به گزارش حلقه وصل، همه ساله در سالروز ولادت امالائمه حضرت فاطمه زهرا (س)، جمعی از مداحان و ذاکران اهل بیت(ع) از سراسر کشور با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار میکنند که معظمله در این دیدار, علاوه بر تشریح راهبردهای حوزه ستایشگری و بیان ظرایف و نکات مهم در این حوزه، توصیههایی را به مداحان و شاعران آئینی بیان میکنند.
در آستانه دیدار مداحان با رهبر معظم انقلاب در سال 96 گفت و گویی با «محمود تاری» مداح پیشکسوت اهل بیت(ع) با موضوع میزان تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در حوزه ستایشگری صورت گرفت که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
دیدار سالانه مداحان با رهبر انقلاب چه توفیقاتی را به دنبال داشته است؟
تاری: بیش از 35 است که همه ساله در سالروز ولادت حضرت صدیقه طاهره(س) توفیق زیارت و بهرهمندی از سخنان مقام معظم رهبری نصیب مداحان اهل بیت(ع) میشود و رهبر فرزانه انقلاب با ظرافت زیاد و اشرافیت کامل به حوزه، به بیان نکات مهم و گرانقدر در حوزه مداحی و شعر میپردازند که اگر فرمایشات ایشان، سرلوحه مداحان قرار بگیرد، بیشترین بهره و فائده نصیبشان خواهد شد.
در قریب این سالها، نصایح و توصیههای گهرباری از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شده است که هر کدام یک از آنها به نوعی پشتوانه و راهکاری برای فعالیتهای ستایشگری خواهد بود و اگر مداحان نظریات و منویات معظمله را اجرا کنند، قطع به یقین در کیفیت کار مداحی و ایجاد انس و الفت بیشتر مردم با جامعه مداحان و بالعکس به مراتب بهتر خواهد شد.
مداحی اهل بیت(ع)، خیلی بالاست. هم مقام بالا و هم تأثیر زیادی در جامعه و ذهن مردم دارد. باید بدانید که چه کسی مداح است، مقدّمات کار مداحی او چیست، چه قدر شعر میداند، چه قدر حفظ است و چه قدر میتواند بخواند؟ این خصوصیات را باید مرکزی عهدهدار شود. حالا نمیدانم این مراکز مرسوم باید این کار را بکنند یا خود شما به کیفیتی فکرش را میکنید. این چیزی است که دنیا و نیازهای جامعهی امروز، غیر از آن را بر نمیتابد و قبول نمیکند. باید این طور باشد. (رهبر انقلاب/ 28 دی ماه 86)
تاکنون چند درصد از راهبرهای رهبر انقلاب در حوزه ستایشگری محقق شده است؟
تاری: من باید با عرض تاسف بگویم، فرمایشات رهبری در قالب شعار و کتاب مانده است. همه ساله ایشان نکات بسیار ظریف و خوبی را به ما گوشزد میکنند امّا ما در اجرایش ضعف نشان میدهیم و آنطور که مدنظر ایشان است نمیتوانیم به اجرا درآوریم. مجموعههای مدعی زیادی در حال حاضر مسئولیت سیاستگذاری حوزه مداحی را بر عهده دارند اما متاسفانه در این زمینه مدعی زیاد است و متولی کم.
اگر نهادهای مجری بخواهند و بتوانند، سخنان مقام معظم رهبری را به اجرا دربیاورند، بسیاری از آسیبهای حوزه مداحی از بین خواهد رفت امّا اشکال کار اینجاست که این دیدارها برای برخی فقط تشریفاتی شده است و هر ساله پس از مراسم تا سال یعد که مجدداً مداحان گردهم آیند؛ هیچ ارزیابی و پیگیری بر فرمایشات معظمله نمیشود و تنها به تولید کتاب و مجلاتی با موضوع منویات رهبر انقلاب بسنده میشود که اگر بخواهیم قدمی بردایرم، باید از مرز تولید کتاب و شعاردهی عبور کنیم و به صورت عملیاتی وارد عرصه شویم.
در حال حاضر، مجموعههای زیادی همچون سازمان تبلیغات اسلامی، خانه مداحان، هیات رزمندگان، بسیج مداحان و غیره در این زمینه سیاستگذاری و فعالیت میکنند و در طول سال، برنامه های مختلفی در این حوزه اجرا میکنند امّا به واقع میتوان گفت که هنوز بسیاری از فرمایشات رهبری در زمینه شعر و مداحی اهل بیت(ع) محقق نشده است.
دلایل اجرایی نشدن منویات رهبر انقلاب چیست؟
تاری: یکی از موانعی که در تحقق فرمایشات رهبری وجود دارد این است که بیانات رهبری تفسیر به رای میشود؛ این در حالی است که ایشان راهکارها و نصایح را خیلی به صورت صریح و واضح بیان میکنند و نیاز به تفسیر ندارد امّا برخی به دلیل ترس از جایگاه و منصبشان هر طوری که میخواهند منویات رهبر را تفسیر میکنند.
پیشنهاد شما برای حل این مسئله چیست؟
تاری: ما باید تشکیلات علمی و شجاع در این زمینه راهاندازی کنیم؛ تشکیلاتی که تسامح و تساهل نداشته باشد و افرادی امور را به دست بگیرند که مطالبات رهبر انقلاب برایشان دغدغه باشد وگرنه چنانچه بخواهیم با ادعای ولایتمداری و انقلابیگری جلو رویم و هیچ همتی در این زمینه نداشته باشیم؛ یقیناً منویات رهبر معظم انقلاب در حوزه مداحی محقق نمیشود.