به گزارش حلقه وصل، با پایان فرصت ۵ روزه ثبت نام از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری و تحویل مدارک آنها به شورای نگهبان روند بررسی صلاحیتها در این شورا آغاز شده است.
اداره کل انتخابات شورای نگهبان مسئولیت بررسی اولیه و تهیه اسناد و مدارک را دارد که این کار از روز ۲۶ اردیبهت شروع شد و تعداد پروندههایی که مدارک و اسنادشان آماده است، در اختیار اعضای شورای نگهبان قرار دارد تا آنها نیز از امروز مرحله آغاز رسیدگی به پروندهها را آغاز کنند.
شورای نگهبان طبق قانون در دو دوره پنج روزه، فرصت رسیدگی به پروندهها و احراز صلاحیت ثبت نام گنندگان در انتخابات ریاست جمهوری را دارد.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان درباره اینکه بررسی صلاحیت افراد در ۵ روز اول انجام خواهد شد و یا از ۵ روز دومی که قانون مهلت داده، استفاده میشود، گفته است: هم اکنون نمیتوان حرف روشنی در این باره عرض کرد. آنهم با توجه به کثرت افراد مخصوصا افراد شاخصی که ثبت نام کردند. ما تلاش میکنیم در ۵ روز اول نتیجه را اعلام کنیم، ولی اگر نشد طبق قانون ناچار هستیم که مهلت را استمهال کنیم.
اگر بررسی صلاحیت داوطلبان در ۵ روز نخست یعنی از ۲۶ تا ۳۰ اردیبهشت پایان نیابد این روند تا روز ۴ خرداد به طول می انجامد و صلاحیت داوطلبان در بازه زمانی طولانی بررسی می شود.
طبق تقویم اعلامی از سوی ستاد انتخابات کشور بعد از این مرحله، نوبت به انتشار اسامی داوطلبان توسط وزارت کشور میرسد که در روزهای پنجم و ششم خرداد ماه طی دو روز انجام میشود و سپس در مرحله بعدی داوطلبان نهایی انتخابات از ۷ تا ۲۶ خرداد ماه به مدت ۲۰ روز فرصت تبلیغات پیدا میکنند.
پس از اتمام مهلت قانونی انجام تبلیغات از سوی داوطلبان نهایی انتخابات ریاست جمهوری، بازه زمانی ممنوعیت تبلیغات در روز ۲۷ خرداد فرا میرسد که به روز سکوت نیز معروف است و تا پایان روز رای گیری ادامه دارد و در نهایت روز سرنوشت ساز ۲۸ خرداد ماه، روز برگزاری ۴ انتخابات مهم در کشور فرا میرسد. حال اگر نتیجه انتخابات در همان روز تعیین نشود، مرحله دوم انتخابات در روز ۴ تیر ماه برگزار میشود.
در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری، ۵۹۲ نفر ثبت نام کردند که از این تعداد۴۰ نفر خانم و ۵۵۲ نفر مرد هستند، ۲۷۲ نفر از این افراد دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و پایینتر از آن و ۳۲۰ نفر دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و بالاتر از آن هستند. ۸۹ نفر از این افراد زیر ۴۰ سال و ۴۹۵ نفر از آنان میان ۴۰ سال تا ۷۵ سال سن دارند و ۸ نفر از آنها هم بالای ۷۵ سال هستند.
ستاد انتخابات کشور برای روز ۲۸ خرداد ۷۰ هزار شعبه در نظر گرفته است که افزایش نسبی تعداد شعبهها بخاطر شیوع بیماری کروناست، البته در این دوره تعداد ۳۳ هزار صندوق الکترونیکی برای انتخابات شوراها تدارک دیده شده است که در کلانشهرها و مراکز استانها مورد استفاده مردم قرار خواهد گرفت.
بیش از ۵۹ میلیون نفر در کشور واجد شرایط رای دهی هستند که حدود یک میلیون و ۳۹۲ هزار و ۱۴۸ نفر از آنها رای اولی هستند؛ و بیشترین تعداد رای دهندگان به ترتیب در استان تهران با۹ میلیون و ۸۰۰ هزار نفرو سپس در استان خراسان رضوی با ۴ میلیون و۶۰۰ هزار نفر و سپس دراستانهای خوزستان، فارس و اصفهان گزارش شده است، به طوری که بیش از ۵۰ درصد از رای دهندگان در استانهای بزرگ هستند.
طبق اعلام مسئولان ستاد انتخابات حدود یک میلیون نفرنیروی انسانی برای برگزاری انتخابات روز ۲۸ خردادماه مشغول به فعالیت هستند.
به هر روی آمارهایی که منتشر شده نشان از اهمیت انتخابات پیش روست چرا که ضمن افزایش واجدان شرایط رأی در کشور، الزامات برگزاری یک انتخابات مهم نیز تدارک دیده شده است و نویددهنده مشارکت خوبی است.