به گزارش حلقه وصل: فواد ایزدی کارشناس مسائل آمریکا و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره نحوه برگزاری انتخابات در آمریکا گفت: آمریکا ۵۰ ایالت دارد که از این ۵۰ ایالت، تکلیف ۴۳ ایالت در نظرسنجیها مشخص شده در است، مثلا کالیفرنیا که ۵۴ رای الکترال دارد، الان دههها است که به دموکرات رای میدهند، در تگزاس هم که معمولاً به جمهوریخواه رای میدهند ۴۰ رای الکترال دارد و دهههاست در آنجا هم به جمهوری خواهان رای میدهند.
وی افزود: این ۴۳ ایالت همدیگر را خنثی میکنند، یعنی تعداد رای الکترال دموکرات ها و جمهوری تقریبا شبیه هم است. هرساله هم تقریبا همین است و از این ۴۳ ایالت هر سال بستگی به نظرسنجی ها شش تا هفت، هشت ایالت باقی میماند که در عمل تعیین کننده نتیجه انتخابات آمریکا هستند.
ایزدی یادآور شد: چون الان معلوم نیست که میشیگان یا کارولینای شمالی یا نوادا یا جورجیا یا پنسیلوانیا به چه کسی رای خواهند داد برای اینکه رقابت نزدیک است. الان در این هفت ایالت، ترامپ در پنج ایالت با یک اختلاف بسیار کم جلو است.
وی با بیان اینکه در آمریکا یک انتخابات ملی وجود ندارد، گفت: یعنی برخلاف ایران که انتخابات در تهران مدیریت میشود و وزارت کشوری هست که این کار را انجام میدهد و شورای نگهبانی هست که نظارت میکند، در آمریکا انتخابات در سطح ایالتی و محلی است و دولت فدرال ورودی در برگزاری انتخابات ندارد مگر برای آن افرادی که خارج از آمریکا هستند و نظامی هستند آنجا دولت فدرال ورود دارد ولی برای انتخابات عموم مردم این اتفاق نمی افتد.
این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: در آمریکا افرادی که انتخابات را برگزار میکنند یا جمهوری خواه هستند یا دموکرات و هیچ کسی ادعای بی طرفی در انتخابات ندارد چون یا متعلق به جمهوری خواهان هستند یا دموکرات ها و این یکی از دلایل دعواست.
وی افزود: در تاریخ موارد بسیار زیادی داشتیم که احزاب تا آنجایی که قانون به آنها اجازه میدهد سعی میکنند به حزب خودشان کمک کنند. بعضی وقت ها هم یک ذره از آن قانون فراتر میروند کارهایی برای کمک به حزب شان می کنند که لزوما قانون تایید نکرده و این مسیر را برای اعتراض طرف مقابل باز می کند.
ایزدی یادآور شد: این اعتراض به دست قاضی میرسد و مشکلی که در آمریکا دارند این است که قضات هم کاملا سیاسی و منصوب سیاستمداران هستند یعنی مثلا دادگاه عالی که منصوب رئیس جمهور و با تایید سنا است. در سطح ایالتی و در سطح محلی هم غالباً همینطور است و در بعضی از ایالت ها دوتا قاضی برای این که قاضی شهر شوند با هم در انتخابات رقابت میکنند.
وی اظهارداشت: پس این هم یک مشکل است چون برگزار کننده سیاسی است و یک نهاد بی طرف ناظر وجود ندارد و پرونده ای هم که جلوی قاضی قرار میگیرد موجب می شود قاضی سلیقه ای عمل کند و در چنین حالتی چون امسال مانند چهار سال و ۸ سال پیش رقابت خیلی نزدیک است احتمال اینکه در چند ایالت ما درگیری و دعوا و اختلاف داشته باشیم کم نیست.
ایزدی در بخش دیگری درباره انتخابات آمریکا و تحولات منطقه هم گفت: در بحث غزه الان درصد قابل توجهی از جوانها در آمریکا و جمعیتهای مسلمان و جمعیتهایی که به هر حال یک دغدغه انسانی دارند که فراتر از جمعیت مسلمان هم هستند حاضر نیستند با خانم هریس که همراه نسل کشی بوده اسرائیل بوده همراهی کنند.وی افزود: یک شعاری که در جلسات هریس داده میشود این است که میگویند «هریس هولوکاستی» از این جهت این تحولات منطقه در انتخابات آینده آمریکا تاثیرگذار خواهد بود.