چند نکته در این زمینه لازم به ذکر است:
یک: این نوع کلی گویی ها در زمینه فرهنگ، قطعاً مشکلات و معضلات فرهنگی موجود در جامعه را حل نخواهد کرد. در عرصه فرهنگی باید معیارها و برنامه هایی ارائه شود که قابلیت سنجش داشته باشد. امروز جمهوری اسلامی در معرض بزرگترین و پیچیده ترین تهاجم فرهنگی تاریخ قرار گرفته است و از طرفی، تقابل میان تمدن غرب با تمدن نوین اسلامی به نقاط حساس تاریخی رسیده است. در هر صورت، ما از رئیس جمهور منتخب، انتظار نداریم که وقتی پرسش مهمی در مورد فرهنگ و اولویت های فرهنگی مطرح می شود، ایشان در حد سخنرانی عادی و یا گفتگوی مردم عادی با یکدیگر سخن بگویند.
دو: رئیس جمهور منتخب می گوید: «در رابطه با فرهنگ، بیشتر باید به خودمان برسیم تا اینکه به دیگران خرده بگیریم». نکته مهم این است که مسئولین و مردم بر یکدیگر تأثیر متقابل دارند. یعنی هم رفتار مسئولین بر رفتار مردم اثر دارد و هم رفتار مردم بر رفتار مسئولین اثر می گذارد! همچنین باید به این توجه کنیم که اگر یک مسئول و یا نهاد، مرتکب تخلف شد، دلیل بر این نمی شود که افراد جامعه هم قانون و هنجارهای فرهنگی را نادیده بگیرند. اتفاقاً در اینجا آن مسئول و نهاد متخلف را باید بازخواست کرد و اگر مرتکب قانون شکنی و رفتار نامناسب شده است، برخورد لازم را باید انجام داد.
سه: بدون شک، رفتار مسئولین بسیار مهم است و تأثیرگذاری ویژه ای در عرصه فرهنگی هم خواهد داشت اما این یک طرف قضیه است. در طول تاربخ، پیامبران الهی - که انسان های معصوم و آراسته به اخلاق و ادب بودند – را سراغ داریم که متأسفانه قومشان به هلاکت رسید! برای مثال، پیامبران الهی وظایف خودشان را انجام می دادند اما مردم مسیر دیگری را می رفتند و یا اینکه حاکمان، مانع فعالیت آنها می شدند و ... . بنابراین برای هدایت فرهنگی جامعه، به مولفه های گوناگون نیاز است.
نظام مسائل فرهنگی به اندازه ای گوناگون و پر دامنه است که نمی توانیم بگوییم «درد خودمانیم و درمان هم خودمانیم». اگر این نظام مسائل را در کنار هم مشاهده نکنیم، قطعاً دچار تشخیص اشتباه خواهیم شد و تشخیص اشتباه منجر به تجویز اشتباه خواهد شد.
چهار: پس از تنفید رهبر معظم انقلاب، آقای پزشکیان به صورت رسمی رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد بود؛ مسئول تعیین تکلیف وزارت فرهنگ و در واقع، بسیاری از نهادهای فرهنگی زیر مجموعه در دولت هستند؛ رئیس شورای عالی فضای مجازی خواهد بود که آن هم نقش بسیار حیاتی در مقوله فرهنگ دارد. در حقیقت، رئیس جمهور در نظام مقدس جمهوری اسلامی، نقش برجسته ای در حکمرانی و مدیریت فرهنگی کشور دارد. بنابراین، از ایشان انتظار می رود که یک نگاه و برنامه منسجم در عرصه فرهنگ ارائه دهند و همان را مبتنی بر اسناد بالادستی نظام و سیاست های کلی رهبر انقلاب – که خود رئیس جمهور منتخب هم تصریح کرده که سیاستهای کلی مقام معظم رهبری چراغ راهنمای مسیر است – اجرایی کنند.
پنج: رئیس جمهور منتخب همواره از قرآن، نهج البلاغه و روایات در سخنان خود بهره گرفته و می گیرد. بنابراین، انتظار بسیار زیادی از ایشان می رود که از فرصتی که در جمهوری اسلامی - با این همه امکانات و ظرفیت - برای اجرای ارزش های الهی فراهم شده، بهترین استفاده را داشته باشد.