به گزارش حلقه وصل، سرسنگی استاد هنر و معاون فرهنگی دانشگاه تهران در نشست تبیین و نقد کتاب منظومه فکری رهبر معظم انقلاب با بیان دیدگاههای رهبر انقلاب در خصوص هنر گفت: جنگ اصلی ما در حیطه اندیشه است و امروز دو اندیشه در برابر همدیگر قرار دارند. اندیشهای که مبتنی بر باورهای اسلامی، دینی و ولایتمدار است؛ در برابر اندیشهای که مقابل آن میباشد. به اعتقاد من جنگهای اقتصادی و غیره نیز به تبع این جنگ اندیشهای است. هدف از ارائه سخنان بنده بررسی موضوع هنر از منظر رهبر معظم انقلاب است. سوال این است که آیا رهبری توجهی به هنر داشتهاند و اگر توجهی داشتهاند ویژگیهای هنر مطلوب از منظر ایشان چیست.
معاون فرهنگی دانشگاه تهران گفت: فرضیه بر این است که ایشان به هنر توجه نشان دادهاند، پرسش در اینجا این میباشد که رهبری چه ویژگی دارند که ما را بر میانگیزد تا هنر را از نگاه ایشان بررسی کنیم. در پاسخ به این سوال باید توجه داشت که رهبری فردی است که میتواند به صورت کامل به عنوان یک صاحبنظر در عرصه فرهنگ شناخته شود زیرا اولا ایشان یک مرجع دینی و ممتاز هستند و ثانیاً یک سیاستمدار و مدیر اجرایی برجسته کشور نیز میباشند. لذا ایشان فقط کار علمی نکردهاند بلکه کار اجرایی نیز در عالیترین سطح انجام دادهاند.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب نیز یک روشنفکر میباشد به این معنا که بعضی از نکات ایشان بسیار آیندهنگرانه و عمیق است. ایشان یک فرد آگاه، منتقد و علاقمند به هنر هستند. رهبر انقلاب برخلاف برخی از ما که صرفاً در یک رشته تخصص داریم به صورت جامع به موضوعات مختلف نظیر هنر نگاه میکنند. یکی از چالشهای اساسی ما بعد انقلاب این بوده که اصول هنر از منظر فقه مشخص نشده است و ما در بسیاری از هنرها دچار مشکل هستیم و حدود آنها را نمیدانیم. ما هنوز به یک ترمینولوژی و معناشناسی هنر از منظر اسلامی دست پیدا نکردهایم.
سرسنگی گفت: هنر مطلوب از منظر رهبر انقلاب ابعاد مختلف دارد اولاً ایشان نگران انتقال صحیح و واقعبینانه حقیقت انقلاب، جامعه،دفاع مقدس و ارزشها به نسلهای آینده هستند که هنر در این میان نقش بسیار جدی دارد. ثانیاً ایشان به محتوا در هنر بسیار توجه میکنند و معتقد هستند که اصل هنر به محتوای آن است. ایشان فرمودند که این محتوای اسلامی در هنر اسلامی صرفاً به معنای داستانهای انبیا و ائمه نیست، بلکه ارزشهای اسلامی و اعتقادات اسلامی را نیز شامل میشود.
استاد هنر و معاون فرهنگی دانشگاه تهران تصریح کرد: رهبر انقلاب معتقدند که هنر مطلوب در جمهوری اسلامی باید هم محتوای خوبی داشته باشد و هم شکل مناسبی را دارا باشد. یکی از غفلتهای نظام در طول این 40 سال عدم تربیت نیروی مناسب در حیطه هنر اسلامی هم از حیث محتوا و هم از حیث فرم و شکل است. رهبری بین هنر اسلامی و هنر مسلمانان نیز تفاوت قائل میشوند. از دید ایشان هنر مطلوب، هنری است که در خدمت خلق خدا و آرمانهای الهی باشد و به اعتقاد ایشان هنر باید مظهر مقاومت باشد نه مظهر تسلیم.