سرویس تلنگر: اعتراضات مردمی در استان های مرکزی و جنوبی عراق، قریب به دو هفته است که توجه رسانه های داخلی و خارجی را به خود جلب کرده است. این تظاهرات که به ظاهر رنگ و بوی مطالبات اجتماعی در اعتراض به ضعف خدماترسانی دولت، بیکاری و قطعی آب و برق و فساد اداری-دولتی رخ داده است می تواند در صورت عدم رسیدگی، به معضل سیاسی و امنیتی تبدیل و بستر مناسبی برای ورود و انعقاد مجدد گروه های تروریستی همچون داعش گردد. و کشوری که تازه به ثبات نسبی امنیتی رسیده را به منطقه ای نا امن تبدیل نماید.
این تحرکات از ابتدای شروع آن مورد توجه احزاب، گروه های سیاسی و مذهبی قرار گرفت، و همه آنها خواستار توجه نهادهای ذیربط به مطالبات و خواسته های مردمی شده و از نهادهای امنیتی خواستند تا جلوی هرگونه نفوذ و جهت دهی غیر معقول اعتراضات را به سمت و سوی مسایل امنیتی بگیرند. حیدرالعبادی، نخست وزیر عراق ضمن ضرورت برخورد با آشوبگران و جلوگیری از حمله به ادارات دولتی از نیروهای نظامی خواست تا مردم را بصورت مسالمت آمیز متفرق سازند. در دیدار با مردم نجف نیز تاکید کرد: باید به حرف و خواسته های مردم توجه شود و امنیت را اساس زندگی آن ها بدانیم. وی افزود که پایداری و اتحاد مردم عراق، این کشور را از نابودی به پیروزی، آزادی و قدرت سوق می دهد.
العبادی گفت که عراق به خاطر اشغال اراضی کشور توسط داعش اوضاع خطرناکی داشت اما در سطوح نظامی، امنیتی و اقتصادی قوی تر از گذشته شده است.
جاسم محمد جعفر نماینده سابق پارلمان عراق در سخنانی تاکید کرد که برنامهریزیهای سرویس اطلاعات عربستان با چراغ سبز آمریکاییها صورت گرفته و عملیاتی شده است. تظاهرات اجتماعی به صورت خودجوش آغاز شد، اما بسرعت سیاسی شد و منجر به آتش زدن دفاتر احزاب سیاسی و اموال عمومی و تعطیلی روند اقتصادی در استانها جنوبی شد. تمامی رهبران بعث از طریق شبکههای اجتماعی اقدامات خشونتآمیز تظاهرات را جشن گرفتند.
«فالح الخزعلی» عضو ارشد ائتلاف «فتح» عراق نیز درباره تحرکات طرف های بیگانه در این کشور در سایه تداوم اعتراضات مردمی هشدار داد. وی افزود: طرف های بیگانه از سال ۲۰۰۳ که تغییرات دموکراتیک در کشور ایجاد شد، برای بهره برداری سوء از تجمعات مسالمت آمیز جهت ایجاد ناآرامی در عراق هستند. تظاهرات مردم در واقع بیانگر رنج هایی است که با آنها مواجه هستند.
هرچند تلاش مسئولین عراقی در توجه به مطالبات اجتماعی مردم ملموس است، اما دولت نتوانست به نحو مطلوب این اعتراضات را کنترل کند، که دلایل متفاوتی را در عدم مهار این جریانات می توان دخیل دانست. پس از ناآرامیهای اخیر که منجر به کشته و زخمی شدن شماری از شهروندان و نیروهای امنیتی شد، اکنون تظاهراتها شکل مسالمتآمیزتری به خود گرفته است زیرا تظاهرکنندگان متوجه شدند برخی طرفها بهدنبال بهرهبرداری از تظاهرات و ایجاد هرجومرج و خرابی و نیز جنگ داخلی هستند.
نقش رسانه ای و خبری دولت های معاند در فرای مرزهای عراق نقش بسزایی را در انحراف افکار مردم بازی کرد. عربستان سعودی که خود همیشه محور شرارت در منطقه بوده و رد پایش در تمام اعتراضات مردمی و اقدامات تروریستی یافت می شود، رسانههای سعودی از همان آغاز اعتراضات مردمی تلاش کردند تا ایران را در این نارضایتی مردمی در عراق دخیل کنند. آنها ادعا کردند، ایران با توقف صادرات برق به عراق، موجب این نارضایتی شده است.
طیف وسیع خواستههای مردم عراق از دولت، این ادعای رسانههای سعودی را رد میکند. بیکاری، ضعف خدماترسانی دولت و خواستههای مختص هر استان، در صدر خواسته مردم است. رسانههای سعودی تلاش کردند علت را ایران معرفی کنند غافل از آنکه مردم معترض جنوب عراق ایران را حامی خود میدانند؛ چه از زمان سقوط دولت بعث و صدام تا امروز که ایران برای مبارزه با داعش کنار آنان بوده است.
در خلال این اعتراضات مردمی در عراق، روزنامه واشنگتن پست نوشت که با وجود اعلام آزادسازی کامل عراق از لوث گروه تروریستی داعش در سال گذشته میلادی، این گروه تروریستی برای بازگشت دوباره به عراق و انجام عملیاتهای تروریستی در این کشور تلاش میکند. این روزنامه آمریکایی با اشاره به اظهارات دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا که گفته بود پیروزی علیه داعش در عراق فقط به میزان 98 درصد بود، مدعی شد که داعش کاملا در عراق به پایان نرسیده است.
با توجه به اظهارات ضد ونقیض صهیونیست ها؛ حزبالله عراق گفت: بر این اساس معتقدیم که هر حملهای به عراق صورت بگیرد، با پوشش آمریکا و اجرای اسرائیل خواهد بود. سخنگوی گردانهای حزبالله عراق، دولت رسمی این کشور را مسئول پاسخ به هر گونه حمله احتمالی به حاکمیت عراق دانست و تأکید کرد که نیروهای حزبالله در صورت وقوع چنین حملهای حق مشروع خود میدانند که به حمله کننده پاسخ دهند.
او با بیان اینکه ایالات متحده آمریکا به دنبال محاصره جمهوری اسلامی ایران در منطقه است، حضور نظامی آمریکا در عراق را غیر قانونی دانست. روزنامه الجریده کویت در مطلبی به نقل از منابعی به اصطلاح آگاه مدعی شد که رژیم صهیونیستی لیستی از اهداف در خاک عراق را برای حمله احتمالی آماده کرده است. این روزنامه کویتی که سابقه جوسازی رسانهای زیادی دارد، ادعا کرد که منابع آگاه به آن گفتهاند که ایران پایگاههایی را در غرب و برخی مناطق عراق در اختیار دارد و از آنها برای انتقال سلاح به سوریه استفاده میکند.الجریده کویت همچنین مدعی شد که رژیم صهیونیستی قصد دارد به این اهداف حمله کرده و از این رهگذر کریدور زمینی «تهران، بغداد و دمشق» را قطع کند.
آمریکا، اسرائیل، عربستان و متحدین آنها در بی ثبات سازی محور مقاومت در منطقه شکست های پیایی را متحمل شده اند. و نتوانستند دامنه بی ثبات سازی را به سوی لبنان و عراق بکشند. و از سوی دیگر پروژه های آنان در سوریه نیز با شکست روبرو شد، از این روی آنان تمام تلاش خود را برای تشکیل بستر مناسب جهت ایجاد ناامنی در نقاط حساس منطقه به کار گرفته و سعی بر آن دارند تا از کوچکترین جریانات اجتماعی نیز به نفع خود بهره ببرند. برنامه ی محور غربی- عربی مبتنی بر ایجاد چنددستگی و تنش در انتخابات اخیر عراق بود که تا حدی هم در این موضع موفقیتی را حاصل نمودند، هرچند موفق نشدند شرایطی را ایجاد کنند که عراق در یک حالت بلاتکلیفی بماند.
در پایان میتوان با بررسی اظهارات شخصیت های سیاسی، مذهبی و مردمی عراق و بررسی تجارب حاصل از تحولات چندین ساله آن بعد از سرنگونی رژیم بعثی، به این نتیجه رسید که هدف اصلی کسانی که می خواهند مطالبات مسالمت آمیز و اجتماعی مردم را به سوی خشونت و آشوبگری بکشانند، ایجاد خلل در تاثیرگزاری بی بدیل مرجعیت دینی و جایگاه سیاسی و تربیتی آنان در میان مردم با شعله ور ساختن آتش اختلافات مذهبی و قومیتی، متزلزل کردن پایه های قانون اساسی، دموکراسی و دخالت در انتخابات مردمی، وارد ساختن ضربه به شاکله نهادهای محبوب مردمی مثل حشد الشعبی، بی اثر کردن نتایج رشادت ها ومقاومت های مردم عراق در بیرون راندن تروریسیم و هرج و مرج کردن فضا و مهیا نمودن آن برای حضور تروریسم و تفرقه میان مردم و دولتمردان عراقی با جمهوری اسلامی ایران می باشد.