به گزارش حلقه وصل، کتاب «تاریخچه مبارزات اسلامی د انشجویان ایرانی د ر خارج از کشور» به کوشش مجتبی باقرنژاد، نویسنده، از سوی انتشارات اطلاعات روانه بازار کتاب شده است. این کتاب، چهارمین جلد از مجموعه حاضر است که در آن نویسنده به ارائه گزارشهای تاریخی براساس اسناد گردآوری شده پرداخته است و کمتر به تحلیل وقایع نظر داشته است.
باقرنژاد در دیگر مجلدات این کتاب به جنبههای مختلفی از تاریخچه مبارزات اسلامی دانشجویان ایرانی در خارج از کشور پرداخته است که از این مجلدات میتوان به جلد سوم اشاره کرد که نویسنده در آن با تمرکز بر اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان در اروپا در سالهای 44 تا 60 به این موضوع پرداخته است. نویسنده در این جلد معتقد است که اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان در اروپا با بنیانی که عدهای از دانشجویان مسلمان خارج از کشور پایهریزی کردند، در مدت حدود یازده سال به یکی از بازوهای پرتوان مبارزات اسلامی و رهبری بیبدیل آن یعنی امام خمینی (ره) تبدیل شد. انتقال و نشر پیامهای امام خمینی(ره) به عنوان رهبر بلامنازع جنبش اسلامی و پوشش خبری مبارزات داخل کشور در کوتاهترین زمان در سطح اروپا، آمریکا و دیگر نقاطی که انجمنهای اسلامی شکل گرفته بودند و یا تظاهرات و اعتصاب غذاهایی که در بزنگاههای تاریخی در جهت انعکاس مبارزات ضدرژیمی مردم، شکل گرفت هر کدام نمونهای از این تلاشهای سیاسی مذکور است.
تاریخچه فعالیت دانشجویان مسلمان در اروپا به دهه 40 بازمیگردد. نخستین تلاشهای دانشجویان مسلمان در اروپا توسط جمعی از افراد مرتبط با جنبش «اخوان المسلمین» شکل گرفت که به تشکیل «اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان»[20] (UMSO) متشکل از ملیتهای مختلف در سال 1340 انجامید. در این میان دانشجویان ایرانی هم حضور محدودی داشتند که این افراد چهارمین کنگره اتحادیه در آذر ماه 1344 (دسامبر 1965) با یکدیگر آشنا شده و طرح راهاندازی «اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان ایرانی در اروپا» را با شهید دکتر بهشتی که به تازگی از طرف حضرت امام(ره) به عنوان امام جماعت مسجد هامبورگ منصوب شده بود، در میان گذاشتند که با استقبال ایشان روبرو شد.
به این ترتیب نخستین گرد همآیی این تشکل در 21 اسفند ماه 1344 (12 مارس 1966) در شهر گیسن آلمان با حضور 10 نماینده از دانشگاههای مختلف آلمان و با پیام ویژه شهید بهشتی، برگزار شد. سپس اساسنامه این تشکل با عنوان «مجمع انجمنهای اسلامی دانشجویان ایرانی مقیم اروپا» تدوین و مورد تصویب قرار گرفت و مقرر شد نشریهای با عنوان «اسلام مکتب مبارز» به صورت فصلنامه منتشر شود. هدف نشریه اینگونه عنوان شده بود: «شناخت و شناسایی چهره واقعی اسلام».
چهارمین جلد از «تاریخچه مبارزات اسلامی د انشجویان ایرانی د ر خارج از کشور» در قطع وزیری در 496 صفحه به قیمت 180 هزار ریال از سوی نشر اطلاعات روانه بازار کتاب شده است.