سرویس حاشیه نگاری: آپارات یکی از سرویس های اشتراک گذاری ویدئو در کشورمان است. این وبگاه همراه با کلوب و میهن بلاگ توسط شرکت فناوران ایده پرداز صبا راه اندازی شده و مدیریت آن بر عهده مهدی شکوری مقدم می باشد.
با فیلتر شدن یوتیوب و سایر سرویسهای بینالمللی اشتراکگذاری ویدئو، بهمرور از کاربران ایرانی این سرویسها کاسته شد. تا اینکه در بهمنماه سال ۱۳۸۹، شرکت صباایده، سرویس آپارات را معرفی نمود. سرویس آپارات که در زمان معرفی با اما و اگرهای فراوانی از طرف کاربران ایرانی در خصوص توانمندیها و امکانات سرویسهای ایرانی همراه بود، توانست رفتهرفته توانمندیها و ارزشهای خود را به کاربران ثابت نموده و نظر آنها را برای استفاده از این سامانه جلب نماید.
پس از یک سال، نرمافزار اندروید این سرویس نیز در اختیار کاربران قرار گرفت. با گذشت زمان، کاربران بیشتری به سمت استفاده از سرویس ایرانی آپارات روی آوردند، بهگونهای که در دیماه ۱۳۹۱ بازدید روزانه ویدئوهای آپارات از مرز یکمیلیون گذر کرد و در شهریور ۱۳۹۳ نیز رکورد تعداد بازدیدهای روزانه بیش از چهار میلیون را ثبت کرد.
در حال حاضر سرویس آپارات برترین سرویس اشتراکگذاری ویدئو در ایران بوده و رتبه الکسای آن در میان سایتهای ایرانی عدد ۳ و در لیست برترین سایتهای جهان رتبه ۵۶۵ است. کشورهای همسایه ایران نیز به دلیل اشتراکات فراوان در زبان، از سرویس آپارات استفاده مینمایند. در حال حاضر آپارات در افغانستان رتبه ۵۴ را دارد و ۱۲ درصد ترافیک آن از خارج از ایران است. آپارات با عرضه نرمافزار تلفن همراه خود در سیستمعاملهای اندروید، آی او اِس و ویندوز و از طرفی با معرفی سرویسهای آپارات کودک و فیلیمو، نیاز کاربران ایرانی در حوزه محتوای ویدئویی را به خوبی پوشش داده است. در اردیبهشت سال ۹۴ سازمان ملل متحد فعالیت خود در سایت اشتراکگذاری ویدئوی «آپارات» را آغاز نمود. سازمان ملل متحد هدف خود از ایجاد کانال رسمی در آپارات را «ارائه اطلاعات بیشتر راجع به فعالیتهایش در ایران و جهان» عنوان کرده است
آنچه خواندید مختصری از چگونگی ایجاد این سرویس ویدئویی بود که در صفحه ویکیپدیای آپارات قابل مشاهده است. اما آپارات این روزها حال روز خوبی ندارد ، متاسفانه موارد سوء استفاده از آپارات در سایه غفلت خواسته یا ناخواسته مدیران آن، حالا از موارد صرفا فرهنگی یا ترویج ولنگاری و تغییر سبک زندگی فراتر رفته است. سال گذشته درست همین ایام بود که مطلبی در رابطه با برنامه های خاص آپارات با حضور برخی چهره های جنجالی توسط همین سایت منتشر شد ، برنامه ای هنجارشکنانه که قصد داشت با شکل دادن جریان تازه ای در فضای اینترنت مخاطبین بیشتری را جذب کند، این مطلب را می توانید از اینجا دریافت کنید.
ظاهرا این سبک از برنامه ها برای آپارات تبدیل به رویه خاصی شده بود که در این برهه برای جذب مخاطب بیشتر سراغ یک زن بدن ساز رفت ! و در واقع به نظر می رسد برای مخاطب بیشتر دست به هر کاری می زند حتی اگر آن کار هنجار شکنی باشد! این موضوع نیز سال گذشته در همین سایت خبری منتشر شد که لینک این خبر در اینجا موجود می باشد.
تعداد این برنامهها در این سرویس روزبهروز در حال افزایش است و در برخی از آنها حرفهایی زده میشود که تماشای آنها در فضای خانواده ممکن نیست چراکه حرمت و قبح برخی از مسائل در آن شکسته میشود.
از جمله برنامه های هنجارشکنانه ای که در این چند وقته خیلی سرو صدا هم کرده است همخوابگی یک شبه! بود که این برنامه نیز یکی از موضوعات قبح شکنانه بود که این شبکه اجتماعی به آن پرداخته بود.
آپارات این بار بستر فعالیت منافقین شد و اعضای این گروهک کلیپی موهن علیه مقامات عالیرتبه نظام را بر روی خروجی آپارات و در دسترس عموم قرار دادند. این ویدئو که بنابر گزارش کاربران طی روزهای گذشته بر روی خروجی این سایت قرار داشت. کلیپ مورد نظر به قدری موهن است که از بازنشر آن معذور هستیم اما مستندات آن محفوظ است.
ویدئوی موهنی که از روز گذشته روی خروجی آپارات قرار داشت
این در حالی است که پیش از این نیز محتواهای غیراخلاقی و مخالف امنیت ملی بسیاری بر بستر آپارات منتشر شده و ساعتها در دسترس عموم قرار گرفته است. متاسفانه موارد سوء استفاده از آپارات در سایه غفلت خواسته یا ناخواسته مدیران آن حالا از موارد صرفا فرهنگی یا ترویج ولنگاری و تغییر سبک زندگی فراتر رفته و با توجه فضای آشفته سیاسی روزهای گذشته، به ولنگاری سیاسی نیز رسیده است که ضروری است نهادهای مسوول و ناظر بر عملکرد رسانه های اجتماعی، تدبیری برای این آسیب بیاندیشند.
حال از مسئولین فرهنگی ، مسئولان فضای مجازی ، افراد انقلابی و نخبگان انتظار می رود تا ورود به این موضوع جلوی اقدامات قبح شکنانه بیشتر را بگیرند. ادامه این موضوع به منزله تبدیل شدن این فضا مشابه آنچه در تلگرام رخ داد می شود. انقدر به یک شبکه اجتماعی توجه می شود که افراد ذیربط با این مسائل نیز غرق آن می شوند! و بهترست افراد انقلابی با پرداختن به این موضوعات جلوی تبدیل شدن به تلگرام ثانی را بگیرند.