سرویس حاشیهنگاری: روز چهارم خردادماه، روز مقاومت و پایداری و روز دزفول نامگذاری شده است. علت این نامگذاری مقاومت مردم این شهر در برابر موشکباران رژیم بعثی عراق در طول جنگ ایران و عراق بوده است. این شهر در دوران دفاع مقدس بارها مورد هجوم دشمن و موشکباران رژیم بعث عراق بود تا آنجا که آن را شهر موشکها گفتهاند. اما با وجود همهی این سختیها و با وجود موشکباران شدید مردم این شهر همچنان مقاومت میکردند و حاضر به ترک شهرشان نشدند.
در سالروز این حماسه بزرگ به معرفی یکی از فعالترین سازمانهای رسمی در حوزه مقاومت و پایداری رفتهایم تا عملکرد آن را بررسی کنیم:
«دفتر ادبيات و هنر مقاومت» آذرماه 1367 در مجموعه «حوزه هنری» تاسیس شد. هدف اصلی از راهاندازی این دفتر گردآوری، تدوين و نگارش آثار ادبی، هنری، پژوهشی و خاطرات به جای مانده از دوران دفاع مقدس است. نتیجه این فعالیت بیش از بیست ساله، تولید بیش از 565 عنوان كتاب در زمینه ادبیات پایداری بوده است. در کنار آن هم برگزاری برنامههای گوناگون، جهت بررسی ابعاد مختلف پایداری و مقاومت مردم کشورمان در روزهای دفاع مقدس یکی دیگر از خروجیهای این دفتر بوده است.
پرورش نسلی از نويسندگان و پژوهشگران در حوزه ادبيات و هنر مقاومت بخش دیگری از فعالیتهای این دفتر است.
بسياری از آثار تولید شده در این دفتر، همواره جز آثار محبوب در میان اقشار مختلف مردم بودهاند و همین اقبال عمومی باعث شده تا آثار بسیاری از این دفتر در طی مدت کوتاهی چندین بار تجدید چاپ شوند. از مهمترین آثار این دفتر میتوان به آثاری مانند «دا»، «آن بیست و سه نفر»، «لشکر خوبان» و «نورالدین پسر ایران» اشاره کرد که همگی از آثاری بودند که رهبری در موردشان تقرض نوشتند و البته از سوی مخاطبان نیز با استقبال بسیار زیادی مواجه شدند.
نگاه این دفتر از ابتدا به مقوله جنگ و ادبيات آن، تخصصي بوده است، نمود عينی اين امر، تفكيك موضوعی كتابهای آن از آغاز انتشار است. با رشد حجم فعاليتهای دفتر، بهمرور واحدهای تخصصی و موضوعی شكل ملموستری به خود گرفته و شاخههای فرعی مختلفي چون «زنان» و «جانبازان» بدان افزوده و يا فعاليت آنها پس از طي دورهای، متوقف شده است. در حال حاضر واحدهای زير عمده فعاليتهای تخصصي دفتر را دنبال میكنند: واحد پژوهش، واحد خاطرات، واحد زنان، واحد كودك و نوجوان، مراسم شب خاطره، وبسایت کمانه و كتابخانه جنگ.
فعالیت این دفتر همواره مورد حمایت مقام معظم رهبری بوده است، تا جایی که ایشان در دیداری که با دست اندركاران دفاتر ادبيات مقاومت و ادبيات انقلاب اسلامي حوزه هنری داشتند، در رابطه با خواستههایی که از این دفتر دارند، نکاتی را بیان فرمودند که مهمترین آنها عبارتند از:
برنامه ريزی برای انتشار آثار مكتوب خوب توليد شده در قالب ساير محصولات هنری، توزيع فراگير و روشمند محصولات توليد شده، لزوم ترجمه آثار فاخر ادبيات مقاومت و انقلاب به زبانهای خارجی، وارد كردن ادبيات مقاومت و انقلاب به فضاهاي دانشگاهی و ضرورت تجليل از آثار با ارزش و عناصر برجسته ی فعال در حوزه ادبيات مقاومت و انقلاب اسلامی.
چهرههایی همچون مرتضی سرهنگی، علیرضا کمرهای، داوود غفارزادگان، قاسم یا حسینی، اصغر کاظمی، اعظم حسینی و فرانک جمشیدی از جمله افرادی هستند که در این دفتر فعال بوده و هستند و سهم بسیار مهمی در جمع آوری خاطرات دفاع مقدس و تبدیل آنها به تولیدات مختلفی از جمله کتاب خاطرات، رمان و... دارند.