
سرویس تلنگر: کانون نویسندگان ایران با حضور جمعی از نویسندگان بهعنوان اولین تشکل اهل قلم ایران و با تلاشهای جلال آل احمد در سال 1347 تأسیس شد.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در بیست و نهم بهمن سال ۱۳۵۷، بیست و یک نفر از اعضای کانون به دیدار امام خمینی(ره) رفتند و در این دیدار امام به اعضای این کانون گفتند: «شما نویسندگان، الان تکلیف بسیار بزرگی بر عهدهتان هست. پیشتر قلم شما را شکستند، الان قلم شما باز است، لکن استفاده قلم در راه آزادی ملت، در راه تعالیم اسلامی…».
اما مسئولین کانون به سخنان امام توجهی نکردند که این باعث شد در اول بهمن 1358، گروهی از نویسندگان عضو کانون طی نامهای استعفای خود را از این کانون اعلام داشتند و اطلاع دادند که درصدد تشکیل یک کانون و یا اتحادیه تازهای هستند که در راستای انقلابِ اسلامی و ضدامپریالیستی ایران حرکت خواهد کرد.
استعفاکنندهها اعلام کردند: ضمن رد روش خودسرانه و سلطهجویانه هیات دبیران و مشی سیاسی آن، که کار را ناچار به بیاعتباری کانون کشانده، بدین وسیله ادامه فعالیت خود را در کانون نویسندگان ممکن نمیشماریم و استعفای خود را از این کانون اعلام میداریم.
کار به جایی رسید که در اردیبهشت سال 1360 محل کانون به تصرف نیروهای انقلاب در آمد و بعد از آن به حکم دادگاه این کانون تعطیل و از انجام فعالیتهای آن جلوگیری به عمل آمد.
وزارت ارشاد بارها به طور رسمی غیرقانونی بودن این کانون را اعلام کرده است
وزارت ارشاد بعد از آن به طور رسمی و به صراحت بارها با غیرقانونی خواندن کانون نویسندگان اعلام کرده است که هیچ نهاد رسمی با عنوان کانون نویسندگان در کشور به ثبت نرسیده است، اما این عنوان بهانهای شده است که دشمنان کشورمان از عملکرد و بیانیههای آن بهعنوان خوراک تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی استفاده کنند.
هفتم شهریورماه سال گذشته تعدادی از نویسندگان مخالف نظام دور هم جمع شدند و تعدادی را از بین خودشان بهعنوان هیأت دبیران این تشکل غیرقانونی انتخاب کردند.
اعضای این کانون در شرایطی که دشمنان انقلاب با جنگ نرم و تهاجم فرهنگی درصدد براندازی نظام هستند و به طور گسترده به فرهنگ این مرز و بوم حمله میکنند، به نام کانون با نیروهایی همگام و همآواز شده که بر تخریب و از بین بردن فرهنگ اسلامی کشورمان، پافشاری دارند.
رضا خندان، عضو هیأت دبیران کانون غیرقانونی نویسندگان که به «تبلیغ علیه نظام» و «انتشار نشریه غیرقانونی» متهم شده است، در گفتوگو با رادیو فرانسه میگوید: «تا زمانی که سانسور وجود دارد و نیاز به آزادی بیان و نیاز به دفاع از آزادی بیان وجود دارد و ضرورت دفاع از حقوق صنفی نویسندگان وجود دارد، کانون هم وجود خواهد داشت».
کانون غیرقانونی نویسندگان ایران بدون اشاره به اینکه این کانون به صورت غیرقانونی عمل میکند با انتشار اطلاعیهای به افزایش فشارهای امنیتی علیه اعضای کانون نویسندگان اعتراض کرد و این اقدامات را نمونههای بارز نقض آزادی بیان و نیز لگدمال شدن حق شرکت در تشکلهای مدنی توصیف کرد.
اعتراضمان را به سانسور و نبودن آزادی بیان در ایران از طریق کانون اعلام میکنیم
رضا خندان در گفتوگو با این رسانه معاند میگوید: «این فشارهای امنیتی بیسابقه نیست و در دورههای خاصی این فشارها تشدید میشود. هدف اصلی آنها هم این است که جلوی فعالیتهای کانون را بگیرند. به روایت وی، اتهامهائی که به کانون میزنند، یکی انتشار یک نشریه است که آنها آن را غیرقانونی میدانند و اتهام دوم فعالیت تبلیغی علیه نظام است».
این عضو هیأت دبیران کانون غیرقانونی نویسندگان به رادیو فرانسه میگوید: «برای این که جامعه هنر و ادبیات پیشرو، مدرن و مترقی داشته باشد، نیازمند به این است که آزادی بیان وجود داشته باشد. به عقیده او چون در ایران سانسور بسیار حضور دارد و مانع فعالیتهای ادبی و هنری میشود، کسانی به این وضع اعتراض میکنند و ما از جمله آن کسان هستیم و به سانسور اعتراض داریم و اعتراضمان را از طریق کانون اعلام میکنیم. تا زمانی که سانسور وجود دارد و نیاز به آزادی بیان و نیاز به دفاع از آزادی بیان وجود دارد و ضرورت دفاع از حقوق صنفی نویسندگان وجود دارد کانون هم وجود خواهد داشت».
البته باید گفت تا زمانی که دشمنان انقلاب نیاز به خوراک تبلیغاتی دارند و قوانین جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، این افراد که جیرهخوار نظام استکبار هستند با چهرهها و عناوین مختلف در جامعه حضور خواهند داشت، که البته به یقین نیروهای انقلاب ضمن شناسایی، آنها را از صحنه تخریب فرهنگ کشورمان خارج خواهند کرد.
کانون نویسندگان ایران یک تشکل صنفی و ادبی غیردولتی است اما حکومت ایران آن را تشکیلاتی غیرقانونی میداند
یورو نیوز نیز از فرصتهای ایجاد شده توسط این گروه غیرقانونی استفاده کرد و نوشت: «کانون نویسندگان به سرکوب نویسندگان ایران و پایمال شدن حقوق انسانی و شهروندی اعضایش اعتراض کرده و در اطلاعیهای نوشته است: «در صورت تداوم چنین اقداماتی از حق خود در دفاع از حقوق اعضا استفاده خواهد کرد».
در ادامه, این رسانه معاند در گزارش خود با اشاره به بیانیه کانون نویسندگان در اعتراض به احضار و بازجویی اعضایش نوشت: «از سوی دیگر بر اساس اعلام سایت رسمی کانون نویسندگان ایران، رضا خندان (مهابادی) نویسنده، منتقد ادبی و عضو هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران نیز احضار شد. شعبه ۱۲ بازپرسی دادگاه رسانه و فرهنگ خندان را به «فعالیت تبلیغی علیه نظام» متهم کرده است».
یورونیوز هم به غیرقانونی بودن این تشکل در ایران تأکید کرده و مینویسد: «کانون نویسندگان ایران یک تشکل صنفی و ادبی غیردولتی است اما حکومت ایران آن را تشکیلاتی غیرقانونی میداند و همواره مانع فعالیتهای صنفی و ادبی آن شده است. در طول سالهای گذشته، فشارها و تهدیدات علیه کانون نویسندگان شدت یافته و بسیاری از اعضای این کانون بارها تحت تعقیب و بازجویی قرار گرفته و یا به زندان رفتهاند. نشستهای ادبی و صنفی این کانون نیز بارها به خاطر ممانعت نیروهای امنیتی لغو شده است».
سایت رسمی «کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران» نیز که در حمایت گروهها و برنامههای غیرقانونی و غیر اسلامی فعالیت دارد، در حمایت از این گروه غیرقانونی تابع کشورهای بیگانه، با رضا خندان گفتوگو کرد.
وی به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفت: به دلیل دو اتهام تبلیغ علیه نظام و انتشار نشریه غیرقانونی از سوی مأموران بازجویی شده و اکنون در انتظار نوبت دادگاه است.
در این گزارش آمده است: «رضا خندان در خصوص مستنداتی که منجر به این دو اتهام شده به کمپین گفت: بیشتر بازجوییها در مورد بیانیهها و صفحه فیسبوک کانون نویسندگان بود. گفتند اینها مصداق فعالیت تبلیغی علیه نظام است. در حال حاضر هم صفحه فیسبوک کانون از دسترس اعضا خارج شده و دیگر قادر به گذاشتن مطلب نیستیم.»
خندان بدون اشاره به اینکه فعالیت گروه آنها غیرقانونی است و همچنین اطلاعیههای صادر شده توسط آنها در راستای اهداف معاندین و مخالفان کشور بوده و تبلیغ علیه نظام است، در ادامه به کمپین گفت: «از آنجا که کانون یکی از مهمترین اهداف کانون، دفاع از آزادی بیان و مخالفت از سانسور است بنابراین هر گاه اتفاقی بیفتد که آزادی بیان زیر سوال برود، کانون با صدور بیانیهایی واکنش نشان میدهد. مثلا وقتی روزنامهها توقیف میشوند و یا وقتی کسانی به دلیل عقاید متفاوت شان محکوم و زندانی میشوند. بازجویان هم این نوع بیانیهها را مصدایق تبلیغ علیه نظام دانستند.»
در ادامه گفتوگو با این نویسنده غرب زده آمده است: «در خصوص دومین اتهام خود انتشار نشریه «اندیشه آزاد» توسط کانون نویسندگان به کمپین گفت: این یک نشریه داخلی با تیراژ بسیار اندک برای اعضای خود کانون است و توزیع عمومی ندارد. انتشار آن از سال ۱۳۵۷ آغاز شد و بین سال ۵۷ تا ۶۰ چیزی در حدود ۱۰ شماره از این مجله منتشر شد اما در سال ۶۰ متوقف شد تا اینکه از چهار سال پیش دوباره منتشر میشود. از چهار سال پیش تا الان هم فقط ۹ شماره از این منتشر شده است. حالا بازجویان میگویند که این نشریه غیرقانونی منتشر میشود در حالیکه این نشریه در تیراژ بسیار اندک و برای مصرف اعضای داخلی کانون منتشر میشود.»
گفتنی است این نشریه با مطالبی مخالف با قوانین جمهوری اسلامی ایران منتشر میشود وبه صورت غیرقانونی در کشور توزیع میگردد.
این عضو هیأت دبیران گروهک غیرقانونی نویسندگان با وقاحت به این تشکل حقوق بشری غربی گفت: «به من گفتند تعهد بدهم که دیگر نشریه و بیانیه های کانون ادامه نمییابد. اما من چون خودم را مجرم نمیدانم و فکر نمیکنم که کار خلافی کردهام بنابراین تعهد هم ندادم. گفتم که من نویسندهام و مخالف سانسورم. اما ظاهرا اگر تعهد میدادم کمی از اتهاماتم سبک تر میشد یا آزاد میشدم. نمیدانم.»
هر کس باید آزاد باشد و هر طور که میخواهد در چارچوب جامعه مدنی فکر و کار کند
وی همچنین که همانند همفکران خود که در رسانههای وابسته به سازمانهای جاسوسی دشمنان فعالیت میکنند، با بیتوجهی به قوانین جمهوری اسلامی ایران گفته است: «چرا باید برای یک حرکت فرهنگی و مدنی اینطور افراد و خانوادههایشان دچار نگرانی و ناراحتی شوند. چه دلیلی دارد که برای فعالیت های فرهنگی و مدنی این تهدیدها صورت گیرد. هر کسی باید آزاد باشد هر طور که میخواهد در چارچوب جامعه مدنی فکر کند و کار کند.»
رادیو زمانه هم در گزارشی به دفاع از این گروه غیرقانونی پرداخته و به صورت طلبکارانه و با بازی با اصطلاحاتی همچون حقوق و بشر و آزادی نسبت به برخورد قانونی با این گروهک نفاق پرداخت.
این رسانه معاند همچنین در گزارش خود با اشاره به انتخابات سال گذشته این کانون غیرقانونی گفت: «رضا خندان مهابادی، نویسنده و منتقد ادبی از شهریورماه ۱۳۹۳ به همراه حسن اصغری، علی اشرف درویشیان، بکتاش آبتین و مهدی غبرایی بهعنوان عضو هیأت مدیره کانون نویسندگان برگزیده شد».
حال باید دید با همه این سوابق سیاه و تاریک این گروه غیرقانونی، وزارتخانههای مرتبط و دولت چه سیاستی را در برابر این کانون غیرقانونی خواهند داشت و آیا همان طور که به قول اعضای جدید که با گستاخی و علنی علیه نظام به تبلیغ میپردازند و به راحتی خوراک تبلیغاتی برای رسانههای بیگانه علیه کشور ایجاد میکنند، انتخابات مجمع عمومیشان بعد از چندین سال در فضائی آرام برگزار شد باز هم فعالیتشان به همین شکل ادامه پیدا میکند؟!