به گزارش حلقه وصل، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین که اخیرا بارها از مواضع آمریکا ضد ایران انتقاد کرده، امروز شنبه در یک جلسه سوال و جواب توییتری به توضیح درباره مسائل مرتبط با برجام پرداخته است.
متن جلسه سوال و جواب توییتری اولیانوف به شرح ذیل است:
«برخی از مخاطبان (توییتر من) اصرار دارند که برجام یک توافق بد است. آنها سوالات جالبی میپرسند و نباید این سوالات را نادیده گرفت. من تلاش میکنم که این سوالات را به شکل سوال و جواب پاسخ دهم. امیدوارم که توضیحات من مفید باشد.
سوال- ارزش برجام در چیست؟
جواب- برجام تنها و بزرگترین دستاورد دیپلماسی در خاورمیانه است. اروپاییها به درستی این توافق را عنصری محوری در رژیم منع اشاعه اتمی میخوانند. مزیت اصلی آن، راستی آزمایی فراگیر در ایران است که اجازه میدهد تقریبا همه نگرانیهای محتمل رفع شوند.
سوال- آیا توافق هستهای جامع است؟ چرا این توافق سیاست ایران در منطقه و دیگر موضوعات مورد دغدغه آمریکا و بسیاری دیگر از کشورها را پوشش نمیدهد؟
جواب- این توافق مختص موضوع هستهای است و دستیابی به آن ۱۰ سال زمان برد. هدف آن بود که نگرانیها درباره برنامه هستهای ایران رفع شود. مطرح دیگر موضوعات جنجالی (به توافق برجام) و تلاش برای اینکه با یک تیر چند نشان زده شود، حصول به توافق را به یک ماموریت غیرممکن تبدیل میکرد.
سوال- وقتی توافق هستهای (برجام) منقضی شود، چه اتفاقی میافتد؟
جواب- با ایران (بعد از انقضای برجام) شبیه به تک تک دیگر اعضای انپیتی( معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی) که سلاح اتمی ندارند، رفتار خواهد شد. قطعا به اجرای دائمی پروتکل الحاقی که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی همه ابزارها به منظور کنترل فراگیر را خواهد داد البته اگر کل مکانیسم راستی آزمایی به همراه برجام از بین نرود.
سوال- (وضعیت) برنامه موشکی ایران چطور؟
جواب- هیچ محدودیت قانونی روی موشکها وجود ندارد و این موضوع شامل ایران هم میشود. روسیه پیشنهاد ایجاد رژیم جهانی عدم اشاعه را داد اما از آن حمایتی نشد. به نظر من، موضوع (موشکی) ایران را فقط میتوان به طور سازنده در چارچوب منطقهای مورد بحث قرار داد. توافق هستهای چارچوب مناسبی برای بحث در این باره نبود.
سوال- چرا به ایران اجازه داده شد که تحت برجام، غنی سازی اورانیوم داشته باشد؟
جواب- ایران عضو انپیتی است و عضویت هر کشور در آن ضمن التزام تعهدات، با حقوقی همراه است. یکی از این حقوق، حق استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای از قبیل غنی سازی است. محروم کردن ایران از این حق بدون اینکه به رژیم عدم اشاعه آسیب وارد شود، ممکن نیست. ایران در برجام با برخی محدودیتهای موقتی موافقت کرده است.
سوال- آیا لااقل نمیشود با بسط و تکمیل برجام به مشکلات امنیتی منطقه(غرب آسیا) پرداخته شود؟
جواب- توافق هستهای میان ایران، چین، آلمان، فرانسه، روسیه، بریتانیا، آمریکا و با نقش آفرینی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده مورد مذاکره قرار گرفت. مشکلات امنیتی منطقه به قالبی متفاوت و مشارکت کشورهای این منطقه نیاز دارد. به همین دلیل است که روسیه تشکیل یه کنفرانس منطقهای درباره امنیت در خلیج (فارس) را پیشنهاد میکند».