهید هنرمند با عنوان «ترنم پرواز» که توسط حوزه هنری برگزار میشود با حضور محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری، هادی مولویدوست مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل حوزه هنری و محمود حبیبی کسبی مسئول روابط عمومی مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری در سالن مرحوم امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد.
محسن مومنیشریف در این نشست با بیان اینکه در آستانه برگزاری کنگره سراسری پاسداشت 2000 شهید هنرمند کشور هستیم، گفت: قبل از برگزاری بخش اصلی این کنگره، کنگرههای تخصصی رشتههای هنری توسط ارگانهای مختلفی برگزار میشود و ما در حوزه هنری افتخار این را داشتیم که میزبان کنگره تخصصی شعر و ادبیات این کنگره سراسری باشیم.
وی ادامه داد: حضور بیش از 2000 شهید هنرمند، سرمایه بزرگی برای هنر و ادبیات کشور ما است. با آغاز جنگ، مردم ما از اقشار مختلف برای دفاع از کشور و آرمانهای انقلاب اسلامی به جبهههای حق علیه باطل شتافتند و هنرمندان کشور ما هم از این قافله عقب نماندند. برخی از این هنرمندان به فیض شهادت رسیدند و برخی هم توفیق این را یافتند که بمانند و راه دیگر شهدا را از طریق هنر ادامه دهند.
رئیس حوزه هنری اظهار کرد: شاعران ما، جزو نخستین گروه هنرمندان بودند که با هجوم دشمن دست به کار هنری زدند و با سرودن اشعارشان به تهییج مردم پرداختند و خودشان هم بارها در کنار رزمندگان حضور یافتند و از مرزهای کشور دفاع کردند. مثلا استاد حمید سبزواری که اکنون در بستر بیماری هستند و ما برای سلامتی ایشان دعا میکنیم، از شاعرانی بودند که در همان ایام شعرهای زیادی سرودند و خودشان هم بارها به جبههها رفتند و در کنار رزمندگان فعالیت کردند.
وی با بیان اینکه حوزه هنری همواره اهتمام ویژهای به ادبیات مقاومت و ادبیات ایثار و شهادت داشته است، افزود: خوشبختانه ادبیات ایثار و شهادت، امروز نسبت به گذشته علاقهمندان زیادی پیدا کرده و مردم و جوانان ما به این ادبیات تعلق خاطر زیادی پیدا کردهاند.
مومنیشریف گفت: در مراسم «ترنم پرواز» که در حوزه هنری برگزار میشود بسیاری از فعالان این ادبیات و جمعی از هنرمندانی که از خانوادههای شهدا هستند و در زمینههای ادبی مربوط به ایثار و شهادت فعالیت میکنند تجلیل خواهند شد. خوشبختانه امروز خانوادههای شهدا و فرزندان شاهد جریانی را در ادبیات و هنر کشور رقم زدهاند که بسیار ارزشمند است.
وی با تاکید بر اهمیت زندهنگهداشتن یا و راه شهدای هنرمند کشور تصریح کرد: ما باید قدر این 2000 شهید هنرمند کشور را بدانیم و آنها را به عنوان یک سرمایه ارزشمند برای هنر و ادبیات متعهد کشور معرفی و پاسداری کنیم.
این نویسنده انقلاب و دفاع مقدس در بخش دیگری از سخنانش گفت: بخشی از شهیدانی که در برنامه «ترنم پرواز» مورد تجلیل قرار میگیرند از نویسندگان ادبیات داستان کشور ما بودهاند. غیر از شهید آوینی که از نویسندگان برجسته و صاحبنام کشور ما بوده است ما 4 شهید برجسته داریم که در رشته ادبیات داستانی درخشان بودهاند. یکی از آن بزرگواران شهید حبیب غنیپور است که جایزهای هم به اسم ایشان در رشته ادبیات داستانی برگزار میشود.
مومنیشریف ادامه داد: شهید دیگر علیرضا شاهی است که متاسفانه کمتر شناخته شده ولی یک کتاب با عنوان «مادرم آسمان من است» از ایشان منتشر شده است. این شهید اگر در این 30 سالی که از جنگ میگذرد حضور داشت، از نویسندگان بزرگ ادبیات داستانی ما میشد. او دارای نثر قوی و تخیل بسیار عالی بود.
وی افزود: شهید دیگری که باید به آن بیشتر پرداخته شود شهید یوسف ملک شامران است که خوشبختانه به تلاش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اثری از این شهید منتشر شده و قبل دسترسی است. همچنین شهید برقعی از استان یزد هست که متاسفانه اطلاعات زیادی از ایشان در دست نداریم ولی ایشان هم اگر بودند از بزرگان ادبیات داستانی ما محسوب میشدند.
مومنی شریف در پایان گفت: این شهدا در زمان خودشان، البته در سن جوانی، صاحب اثر بودند و اگر در 30 سال گذشته به فعالیت هنری و ادبیشان ادامه میدادند امروز بسیار بزرگ و شناختهشده بودند.
قزوه: 24 دیماه؛ تجلیل از استاد حمید سبزواری در «ترنم پرواز»
علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و دبیر کنگره «ترنم پرواز» در این نشست خبری گفت: برنامه ادبیات کنگره سراسری 2000 شهید هنرمند به حوزه هنری محول شده است. شاید یکی از دلایل انتخاب حوزه هنری برای برگزاری این بخش آن بوده است که حوزه هنری فعالیتهای خوبی را با محوریت ادبیات مقاوت، ادبیات ایثار و شهادت و ادبیات بیداری انجام داده است.
وی ادامه داد: حوزه هنری در سال جاری بیش از 10 برنامه جدی در زمینه ادبیات مقاومت و ادبیات بیداری و ایثار و شهادت برگزار کرده است.
دبیر کنگره «ترنم پرواز» با بیان اینکه این برنامه روز پنجشنبه 24 دیماه از ساعت 17:30 در سالن سوره حوزه هنری برگزار میشود، افزود: در این برنامه علاوه بر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری، مرکز محافل و جشنوارهها و اداره کل روابط عمومی حوزه هنری تلاش خوب و پررنگی دارند تا این برنامه به نحو احسن و در خور شهدا و حوزه هنری برگزار شود.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری درباره مشارکت نهادهای مختلف در برگزاری این کنگره توضیح داد: خیلی از نهادهای فرهنگی و وزارتخانهها برای این برنامه دعوت به همکاری شدهاند و سازمانهای زیادی که در زمینه فرهنگی متولی کار فرهنگ و هنر هستند در برگزاری این مراسم مشارکت دارند؛ مثلا برگزاری بخش فیلم و عکس به سازمان صدا و سیما سپرده شده است، بخش تئاتر به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، بخش تجسمی را به خانه هنرمندان سپردهاند و بخش ادبیات را به حوزه هنری سپردهاند.
وی اظهار کرد: برای هماهنگیهای این برنامه جلسات متعددی را با مسئولان بسیج هنرمندان و سردار نقدی و آقای خزاعی برگزار کردیم و لیستی از شاعران و ادیبان به ما داده شد و چهرههای زیادی را پیشنهاد داند که ما با بررسی کارشناسان حوزه هنری به تعدادی از چهرهها رسیدم که در این مراسم تجلیل خواهند شد.
قزوه توضیح داد: ابتدا به 7 شهید رسیدیم که شهید حبیب غنیپور هم در بین آنها بود، ولی چون قرار شد از این شهید عزیز در برنامه پایانی کنگره سراسری تجلیل شود، ما اسم ایشان را از تجلیلشوندگان در برنامه «ترنم پرواز» بیرون آوردیم.بدین ترتیب قرار است از 6 شهید در سه رشته شعر و ادبیات داستانی و نثر ادبی تجلیل کنیم.
دبیر کنگره تخصصی «ترنم پرواز» گفت: شهید مجید حداد عادل، شهید احمد زارعی، در زمینه شعر تجلیل خواهند شد. شهید یوسف ملک شامران، شهید علیرضا شاهی، شهید حسن جعفر بیگلو در حوزه داستان و شهید احمدرضا احدی در حوزه نثر ادبی مورد تجلیل قرار خواهدند گرفت.
وی افزود: در کنار این شهدا از 5 چهره خدمتگزار به ادبیات شاهد و ادبیات ایثار و شهادت با عنوان «شاعران خادم الشهدا» هم تجلیل خواهد شد که 4 تن از این بزرگواران از دنیا رفتهاند.
به گفته قزوه یکی از این چهره ها روانشاد استاد نصرالله مردانی، که از استان فارس است و در کازرون مدفون شدهاند. از ایشان دو کتاب خیلی خوب در زمینه ادبیات ایثار و شهادت از ایشان باقی مانده است. یکی از این کتابها «شاعران شهید» است که بسیار ارزشمند است. ایشان همچنین از شاعران برجسته ادبیات انقلاب اسلامی هستند.
وی گفت: شاعر دیگر روانشاد استاد قاسم سرویها، از خراسان و شهر مشهد است که پدر دو شهید هستند. استاد دیگر روانشاد استاد حبیب اله معلمی است که پیرمرد پاکدل اهوازی بود که شعرهای زیادی را برای حاج صادق آهنگران میسرود و چند سال پیش از دنیا رفت.
دبیر کنگره تخصصی «ترنم پرواز» ادامه داد: روانشاد ابوالفضل سپهر شاعر جوان و شاخصی است که بسیار روان و با زبان عامیانه شعر میگفت و دغدغه ایثار و شهادت در اشعارش موج میزد و در جوانی به علت بیماری درگذشت.
وی گفت: شاید استاد حمید سبزواری از بین شاعران ما، بیشترین سرودهها را برای انقلاب و دفاع مقدس داشته باشد. همانطور که میدانید استاد سبزواری این روزها سخت بیمار هستند و ما چند روز پیش که به اتفاق آقای مومنی و برخی دوستان به عیادت ایشان رفتیم، فقط میتوانستند چند کلمه سلام و تشکر و ... را بیان کنند. همه ما آرزوی سلامتی برای این استاد ادبیات معاصر داریم، کسی که پدر شعر انقلاب اسلامی نام گرفته است.
قزوه خاطر نشان کرد: دیگر کسانی که در این مراسم مورد تقدیر و تجلیل قرار میگیرند شاعرانی هستند که وابسته به شهدا هستند و از وابستگان شاهد محسوب میشوند، البته تعداد شاعران خانواده شهدا زیاد است و ما تلاش کردیم امسال که نخستین سال است از چهرههای برجسته تقدیر کنیم. آقای مرتضی امیری اسفندقه که برادر دو شهید است و شاعران زیادی را در این عرصه تربیت کرده است و دو نفر از فرزندان شهدا که جزو نسل بعدی شاعران محسوب میشوند آقایان «حمیدرضا حامدی» و «هادی خورشاهیان» را در این بخش مورد تقدیر و تجلیل قرار خواهیم داد.
قزوه در بخش پایانی سخنانش اظهار کرد: نکته مهم در این کنگره تداوم کار است، به این معنا که این تجلیلها در سالهای بعد هم ادامه خواهد داشت و اگر کم و کاستی در برنامههای امسال باشد، در سالهای بعدی جبران خواهد شد. ضمن اینکه این تدام کارها در زمینه ادبیات مقاومت و ایثار و شهادت زمینهای را فرهم کرده که به شهدای مدافع حرف و ادبیات مقاومت در جهان هم بپردازیم و این کاری است که حوزه هنری از مدتها پیش به آن اهتمام ورزیده و برنامههای مختلفی را در این دو حوزه برگزار کرده است.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری در پایان افزود» حوزه هنری در این سالا اهتمام ویژهای به فرهنگ شهادت و هنرو ادبیات شهادت داشته است و شاید یکی از دلایل این برنامههای مختلف در عرصه شهادت در حوزه هنری به خاطر حضور دو شهید گمنام در حوزه است که فضای حوزه هنری را در این ماهها عطرآگین کرده است.
ترانه «خاک هنرخیز» با صدای حامد زمانی رونمایی میشود
این ترانه به سفارش دبیرخانه کنگره ملی 2000 شهید هنرمند ساخته شده است.
شعر این اثر از علی فردوسی، تنظیم از امیر جمالفرد و آهنگساز، تنظیم و خواننده آن حامد زمانی است.
این ترانه با مضمون شهدای هنرمند است که علاوه بر ریتم حماسی کار بر فضای حسی متمرکز است و در ماکت کار، نام شهید مرتضی آوینی به عنوان یکی از نامداران شهدای هنرمند هم آورده شده است.
کنگره سراسری 2000 شهید هنرمند در پنج رشته هنری شامل: سینما، تئاتر، هنرهای تجسمی، موسیقی و شعر و ادبیات اواخر دیماه سالجاری توسط سازمان بسیج مستضعفین، سازمان بسیج هنرمندان با مشارکت و تعامل سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، حوزه هنری، خانه هنرمندان ایران، مرکز بسیج سازمان صدا و سیما و بنیاد فرهنگی روایت به دبیری محمد خزاعی در تهران برگزار میشود.