به گزارش حلقه وصل، قانون منع به کارگیری بازنشستگان با تصویب اصلاحاتی دایره تنگ مدیریتی را برای جوانان اندکی گشادتر کرد. قانونی که بسیاری از مدیران رده بالا در سن بازنشستگی یا بازنشسته سعی کردند تا با انجام لابی هایی مانع تصویب طرح اصلاحیه شوند ولی مجلس شورای اسلامی در دوشنبه هفته گذشته با80 درصد رای موافق آن را تصویب کرد.
براساس این مصوبه برخی از پست های مدیریتی از دامنه استثنائات که در قانون گذشته وجود داشت، حذف شدند که شامل حال استانداران، معاونین وزار و سفرا و همترازان آنها می شود. بر این اساس هرچند آمار دقیقی از مدیرانی که باید از مناصب دولتی و عمومی خداحافظی کنند در دسترس نیست ولی تخمین زده می شود بین 1200 تا 1600 مدیر بازنشسته از ادامه کار منع می شوند.
در این بین منع ادامه فعالیت شهردار تهران نیز بر سر زبان ها افتاده است. با وجود اهمیت موضوع شفاف سازی دقیقی صورت نگرفته است. افشانی متولد 1338 است و به عقیده برخی از اعضای شورای شهر وی خود را بازخریده کرده بنابراین مشمول قانون نمی شود ولی در آنسوی ماجرا، یکی از نمایندگان اصلاح طلب مجلس و از طراحان اصلاح قانون منع به کار گیری بازنشستگان معتقد است که افشانی هم باید از پست خود خداحافظی کند.
سید فرید موسوی؛ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگویی که روز پنج شنبه انجام داده بود در پاسخ به این که شهرداری ها و بخصوص شهردار تهران شامل این قانون می شود نیز گفت: «از آنجا که نهادهای عمومی غیر دولتی و کلیه شرکت های دولتی مشمول این قانون هستند، شهرداری تهران هم از این قاعده مستثنا نیست اما افرادی با اجازه خاص رهبری می توانند فعالیت داشته باشند و در صورتی که شهردار تهران مجوز از رهبری بگیرد، می تواند شهردار بماند.»
وی همچنین به این نکته اشاره می کند که در زمان انتخاب شهردار جدید تهران به اعضای شورای شهر تهران هشدار داده بود که طرح اصلاح قانون منع به کارگیری بازنشستگان در مجلس در حال پیگیری است و توصیه کرده بود از انتخاب شهرداری که مشمول این قانون شود اجتناب شود. موسوی درباره زمان اجرای این قانون نیز گفته است: « این قانون به محض اینکه تصویب و ابلاغ شود، باید بلافاصله اجرا شود و فرصتی برای فرد متصدی پست برای بقا وجود ندارد؛ بنابراین، این به دستگاه های مرتبط توصیه می شود که از هم اکنون به فکر جایگزین کردن افراد باشند. به کسانی که مشمول این قانون هستند، توصیه می شود، سریع استعفا بدهند و کشور را بیش از این با حضور خود دچار هزینه نکنند. اگر هم فکر می کنند بالاتر از اینها هستند، به فکر دریافت مجوز باشند و دستگاه ها هم به فکر جایگزین کردن افراد از بین نخبگان و تحصیل کرده ها باشند.»
اعضای شورای شهر؛ افشانی شامل قانون بازنشسته ها نمی شود!
با وجود اظهارات صریح نماینده اصلاح طلب مجلس شورای اسلامی، برخی از اعضای شورای شهر و به ویژه اعضای حزب اعتماد ملی بر این نظرند که شهردار تهران شامل قانون منع به کارگیری بازنشستگی نمی شود و کسانی که این موضوع را مطرح می کنند، بدخواهان هستند! حجت نظری؛ جوانترین عضو شورای شهر که قاعدتا می بایست از مدافعان این قانون باشد، در اظهاراتی در حمایت از شهردار تهران که هم حزبی یکدیگر نیز هستند، گفته است: «اینکه گفته می شود محمدعلی افشانی نیز نمی تواند در شهرداری تهران فعالیتش را ادامه دهد چراکه به سن بازنشستگی رسیده است، صحیح نیست و این شایعات عمدتا از سوی افرادی که قصد ناکارآمد نشان داده مدیریت شهری را دارند مطرح میشود.»
وی به موضوع خرید پیش از موعد بازنشستگی افشانی اشاره کرده و معتقد است به همین خاطر افشانی منع قانونی ندارد:« افشانی قبل از رسیدن سن بازنشستگی، بازخرید کرده بود و علاوه بر آن، سوابق ایثارگری نیز به ایشان کمک خواهد کرد. به همین دلیل مشمول این قانون نمیشوند و میتوانند درخواست اعاده به کار بدهند. لذا هیچ منع قانونی برای ادامه کار ایشان وجود نخواهد داشت.»
در این بین علاوه بر شبهاتی که درباره ادامه کار افشانی وجود دارد، برخی از مدیران و معاونین شهرداری تهران نیز شامل حال قانون منع به کارگیری بازنشستگان می شوند. در این زمینه نیز نه از سوی شهرداری تهران و نه شورای اسلامی پایتخت شفاف سازی درباره تعداد و مناصبی که می بایست از کار منع شوند، اعلام نمی شود و بیشتر اظهارات به دنبال توجیه سازی و استثناکردن صاحبان این مناصب هستند.
حسن خلیل آبادی؛ عضو کمیسیون فرهنگی شورای پنجم تهران درباره ادامه کار برخی از معاونین و مدیران شهرداری می گوید: «مصوبه در مرحله اظهارنظر شورای نگهبان است و هر زمان مورد تائید قرار گرفت باید مدیرانی که شامل حال این قانون میشوند... خوشبختانه این قانون شامل حال شهرداریها هم میشود زیرا ضوابط استخدامی در شهرداریها مشابه ضوابط عمومی کشور است.»
عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران با اشاره به لیستهای منتشر شده در فضای مجازی، در خصوص مدیران بازنشسته گفته است:« برخی از این اسامی هنوز به ۳۰ سال خدمت نرسیدهاند و امیدوارم اتفاق خوبی که افتاده، تحت تأثیر حاشیهها قرار نگیرد و افراد نیز از این فرصت برای عقدهگشایی استفاده نکنند. اطلاعات افراد بازنشستهای که شامل حال این قانون میشود، به راحتی قابل احصاء است و حتماً پس از نهایی شدن قانون، از سمتهای خود خداحافظی خواهند کرد.»
به هر حال با اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان شهرداری تهران نیز دچار تحولاتی خواهد شد که سطح و میزان این تغییرات در حال حاضر درگیر تفسیرها و اختلافات در تفسیر قانون است. محمود میرلوحی یکی دیگر از اعضای شورای شهر درباره ماندن یا نماندن افشانی گفته است:« افشانی از زمان استانداری، بازگشت به کار کردند و مشمول این قانون نمیشوند. طبق مصوبه دولتی،شهردارتهران در سطح وزیر و معاونینشان در سطح معاونین وزیر قلمداد شدهاند.»
محسن هاشمی؛ رئیس شورای شهر نیز معتقد است که قانون منع به کارگیری بازنشستگان برای ادامه فعالیت افشانی درشهرداری مشکلی ایجاد نمی کند.
همچنین الیاس حضرتی در توییتی اعلام کرد که افشانی شهردار تهران به جد به دنبال تصویب قانون منع به کارگیری بازنشستگان بوده است. وی ۳ بار تما س گرفت و مجدانه تقاضای رای قاطع بر آن لایحه را داشت.
با این حال یک سوال جدی پیش می آید که چرا با وجود هشدار جدی برخی از نمایندگان اصلاح طلب مجلس به اعضای شورای شهر تهران برای انتخاب مدیر جوان برای شهرداری به خاطر وجود طرح اصلاح قانون منع به کارگیری بازنشستگان در مجلس بازهم شورای پنجم تهران دست به اقدام ریسک پذیری زد. اقدامی که با انتخاب افشانی 59 ساله بار دیگر بحث رفتن یا ماندن وی در شهرداری تنها پس از کمتر از دوماه مطرح شود. اختلافات و زدوبندهای سیاسی و حزبی در انتخاب شهردار جدید تهران کاملا مشهود بود و پایتخت کشور که می بایست از ثبات مدیریتی برخوردار باشد، بازهم شاهد یک انتخاب شبهه آلود است که می تواند شهر را بار دیگر وارد یک دوره بی ثباتی مدیریتی سازد. دوره ای که پس از 7 ماه شهردارش استفاده داد و در دوره جدید نیز پس از یک ماه حضور سرپرست، شهردار جدید نیز ماندن یا نماندش به اما و اگر گره خورده است.
منبع: فارس