به گزارش حلقه وصل، مساجد بر اساس آموزههای دین مبین اسلام یکی از مهمترین پایگاههای انسانساز و تمدنساز محسوب میشود؛ به این صورت که این اماکن مقدس همواره محلی برای اجتماع مؤمنین برای کسب معنویت و معارف الهی و نیز مکانی برای حل معضلات اجتماعی و سیاسی بوده است. با مروری در صفحات تاریخ اسلام میتوان با این نوع از کارکردهای مساجد پی برد.
اهلبیت(ع) در ادامه سیره پیامبر گرامی اسلام(ص) همواره این مکان را مقدس شمرده و حرکتهای جهادی خود را از آن مکان آغاز میکردند تا جایی که محل شهادت امیرمؤمنان علی(ع) در مکان مسجد کوفه بود و نیز طبق نقل تاریخ، امام حسین (علیهالسلام) قیام خود را از کنار مسجدالحرام اعلام کردند. در دورههای بعدی اوج بهرهبرداری از مسجد را در دوران امام باقر و امام صادق(ع) در قالب نشستهای علمی و نیز مناظرات امام رضا(ع) در مقابل ادیان مختلف و در راستای تقویت بُعد علمی تمدن اسلامی شاهد هستیم و نیز امام زمان(عج) در دوران آخرالزمان با تبعیت از سیره اجداد خود بهرههای فراوانی از مسجد نصیب شیعیان خواهند کرد، به طوری که محل تجمع شیعیان همین اماکن مقدس از جمله مسجدالحرام و مسجد کوفه خواهد بود. بنابراین میتوان گفت هستههای اولیه تمدنسازی اسلامی از درون مساجد شکل گرفت و این مسأله تاکنون به همین نحو ادامه داشته است.
در این بین پیامبر(ص) و ائمه مصومین(ع) جهت تشویق مسلمانان و شیعیان خویش برای حضور در مساجد احادیث بسیاری در باب فضایل و برکات این اماکن مقدس بیان فرمودند که توجه به هریک از این روایات شریف غفلتزداست و باعث توجه بیشتر مؤمنان به مسجد میشود.
به عنوان نمونه امام صادق(ع) در یک روایت فرمودند:
«کسی که اهل مسجد باشد حداقل یکی از این سه بهره نصیب او میشود:
1ـ دعائی که خدا او را سزاوار بهشت کند
2ـ بلائی که از او دفع شود
3ـ یک برادر دینی قسمت او شده که برای رضای خدا از او سود ببرد.»
متن روایت: لَا یَرْجِعُ صَاحِبُ الْمَسْجِدِ بِأَقَلَّ مِنْ إِحْدَی ثَلَاثِ خِصَالٍ: إِمَّا دُعَاءٌ یَدْعُو بِهِ یُدْخِلُهُ اللَّهُ بِهِ الْجَنَّةَ وَ إِمَّا دُعَاءٌ یَدْعُو بِهِ فَیَصْرِفُ اللَّهُ عَنْهُ بَلَاءَ الدُّنْیَا وَ إِمَّا أَخٌ یَسْتَفِیدُهُ فِی اللَّهِ.