به گزارش حلقه وصل، با میثم تمار به واسطه نقلهایی که از او در مورد بر دار شدنش گفته میشود، آشنایی داشتم و اطلاعاتم محدود به همان چیزهایی بود که شنیده بودم. اینکه او یار خاص امیرالمومنین (ع) بوده و محرم راز شبهای تنهایی علی(ع) و بر سر حمایت از علی(ع) به دار آویخته شد. صحابی ایرانی امام علی(ع) که به دستور عبیدالله بن زیاد به دار آویخته و زبانش از کام بیرون کشیده شد.
اواخر سال سال 95 بود که خبر انتشار رمانی با محوریت زندگی میثم تمار دست به دست شد، و این عاملی برای کنجکاوی که این رمان را بخوانم. رمان «باغ طوطی» اثر مسلم ناصری که انتشارات کتاب جمکران آن را منتشر کرده، از لحظهای که شروع کردم تا زمانی که آن را تمام کنم اصلا ملالآور و کسلکننده نبود و خواندن آن خستهکننده نبود. این مهمترین ویژگی است که در مورد این رمان باید به آن اشاره کنیم.
رمان «باغ طوطی» با ضرباهنگی قابل قبول فضایی را پیش روی چشمان خواننده ترسیم میکند که از همان ابتدا خواننده احساس نکند که در موقعیتی غیرزمینی و غیرملموس قرار دارد. بلکه نویسنده با تسلط بر تاریخ در فضاسازی موفق بوده و تصویری جزئی و دقیق از کوفه و نظام حاکم بر زندگی مردمان کوفه را به خواننده نشان میدهد. مناسبات قبیلهای و نوع زندگی، خورد و خوراک مردمان کوفه، محل زندگی و خانههای آنها جزئیاتی است که نویسنده به آنها پرداخته و به سادگی از کنارشان رد نشده است. مصالحی که در ساخت فضای داستان به شدت به او کمک کرده و سبب نزدیکی بیشتر خواننده به موقعیت تاریخی اثر شده است. اتفاقی که حتی در رمانهای امروزی کمتر شاهد آن هستیم و فضاسازی نویسنده بسیار دمدستی و خامدستانه صورت میگیرد و تصویری از فضای اجتماعی روزگار در آثار دیده نمیشود.
نکته دیگری که در این رمان باید مورد اشاره قرار گیرد سیر داستان است، نویسنده در این اثر از ابتدای ورود میثم به کوفه به عنوان اسیر آغاز میکند و در بخشهایی خاطراتی از دوران قبل از اسارت میثم در کودکی به صورت یادآوریهای جسته و گریخته را بازگو میکند تا خواننده تصویر کاملی از میثم داشته باشد. نویسنده با وجود اینکه به نظر اطلاعات دقیقی از میثم و زندگی او نیست اما در رقم زدن زندگی او برای خواننده تمام تلاش را به کار بسته تا سیری منطقی و باورپذیر را به خواننده ارائه کند.
جو حاکم بر کوفه و فضایی که خلفا در آن رقم زدند به خوبی در داستان دیده میشود و تفاوت آن در لحظه ورود امیرالمومنین علی(ع) به کوفه و نوع ورود ایشان به چشم میآید. وقتی حضرت امیر(ع) در برابر درالخلافه کوفه قرار میگیرند و میفرمایند:« «من به لانه جغد پا نمیگذارم»؛ منش و مرام امیرالمومنین درقبال حکومت را به خواننده نشان میدهد.
این رمان با نثری روان و بدون پیچیدگی خواننده را وارد ماجراهای میثم میکند و بدون وقفه کتاب تمام شود. این رمان را که مسلم ناصری نوشته انتشارات کتاب جمکران منتشر کرده است.