
به گزارش حلقه وصل، دکتر توکلی استاد اقتصاد حوزه و دانشگاه، در چهارمین نشست حلقههای علمی اقتصاد مقاومتی که به همت مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزههای علمیه در دانشگاه قم برگزار شد، با بیان اینکه یکی از موانع اصلاح وضعیت جمعیت ایران، گره های ذهنی اقتصاددانان است، گفت: دانشجویان اقتصاد، درس تاریخ عقاید اقتصادی مالتوس را می خوانند و به آنها گفته می شود که افزایش جمعیت موجب کاهش رشد اقتصادی می شود، و این در صورتی است که برخی دیگر از اقتصاددانان مانند روی هارد و گری بکر نظراتی متفاوت با مالتوس دارند، ولی متاسفانه نظرات آنها در دانشگاه مطرح نمیشود.
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: بعضی اقتصاددانان معتقدند اگر در جامعه ای با وجود جمعیت مناسب، رشد اقتصادی وجود ندارد، به علت ضعف مدیریت است. امروز کشورهایی مانند هند و چین هم جمعیت زیادی دارند و هم رشد اقتصادی مناسبی دارند.
دکتر توکلی در این نشست با اشاره به آیه 140 سوره انعام گفت: در این آیه هفت توبیخ شدید خطاب به کسانی که از ترس وضعیت اقتصادی نامناسب، فرزندانشان را می کشند، مطرح شده است و این آیه صراحتاً بیان می کند که این افراد خسران زده هستند و رفتارشان سفیهانه و غیرعلمی است.
دانشیار و عضو هیات علمی اقتصاد موسسه امام خمینی(ره) در ادامه با مقایسه نرخ باروری ایران و کشورهای همسایه گفت: تا سال 1480جمعیت ایران کمتر از 32 میلیون خواهد شد و در آینده باید مهاجرین کشورهای همسایه را بپذیریم تا بتوانیم مشکلات اقتصادیمان را حل کنیم.
وی در ادامه در خصوص تاثیر جمعیت کهنسال بر صندوق های بازنشستگی گفت: یکی از سه مشکل اصلی که در برنامه ششم توسعه مطرح شده است، خطر ورشکستگی این صندوقهاست. قاعدتا باید به ازای هر 5 نفر که به صندوق بازنشستگی حق عضویت می پردازند، یک نفر حقوق بازنشستگی بگیرد ولی الآن وضعیت این گونه نیست و خطر ورشکستگی این صندوقها را تهدید می کند.
این استاد اقتصاد با بیان اینکه متاسفانه پیش فرض اکثر فیلمسازها و فعالین رسانه ای این است که افزایش جمعیت موجب بدتر شدن وضعیت اقتصادی میشود، افزود: هنوز المانهای ضد جمعیتی در فیلمهای صداوسیما وجود دارد و رویه نادرست قبلی اصلاح نشده است.
دکترمحمّدجواد توکلی با بررسی سیاستهای تشویقی افزایش جمعیت در 14 کشور دیگر گفت: بسیاری از کشورها متوجه خطرات اقتصادی کاهش جمعیت هستند و سیاست های تشویقی خوبی را در این زمینه اعمال کرده اند. به عنوان مثال ژاپنیها وزارت فرزندآوری تشکیل داده اند و در این زمینه از ما عاقلانهتر رفتار کرده اند.
این استاد برجسته اقتصاد در ادامه با بیان اینکه در 30 سال آینده یکی از 4 کشور پیر دنیا خواهیم شد، پیشنهاداتی را نیز مطرح کرد و گفت: می توانیم به جای تخصیص یارانه کلی به افراد، یارانه فرزند، یارانه مسکن و یارانه های هدفمند دیگری را تخصیص بدهیم.
دکتر توکلی عضو شورای سیاست گذاری مرکز اقتصاد مقاومتی حوزههای علمیه در پایان گفت: ما بصورت ناآگاهانه در حال خودکشی دسته جمعی هستیم و متاسفانه برخی اقتصاددانان وضعیت فعلی را توجیه میکنند و هنوز گره ذهنی آنها باز نشده است.