
به گزارش حلقه وصل، عوامل خارجی و همراهی عناصر داخلی، فتنه سال 88 را بعد از انتخابات ریاست جمهوری رقم زد، اما مدیریت هوشمندانه مقام معظم رهبری باعث خاموش شدن این فتنه شد. هر چند که نباید حضور بینظیر مردم در 9 دی همان سال را که منجر به پیوند پیش از بیش مردم با انقلاب و رهبری شد را نادیده گرفت که در حمایت از امام حسین(ع) و رهبر انقلاب در عرصه حضور پیدا کردند،در همین راستا اکبر اشرفی رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی با اشاره به علل ریزش خواص و نخبگان سیاسی در آن زمان، عامل اصلی سربلند بیرون آمدن مردم از این فتنه را تکیه بر رهبر با بصیرت انقلاب توصیف کرد و پیروی از راه و اندیشه امام خمینی(ره) و به تبع آن امام خامنهای در عمل از سوی نخبگان و مردم بهترین شیوه برای صیانت از نظام اسلامی ایران دانست. مشروح این گفتوگو در ادامه میآید:
9 دی همگان فهمیدند که پشتوانه مردمی نظام اسلامی بسیار قوی است
*در ابتدا اشاره بفرمایید عوامل شکلگیری 9 دی چه بود و چگونه این یومالله موجب همگرایی ملی در کشور شد؟
-عوامل شکلگیری 9 دی بر میگردد به حوادثی که هشت ماه قبل از آن در کشور رخ داد، یکسری تلاطمها و شورشهای خیابانی که بعد از انتخابات ریاست جمهوری در سال 1388 به وجود آمد و عدهای نتایج انتخابات را نپذیرفتند و با ادعای تقلب به خیابان ریختند و تقاضایشان ابطال انتخابات بود، این حرکت اولیه کمکم ادامه پیدا کرد و به شعارها و خواستههای فراتری منجر شد و شعارهای آنها تبدیل به تغییر اصل نظام شد و از یک اعتراض درون سیستمی صرف خارج شد.
همچنین حرکتهایی هم در عاشورای آن سال انجام شد و به نوعی از اعتراض داخلی فراتر رفت و وگروههای منافق و مخالفان اصل نظام از این فرصت سوءاستفاده کردند، به هر حال یک حرکت ضدانقلابی شکل گرفت، مردم انقلابی و کسانی که اصل نظام را قبول داشتند با دعوت سازمان تبلیغات اسلامی تظاهرات بسیار گستردهای را در 9 دی سال 1388 خلق کردند، این در حالی بود که حتی برخی نخبگان طرفدار نظام جمهوری اسلامی هم تصور نمیکردند این همه مردم در 9 دی جمع شوند. حرکتی که در 9 دی شروع شد تقریباً آن حرکتهای ضد انقلابی هشت ماه گذشته را خنثی کرد و همگان فهمیدند که پشتوانه مردمی نظام اسلامی بسیار قوی است، در واقع افول حرکتهای ضد انقلابی از همان 9 دی شروع شد.
انقلاب اسلامی پیوند ناگستنی و عمیقی با موضوع عاشورا دارد
*شما نقش عاشورا و فرهنگ حسینی را در خلق 9 دی چگونه ارزیابی میکنید؟
-مردم به هر حال با امام حسین(ع) شوخی ندارند. یکی از اشتباهات بزرگی که شورش گران در سال 88 انجام دادند، حرکتی بود که در روز عاشورا انجام شد و به نوعی تبدیل به ضد خود آنهاشد. اصل حرکت مردم در انقلاب اسلامی از سال 42 با ظهر عاشورا شروع شد، سخنرانیای که امام(ره) عصر عاشورا انجام دادند و به زندانی شدن ایشان منتهی شد، به تبع آن در 15 خرداد سال 42 مردم خواستار آزادی مرجع دینیشان شدند، در واقع انقلاب اسلامی پیوند ناگستنی و عمیقی با موضوع عاشورا دارد، بنابراین اگر مردم ببینند اقدامی بر ضد امام حسین(ع) و عاشورا از طرف هر کسی صورت بگیرد، به شدت عکسالعمل نشان میدهند و در راه امام حسین(ع) و عاشورا حاضر هستند هر اقدامی را انجام بدهند.
نخبگان سیاسی انتظار چنین حضوری را در 9 دی نداشتند
*در 9 دی و ماههای منتهی به آن شاهد بودیم مردم بسیار جلوتر از نخبگان سیاسی بودند، به گونهای که مقام معظم رهبری حتی در یکی از سخنرانیهایشان از واژه «أین عمار» استفاده کردند، شما علت حضور آگاهانه مردم را چه میدانید؟
- محاسبه نخبگان سیاسی همواره با محاسبات مردم یکسان نیست، یعنی بعضاً برخی نخبگان دنبال حساب و کتاب خاصی برای آینده سیاسی خود هستند، این حساب و کتاب باعث میشود که راه درست را از راه نادرست تشخیص ندهند، در واقع دچار بیبصیرتی میشوند، بیبصیرتی نتیجه همان حساب و کتاب دنیایی است و چون مردم این حساب و کتاب را ندارند، به راحتی میتوانند راه حق از باطل را تشخیص دهند، مخصوصاً وقتی رهبر بصیری داشته باشند، واقعاً بسیاری از نخبگان سیاسی قبل از 9 دی و حتی همان روز انتظار چنین حضور گسترده مردم در برابر شورشگران را نداشتند، برخی نخبگان سیاسی خودشان را باخته بودند و بعضی دنبال خواستههای شورشگرایانه بودند و مصلحت میدانستند که باید انتخابات ابطال شود، در حالی که به صلاح کشور نبود، مصلحت کشور همین بود که رخ داد و رهبر معظم انقلاب محکم ایستادند و فرمودند نباید انتخابات ابطال شود و اگر کسی اعتراضی دارد باید از درون سیستم از طریق شورای نگهبان مانند بحث قرائت مجدد آرا و غیره پیگیری کند.
تحول در گذر زمان، نفوذ، دنیاگرایی و تجملگرایی عامل ریزش خواص از اصول انقلاب است
*چرا عوامل فتنه که بعضاً در تحقق انقلاب اسلامی هم نقش داشتند، دچار ریزش از مبانی انقلاب شدند؟
- اشخاص در گذر زمان دچار تحول میشوند، این تحولات عوامل مختلفی دارد، برخی ریزشها بر میگردد به یکسری خواستههای درونی نخبگان در طول زمان که در درون خودشان پرورش داده اند، خواستههایی مانند رسیدن به برخی مقامات سیاسی و پستهایی که مطلوب آنها است، اگر بعضاً عواملی مانع رسیدن به این مقامها شود، دست به چنین اقداماتی میزنند، در طول تاریخ اسلام نمونههایی از این دست هم وجود داشته است.
نکته دوم «نفوذ» است، نفوذ عوامل ضدانقلاب به صورت نامحسوس و طولانیمدت از طریق مشورتهایی که در دفاتر صورت میگیرند، مثلاً در یک پروسه 20ساله نفوذ رخ میدهد و در افراد نخبه تأثیر میگذارد و خواستههای دشمنان به خواستههای نخبگان تبدیل میشود و اندک اندک اصول انقلاب، مکتب امام، وصیتنامه امام و چارچوب انقلاب اسلامی مورد بیمهری قرار میگیرد و از اولویتهای نخبگان سیاسی خارج می شود. از این لحظه ریزش و سقوط آنها شروع میشود.
نکته سوم بحث «دنیاگرایی و تجملگرایی» است که از طرق مختلف مانند فرزندان یا محل زندگی ظهور پیدا میکند. محل زندگی، تشریفات و تجملات آرام آرام نخبگان و افراد را از اصول و آرمانهای انقلاب دور میکند، چون اصول و آرمانهای انقلاب مانعی برای رسیدن به تجملات است، پس این عوامل مختلف باعث میشود که انسانها به تدریج گرایشهایی به سمت دوری از اصول و مبانی انقلاب اسلامی پیدا کنند.
یادآوری آرمانهای انقلاب اسلامی و پیروی از خط امام و خود امام حاضر از موانع ریزش است. یعنی اینکه امام را تنها در امام خمینی(ره) منحصر ندانیم، هم چنان که امامت در تشیع و فقه شیعه مستمر است و آنهایی که در یک امام توقف کردند، دچار ریزش شدند، همچنان که برخی در تشیع در یک امامی توقف کردند و عدم پذیرش امام بعدی انحرافات بسیاری را ایجاد کرد، این موارد در صدر اسلام هم رخ داده است حتی باعث شکلگیری جنگها و خشونتهایی نظیر جنگ جمل شد، جنگ جمل نتیجه عدم پذیرش امام بود.
پس در درجه اول تک تک افراد هر روز باید خودشان را بسنجند و بررسی کنند و هر آنچه اسلام و امامشان میگوید انجام دهند، زیرا این امام است که میتواند افراد جامعه را راهبری کند و به صراط مستقیم برساند، اینکه هر روز ما تقریباً 10 بار در نمازهای یومیه از خدای خویش میخواهیم ما را به صراط مستقیم رهنمون سازد، برای این است که امکان ریزش وجود دارد، برای جلوگیری از این ریزش لازم است که به خدا، قرآن و اهل بیت پناه ببریم، همچنین به قانون اساسی کشور تمسک کنیم و در نهایت دستمان را در دست امام حی و حاضرمان بگذاریم تا از فتنهها نجات پیدا کنیم.
منبع: فارس