
به گزارش حلقه وصل، مراسم نقد و بررسی کتاب راز درخت کاج و رونمایی از کتاب گلوله پرنده، گلین عروس سرخ و شهدای عصر علوی(ع) صبح امروز در غرفه نشر شاهد با حضور سعید علامیان و علیالله سلیمی برگزار شد.
علیالله سلیمی در این نشست با اشاره به کتاب راز درخت کاج اظهار داشت: ما در این کتاب از طریق گفته دیگران با زندگینامه این شهید آشنا میشویم اما ابتدا با زندگینامه مادر شهید آشنایی پیدا میکنیم.
وی با بیان اینکه اولین قدم این است که چه شیوهای برای روایت انتخاب کنیم که جان کلام گفته شود، ابراز داشت: در این اثر آشفتگی اندکی در محور نوشتاری وجود دارد، اما ما در زندگینامه انتظار داریم با مادر شهید آشنا شویم. هر چند در فصل اول سرگذشت و نگرانی یک خانواده مشاهده میشود. آن هم برای گم شدن یک دختر 14 ساله که در کتاب به آن اشاره شده است.
سلیمی با بیان اینکه حجم کتاب زیاد نیست، ولی رویکرد نویسنده نشان میدهد خانم رامهرمزی به ماجرا اشراف داشته، گفت: رامهرمزی به درستی میدانسته زندگینامه دختر 14 سالهای را روایت میکند که اطلاعاتی از او نداریم اما شهادت این شهید نیز بیسروصدا رخ داده است.
این منتقد با تاکید بر اینکه راز درخت کاج نشان میدهد نویسنده اطلاعات آنچنانی از قهرمان کتاب نداشته بلکه فلش بکهایی به گذشته زده و کار هوشمندانه انجام داده تا خاستگاه این فرد را بیابد، گفت: نویسنده در پی آن است تا نشان دهد که این دختر در چه بستری بزرگ شده است.
سلیمی اضافه کرد: در این داستان پدر در حاشیه قرار دارد و در تربیت فرزندان نقشی نداشته است. پدر کاملا با مادر زاویه دارد و تربیت این دختر به مادر و مادر بزرگش بازمیگردد.
وی همچنین با بیان اینکه نقطه ضعف ما در کتاب این است که از فعالیتهای این دختر خبر و اطلاعی داده نمیشود، اما وجه تمایز این دختر 14 ساله طبعا برجستگیهایی داشته ولی تمایز در کار دیده نمی شود، گفت: کل اطلاعات ما در این دو ماه از خواهران و دوست شهید است اما شکل بکارگیری اطلاعات برایم غریب بود. چرا که از عنوان «به روایت» استفاده شده است و ضرورتی نداشت همه خاطرات از سوی خواهران تعریف شود و مجددا همانها از بیان مادر هم گفته شود.
علامیان در بخش دیگری از این نشست اضافه کرد: کتاب راز درخت کاج روایت نقل به مضمون است. اگر کسی غیر از خانم رامهرمزی آن را مینوشت، غیرقابل پذیرش بود، چرا که نویسنده توانسته همزاد پنداری داشته باشد. آن هم با یک دختر 14 سالهای که سنی ندارد که بخواهیم اطلاعات بیشتری از او داشته باشیم.
این نویسنده با بیان اینکه من با آقای سلیمی موافق هستم، چرا که میتوانست استناد اثر قویتر باشد، گفت: راویان در این اثر مشخص نیستند و من با صحبت آقای سلیمی موافقم؛ چرا که میتوانست اسناد اثر قوی تر شود. کلیت کتاب نشان میدهد این اثر کتاب شاخص نشر شاهد است و خواننده خود را یافته است و به جهت درونمایه و موضوع بکر انتخاب شده است.
رحیم مخدومی نویسنده کتاب گلین عروس سرخپوش که اثر او نیز در این مراسم رونمایی شد، در سخنانی گفت: یکی از توفیقاتی که نسبت به بنده شد، این بود که به عنوان نویسنده اهل تشیع تالیف کتبی از شهدای اهل تسنن را عهدهدار شوم که این مسئله را افتخار خود میدانم.
وی با بیان اینکه وحدت و همدلی را با این کار به برادران اهل سنت اثبات میکنیم، خاطرنشان کرد: روایت این کتاب نشان میدهد که گلین اسم روستایی است که ضدانقلاب وارد این روستا میشود و از مردانی که توان جنگیدن دارند، بالاجبار خواسته میشود که اسلحه به دست گیرند و مقابل انقلاب بایستند. اینها راحت میتوانستند خود را از شر شکنجه منافقین و زخم زبان آنها نجات دهند، اما آنها متحمل سختترین شکنجهها در اوج مظلومیت قرار گرفتند.
مخدومی ابراز داشت: این جوانمردی قابل ستایش است. سر باز زدن از تمکین ضدانقلاب منجر به شهادت تعدادی از مبارزان شد و در ادامه این جوانمردان توسط منافقین در روستاها گردانده میشوند و از مردم با تبلیغات خواسته میشود آنها را تحقیر کنند. مردم ناآگاه هم اینها را مورد تعرض قرار میدهند ولی این جوانمردان همه این سختیها را به جان میخرند. آنها حتی مدتی در طویله از پشت با دستانی آویزان و بسته شکنجه میشوند. وقتی با تعدادی از بازماندگان آنها صحبت میکردم، میگفتند مدتی طول کشید تا دستانمان تغییر را احساس کرد. ولی با این حال که 30 سال از واقعه سپری شده دستان ناتوانی دارند. از این رو جا داشت حماسه این جوانمردان منعکس شود.