
به گزارش حلقه وصل، نشست خبری دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر پیش از ظهر امروز با حضور علمی و دبیر اجرایی جشنواره برگزار شد.
*تفکیک شعر نو و کلاسیک نداریم
جواد محقق دبیر علمی این دوره از جشنواره در این نشست با اشاره به اینکه 4 هزار و 781 اثر بررسی شده که با توجه به دو و سه جلدی بودن برخی آثار، تعداد کتب بررسی شده قریب به 5 هزار اثر میشود، گفت: در بررسیها تنها به آثار ارسالشده از سوی ناشران اکتفا نکردیم و از طریق فهرست کتب ثبتشده در خانه کتاب نیز آثار را فراهم کردیم. همچنین 164 عنوان کتاب خردسال و نوجوان و بیش از 200 عنوان اثر درباره شعر بررسی شدند.
دبیر علمی جشنواره شعر فجر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در انتخاب برگزیدههای بخش شعر اعم از بزرگسال و کودک و نوجوان آیا تفکیک آثار از حیث قالب صورت میگیرد یا خیر، گفت: بر اساس آییننامه جشنواره همه آثار به صورت یکجا بررسی میشوند و تفکیک شعر نو و کلاسیک نداریم، زیرا در این تفکیک شعر نو به گونههایی مانند شعر سپید، نیمایی، آزاد و... تقسیم میشود و این کار داوری را دشوار میکند حتی در شعر کلاسیک نیز همین تقسیمبندی را داریم و رباعی، غزل، قصیده و... را در قالبهای کلاسیک شاهد هستیم. به همین دلیل مجموعه آثار و شعرها بررسی میشود بهخصوص اینکه برخی مجموعههای شعر همه قالبهای شعری را در خود دارند و این مسئله انتخاب را سخت میکند، اما سعی شده در ترکیب داوران بهگونهای اقدام شود که همه تخصصهای شعری در آن دیده شود. حتی در شعر کودک و نوجوان و خردسال نیز این مشکل وجود دارد و برخی بر این باورند که باید تفکیک شود و شعر کودک از شعر خردسال و نوجوان جدا شود و هر کدام برگزیده خود را داشته باشد اما خب! این مسئله هم داوری را دشوار میکند و هم تعداد جوایز را افزایش میدهد.
محقق با اشاره به ترکیب هیأت داوران گفت: در هر بخش 3 داور آثار را بررسی میکنند و بین 5 تا 7 اثر را نامزد میکنند و در مرحله نهایی داوری، 2 داور به این ترکیب اضافه میشود که یکی دبیر جشنواره و دیگری یکی از اعضای هیأت علمی است.
دبیر علمی جشنواره شعر فجر گفت: بیشترین کتابها در کشور ما در حوزه ادبیات چاپ میشود که شعر بخش زیادی از این کتب ادبی را در برمیگیرد.
*افزوده شدن بخش شعر جوان از سال آینده به جشنواره
مهدی قزلی دبیر اجرایی جشنواره بینالمللی شعر فجر گفت: انتخاب بهترین ناشر شعر در کنار بررسی 12 سال شعر ترکی را در این دوره خواهیم داشت و با توجه به اینکه شهر تبریز بهعنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام معرفی شده، در این دوره مراسمی در شهر تبریز برگزار خواهد شد. همچنین به خاطر مخالفتهایی که حکومت تاجیکستان برای حضور در ایران داشت،حضور شاعران تاجیک در این دوره منتفی شده است.
او در توضیح اینکه چه ملاکهایی برای انتخاب ناشر برتر مدنظر است، گفت: اثرگذرای و جریانسازی نشر و کمیت و کیفیت آثار و موارد دیگر از قبیل کیفیت کتابسازی و چاپ برای انتخاب ناشر برگزیده مؤثر است. توجه به ناشر میتواند کمک کند تا ناشران در مواجهه با شعر دقت بیشتری خرج کنند و امیدواریم این قدم مثبت و مؤثری باشد. در انتخاب ناشر، تنها به ناشران تخصصی شعر توجه نمیشود و تاکنون به 8-7 ناشر رسیدهایم که یکی از آنها معرفی خواهد شد.
قزلی در ارتباط با تفکیک قالبهای شعری در داوریها گفت: شاعری مقولهای مدنظر است و ما شعر را یک چیز ثابت گرفتهایم و در گفتوگوهایی که در این سالها با متخصصان داشتیم به این جمعبندی رسیدهایم که تفکیک قالب نداشته باشیم ولی دست ما باز است و شاید سالهای آینده بتوانیم چنین تفکیکی داشته باشیم.
دبیر اجرایی جشنواره بینالمللی شعر فجر گفت: از سال آینده شاید بخش شعر جوان مختص آنهایی که کتاب شعر هم ندارند به جشنواره اضافه شود تا از این رهگذر به استعدادهای جوان شعر هم بپردازیم.
قزلی در پایان سخنانش گفت: پیش از اینکه رضا رشیدپور بهعنوان مجری اتفاقات جشنواره فیلم فجر مطرح باشد، ما با او صحبتهایی کرده بودیم و از آنجا که او آذری بود، تصمیم گرفتیم با توجه به جایگاه تبریز در این دوره، او را به عنوان مجری مراسم انتخاب کنیم که با توجه به حضور او در برنامههای جشنواره فیلم فجر، منصرف شدیم. برگزیده هر بخش از جشنواره 30 سکه و اثر شایسته تقدیر 10 سکه دریافت خواهد کرد.