
سرویس دریچه: فتته88 چه فضایی در عرصه فرهنگ ایجاد کرد و عرصه فرهنگ را چگونه تحت تاثیر قرار داد؟ امروز که هشت سال از فتنه88 میگذرد فعالان فرهنگی ما چه وظیفهای در قبال آن دارند و تا به امروز چه کارهای موفقی در این زمینه تولید کردند؟ اینها سوالاتی است که جواب آن را از آقا امیرحسین ثابتی جویا شدیم ودر ادامه با هم میخوانیم.
آقای ثابتی به عنوان سوال اول، بفرمایید که فضایی که فتنه 88 در عرصه فرهنگ ایجاد کرد چه بود و یا فتنه 88 در عرصه عرصه فرهنگ چه تاثیری گذاشت؟
اصلیترین اثر فتنه در مباحث فرهنگی کشور از بین بردن فضای گفتوگو و تضاربآرا و جایگزینی آنارشیسم و روشهای مطالبه غیرمدنی بود. جریانی که اتفاقا همیشه داعیهدار این بود که ما خواستار گفتوگو، تضاربآرا، موکراسی و از این قبل مسائل هستیم، نه تنها رای اکثریت مردم را تحمل نکرد بلکه رفتاری که از خودش نشان داد باعث شد که فضای گفتوگو، تضارب آرا، اندیشه و فکر تا یک مدتی به تاخیر بیفتد. تا قبل از آن خیلیها که با هم اختلاف نظر جدی هم داشتند با هم بیشتر گفتوگو میکردند و با هم گفتوگوهای جدی، منطقی و انتقادی داشتند، ولی فتنه این فضا را تقریبا به حاشیه برد. این مسئله مهمترین آسیب فتنه به سطح کلان عرصه فرهنگ بود که معتقدم در دراز مدت به خودشان هم ضربه زد.
ما میخواهیم یک مقدار خورد شویم در جهبه فرهنگی انقلاب اسلامی و از شما بپرسیم که وظیفه فعلان فرهنگی جبهه انقلاب اسلامی در قبال فتنه88 در حال حاضر چی است؟
اصلیترین و اولویتدارترین وظیفه این فعالان در قبال فتنه این است که نگذارند تاریخ تحریف شود. بعضا گفته میشود که فتنه اختلاف بین دو نفر بود، اختلاف بین دو کاندید بود، یک بازی سیاسی بود که یکی از یکی خوشش نمیآمد یا ریشه آن در یک مناظره سیاسی بود و... اینها واقعا مصداق تحریف تاریخ است. چون فتنه ریشههای بسیار بسیار عمیق فکری و فرهنگی داشت که نباید از این ریشه غفلت شود و باید آن را ریشهیابی کرد. امروز باید روایتهایی که از فتنه بیان میشود جامع و بیانکننده حق مطلب باشد، نه باید فتنه را به یک دعوای سیاسی تقلیل داد. اولویت بعدی هم درس گرفتن از فتنه است. درس اولی هم که میتوان از فتنه گرفت این است که اگر ما به معنای واقعی کلمه به قانون پایبند باشیم –پایبندی به قانون ربطی به اصولگرا و اصلاحطلب ندارد- کشور از خطرات و صدمات بسیار زیادی در امان میماند. چون فتنه استعداد این را دارد که در اشکال بزرگتر و متفاوتتر بازتولید شود و ضربات بیشتری به کشور و نظام وارد کند.
آقای ثابتی به عنوان سوال پایانی بفرمایید که در این مدتی که از فتنه88 گذشته آیا در بین تولیدات فرهنگی جبهه فرهنگی انقلاب کار درخوری را دید که توانسته باشد ماهیت فتنه88 را به خوبی به مردم ما نشان دهد؟
من دو سه کار در این زمینه دیدم. یکی از این کارها مستند «زخم تازه» بود که از شبکه مستند پخش شد. این مستند یک روایت جامع از اتفاقات روز عاشورای سال 88 دارد که منجر به حماسه 9دی شد. کار دوم مستند «خارج از دید» آقای مهدی نقویان است که این روزها از شبکه یک در حال پخش است. این مستند به لحاظ استفاده از آرشیو خوب و داشتن روایت مناسب جزو قویترین آثاری است که در زمینه نشان دادن ماهیت فتنه کار شده است. در کنار اینها من میبینم که بچههای جامعه اسلامی و طلاب مدرسه معصومیه قم یک کاروان روایت فتنه راه انداختند. آنها مانند راهیان نور به سراغ افرادی میروند که فتنه 88 را از نزدیک دیدند و روایت فتنه را از زبان آنها میشنوند. گسترش این کار به همراه افزایش کیفیت آن میتواند به این موضوع کمک کند که فتنه88 همانگونه که بوده ثبت شود.