
به گزارش حلقه وصل، رهبر معظم انقلاب در دیدار با دانشجویان در ماه مبارک رمضان به کلید واژه "آتش به اختیار" اشاره کردند، واژهای مختص میدان جنگ که نیروها برای افزایش فشار بر دشمن در این وضعیت قرار میگیرند.
برای تببین این کلیدواژه و بررسی راههای حل مشکلات و معضلات فرهنگی کشور به عنوان اصلیترین دغدغه نظام، با احمد پناهیان کارشناس مسائل مذهبی و فرهنگی به گفت وگو نشسته ایم که متن این مصاحبه را در زیر میخوانید:
به عنوان نخستین سوال، چرا رهبر معظم انقلاب این بار از یک کلیدواژه متفاوت تحت عنوان آتش به اختیار استفاده کردند؟
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صل الله علی محمد و آله الطاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین من الآن الی قیام بیوم الدین .
قرآن کریم بیانی در ارتباط با همین تبیین و تبلیغ که رسالت انبیاء عظام به ویژه پیغمبر مکرم اسلام هست دارد :الذین یبلغون رسالات الله و یخشونه و لا یخشون احداً الا الله ، خیلی ها تبلیغ را این چنین برداشت می کنند که یک سری معلوماتی را انتقال بدهند حالا یا از معارف اسلامی یا از معارف سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی .
در صورتی که خدای متعال این جا رسالت پیغمبر را صرفا انتقال معلم و معارف عنوان می کنند ، می فرمایند الذین یبلغون رسالات الله ، به رسالت به تعبیر دیگری باید گفت مأموریت. این نکته ایی که مقام معظم رهبری اخیراً اشاره فرمودند اصل و ماهیتش در بیانات قبلی مقام معظم رهبری هم بود نسبت به اینکه هرکسی دغدغه مند است هر کسی در هر حوزه فرهنگی کاری از دستش بر میآید بیاید جهادگونه وارد شود .
بحث جنگ نرم را ایشان مطرح کردند ، بحث حضور جهادی در عرصه های سیاسی و اجتماعی را مطرح کرده بودند ، اما این واژه ی آتش به اختیار آن رسالت است، یعنی صرفا یک محتوایی را ایشان نخواستند انتقال بدهند بلکه یک مأموریتی را انتقال دادند.اساس یک مبلغ وظیفه اصلیش یک مبین یک تبیین کننده یک مشرح یک کسی که تشریح می کند مواضع ولایت را مواضع حاکمیت را مواضع رهبری ظام را باید هر از چند گاهی مأموریت خاص بگیرد.
آتش به اختیار صرفا برای انتقال معارف و معالم نیست بلکه شکل را هم حضرت آقا به آن اشاره کردند.در بدو ورودم آرم و تشکیلات لشکر و یا الان دیگر شده است سپاه محمد رسول الله (ص) را که دیدم یاد دوران جوانی و نوجوانی خودم افتادم که با این سپاه با این لشکر آن زمان لشکر بود قبلش هم خب تیپ بود ، در گردان های مختلف افتخار کار در همین حوزه های فرهنگ و تبلیغ را داشتم.
در گردان مالک ، گردان حبیب ، گردان ابوذر مجموعههای مختلف لشکر وقتی عملیات بود که شرایط خودش را داشت اما زمانی که عملیات نبود کار اصلی ما کار تبلیغی و کار فرهنگی بود حتی در خود عملیات هم من برای خودم اینطور مأموریت تعریف کرده بودم که بیشتر از آنکه بخواهم به موضوع خود نبرد بپردازم سعی می کردم به تقویت روحیه و بنیه باوری بچه ها در منطقه و در خود عرصه ی عملیات برای اینقدمی بردارم.
همیشه در منطقه و در خود عرصه عملیات برای این قدمی بردارم لذا همیشه همراه خودم یک ضبط صوت داشتم آن موقع تمام امکانات ما همین بود یک ضبط کوچک داشتم یک تعدادی نوار هم بود ، غیر از سلاح و کلاش و و حالا رسته ایی که در آن بودیم سعی می کردم سر بزنگاه آن موقعی که حس می کرم الآن نیاز به یک انرژی هست نیاز به یک توان هست کاری کنیم.
ما در موقعیتهای مختلف این فرمان آتش به اختیار را داشتیم ببینید رهبر انقلاب این کلمه را از کجا استخدام کردند از عرصه رویارویی جبهه حق و باطل و به زیبایی هم این کلمه را استفاده کردند ، نرفتند از واژگان فضای مثلا فرهنگی ، سیاسی ، اجتماعی یک واژه یی را انتخاب کنند.کار، مأموریت ، کار و مأموریت فرهنگی سیاسی است ، اما استخدام این واژه از عرصه جهاد ، عرصه رویارویی جبهه ی حق و باطل خود این نکته است.
چه زمان فرمانده نیروها را به ترتیب آرایش می کند؟
آتش به اختیار چه بود ؟ آتش به اختیار این بود بعضی وقت ها به ما یک جیره ایی می دادند از جهت مهمات می گفتند خب این مهمات را شما در عرض 24 ساعت یک روز ، یک هفته در خط پدافندی که حالا دارید مقاومت می کنید خط را نگه می دارید استفاده کنید، در همین اثناء مثلا در موقعیتهای خیلی خاص می آمدند می گفتند نه دیگر شما ملاحظه جیره مهمات را نکنید تا میتوانید آتش برزید به عبارتی فرماندهی عملیات یک قصدی را در نظر داشت.
می خواست یک باوری را در دشمن ایجاد کند که مثلا این گردان یا این گردان یا این سپاه یا این لشگر می خواهد یک حرکتی انجام دهد یا این باور یک باوری ودکه انحراف در ذهن دشمن بود یا نه واقعا بنا داشت یک حجم آتش زیادی روی آنها بریزد تا آنها متقابلا آتش را در جواب بریزند تا بتوانند برآورد کنند توان دشمن را ، آن موقع می گفتند که اختیار آتش با خودتان هست هرطوری دوست دارید بزنید ، از تمام مهماتتان هم استفاده کنید ما الآن حجم آتش را نیاز داریم .
و البته این را هم عرض کنم من خدمت دوستان دیگر هم عرض کردم در مجموعه های مختلفی که این بحث شده فرمان آتش به اختیار اصلا مرادش این نیست که هر کسی که در هر عرصه ی سیاسی و فرهنگی هرچه به نظرش می رسد عمل کند . قطعا این جوری نیست که فرمان آتش به اختیار منظور این باشد که هرجا شما خودت احساس کردی که باید به تقابل ، باید به مقابله برخیزی باید برخورد کنی ، برخورد کنی .
اصلا خودتان می گویید فرمان آتش به اختیار یعنی فرمانی وجود دارد پس نظام فرماندهی وجود دارد در این عنصر آتش به اختیار اولین مسئلهای که باید عناصر فرهنگی که مخاطباین فرمان هستند ، عناصر شخصی حقیقی یا حقوقی که مخاطب این فرمن هستند.
استفاده از یک کلیدواژه نظامی چه مفهومی را به مخاطب منتقل میکند؟
باید به این توجه کند آتشی که بناست باید بر دشمن بریند در هر عرصهای در هر بعدی ، باید حتما با هدایت اصلی و فرمان اصلی ولی باش یعنی از چارچوب یعنی از چارچوب دستورات ولایت خارج نشو کسی اینجانب احساس نکد خودش باید رهبری کند خودش باید امامت کند .
مقام معظم رهبری که امروز فرمان آتش به اختیار را صادر کردند همین ایشان فرمودند اولویت هایتان باید اولویت های نظام اسلامی باشد ببینید ، این فرمان آتش به اختیار را باید با ملاحظه ی فرامین دیگر ولایت در این عرصه وارد عمل شد ، نمیشود او را مستقل دید.
من دیدم که خود مقام معظم رهبری در روز عید فطر تقریبا یک نوعی گله کردند گفت منظوراز فرمان آتش به اختیار حالا یک برخوردهای خاص در یک موقعیت های ویژه نیست بله آن هم با آن شکل و صورت ، بعد ایشان گفتند یک کار عمیق و یک کار تیمی، یک کار عمیق و تمیزی که هیچ ایرادی نتوان گرفت ببینید در عرصه ی کار فرنگی قبلا هم مقام معظم رهبری فرموده بودند که کار فرهنگی یعنی تعمیق باورهای دینی در قلوب آحاد جامعه این یعنی کار فرهنگی .
همان زمان عناصر فرهنگی دولت گوشه و کنار یا حتی خود رئیس جمهور چه وقت صحبت می کردند این اشارت در دولت نهم دهم و یازدهم وجو د دارد همان زمان برخی مسئولین می گفتند ملاک و اساس کار فرهنگی امور باستانی است و باید آن تقویت شود محصولات بومی و صنایع دستی و فرهنگ سنتی است شاید در تعریف فرهنگ از جهت غرب اینها واقعا فرهنگ باشند اما در تعریف حاکمیت اسلامی کار فرهنگی رهبر انقلاب که فرمانده جیش فرهنگی انقلاب هستند، ایشان کار را تعمیق باورهای دینی عنوان کردند.
چایگاه نیروهای دغدغه مند و نحوه برخوردشان با دستگاههای متصدی چگونه تعریف می شود؟
آتش به اختیار در عرصه تعمیق باورهای دینی یعنی رهبر انقلاب تصریح کردند یعنی شما به بالادست ارگان مراکز مسئولینی که باید این امر را رهبری کنند هدایت کنند ضوابط را تنظیم کنند ابلاغ کنند منتظر آنها نباشید، چرا رهبر انقلاب از بالادست مایوس است اگر یادتان باشد مقام معظم رهبری حدود 7 نقطه قوت شمردند 19 نقطه ضعف شمردند یکی از 19 نقاظ ضعف که اکثرا نیروهای ارزشی مسند نشین امور بودند یکی از آن نقاط ضعف را غفلت از تباه شدن نسل جوان عنوان کردند یا در عرصه کار فرهنگی فرمودند امور فرهنگی مظلوم واقع شدند.
گاهی شما می گویید امری رها شده گاهی می گویید مظلوم. مظلوم یعنی به این عرصه ظلم شده است رها نشده است بلکه محدود تر شده است. بلکه حصرهایی که ایجاد شده در کار عمیق فرهنگی در عرصه های مختلف زیاد شده است. اگر در مدارس مهدهای کودک در دانشگاه در سطوح عالی آموزشگاههای علمی عمیقا به کار فرهنگی پرداخته بودیم عرصه امروز عرصه جولان عناصر موثر فرهنگی بود. و دیگر کسی جرات نمی کرد به فرهنگ ظلم بکند چه برسد به این از آن غافل شود.
اما این مسئله رخ دادو رویه ادامه پیدا کرد در دولت فعلی یعنی دولت یازدهم، یک نکته ای را آقای رئیس جمهور عنوان کرد که دولت مسئولیتی ندارد در قبل جامعه بهشت و جهنم مردم ارتباطی به دولت ندارد توجه شما را جلب کنم به بعضی نکاتی که پیامبر اکرم بعد از تاسیس اسلام به صورت کتبی به مسئولین دولتی ابلاغ کرد ، دستور العملی که در نوع خود بی نظیر است. ایشان فرمدند، باید یک مسئول حکومت یک مسئول دولتی یک مسئول اجرایی نظام، مردم را به بشارت بدهد به همه امور خیر در جامعه و نه تنها بشارت بدهد و معرفی کند بلکه باید به وسیله قوانین و قوائد مردم را وادار به انجام کار خیر کند یعنی عملا وارد عرصه بشوند.
ضوابط و قوانین باید نسل نوجوان و جوان مارا بالنده کند از جهت فرهنگی و معارفی و دینی عمق ببخشد قوانین باید این کار را کند و در ادامه حضرت می فرمایند جز دستورات اصلی تاسیس حکومت اسلامی دولت مردان نظام اسلامی به مردان قرآن را بیاموزند و علاوه بر قرآن نه این که عربی بخوانند آموزش معارف ، اصول و معالم قرآن باید رایج شود. یک مسئول و دولت مردم چه عناصر متفرق فرهنگی چه عناصر ضابطه ای فرهنگی موظف هستند مردم را به نحوی تربیت کنند تا به دین عمیق نگاه کنند.
جامعه را باید به پاکی و طهارت برسانند و بعد به قرآن دعوت کنند و در نهایتا مفاهیم قرآن را عمیقا به درک مردم برسانند. حضرت در جای دیگر می فرمایید، مسئولین دولتی مسئولین نظام، مسئولین در حاکمیت تکلیف ذاتی حکومت اسلامی این است مکلف است بهشت را به مردم معرفی کنند و این که چگونه به این بهشت برسند را هم به مردمی یاد دهند. چه کنند مردم بهشتی شوند.
این را در کنار متن و دستورالعملی بگذاریم که اول بیان کردم مشخص می شود این امر کردن قانون است یعنی باید قوانینی استخراج شود از برنامه دولت اسلامی حکومت اسلامی که این قوانین مردم را به سمت بهشت سوق دهد. این دستور است. باید حکومت ها پرهیز دهند مردم را از این که وقتی به سمت جهنم نروند و آموزش داده شود که چه کنند جهنمی نشوند.
کلام مقام معظم رهبری در عبارت آتش به اختیار به عبارتی این که مسئولین بالادست ها ارگان ها اگر این ها در برنامه ریزی در تصویب لوایح و قوانین در عملیاتی کردن امور عمیق فرهنگی و دینی کوتاهی کردند که فرمودند در مکان های مختلف این کار را کردند این کوتاهی رخ داده شما آتش به اختیار هستید در این مواجه فرهنگ اسلام و غرب شما بیاید خودتان هیئت های اندیشه ورز تشکیل دهید. بنشینید خودتان تعبیر کنید.
مصداق موفقی درخصوص آتش به اختیار وجود دارد به توان آن را بیان کرد؟
یک کاری را شنیدم فرمانده بسیج فعلی سردار غیب پرور به آن اهتمام دارند البته از نوع بخشنامه چیزی دریافت نکردم اما گرایش ایشان را از بعضی فرماندهان متوجه شدند سردار غیب پرور اعتقاد دارند برنامه ها را از بالا به پایین ندهیم بلکه پایگاهها و حوزه ها بهترین برنامه برای آن منطقه و موقعیت شایسته است که می تواند آن را تعالی دهد برنامه ها را تنظیم کنند پایه ها را ببندند و بعد به بالا برنامه را ارسال کنند تایید کنند برگردد عملیاتی شود این نگاه عملیاتی شدن همان فرمان آتش به اختیار است.
چه گستره این واژه مذکور زیاد است. چه عقبه ای دارد عقبه فرمان آتش به اختیار آیات قرآن و روایات محکم ما در تببین و ترویج معارف اسلام و تعمیق ارزش اسلامی در دل هاست و عرصه بسیار وسیعی است. هیئت های ما بعد از فرمان آتش به اختیار اگر در این امر در تعمیق باورهای دینی گسترش معارف اسلامی در سوق دادن جوانان ما به سمت عمل به معارف اسلامی ترک نواهی قطعا بازخواست خواهند شد. دیگر هیئت ها یک فضای صرف برای تقویت حس ارادت و محبت بلکه یک دانشگاه و پرورشگاه دینی، پایگاه ها کانون های فرهنگی مساجد کانون های مختلف قرآن و معارفی آزاد در سطح شهر کار می کنند مراکزی که در حوزه سیاسی و فرهنگی فعالیت می کنند همه این ها باید در سیستم کار خود تجدید نظر کنند زیرا گستره کار تغییر کرده است.
وقتی رهبر انقلاب می فرمایند آتش به اختیار، چند نکته را باید دقت کرد، نخست این که کسانی که برنامه ریز هستند در این حوزههای فرهنگی در این مجموعهها باید خود را بگذارند جای فرمانده نظام باید خود را جای مسئولین بگذارند و نباید کارشان سطح پایینی داشته باشد باید سطح کار سطح حکومت اسلامی باشد. آتش به اختیار فرمان را چه کسی می دهد؟فرمانده صادر می کند اگر فرمانده گفت تو خودت آتش بریز باید کسی که آتش می ریز بر سر دشمن مانند فرمانده بفهمد چه کند کجا گلوله را بزند که بر نشانه بنشیند.
باید مدیران ما از این بعد توانمندی خود را برای گسترش آتش به علیه فرهنگ غرب و دشمنان افزایش دهند مانند آموزش ضمن خدمت، به نظرم نهادها ارگان ها مسئولین یا کسانی که دغدغه فرهنگی دارند اصلا دولتی و حاکمیتی هم نیستند علاوه بر کار حجمی و میدانی برای مسئولین مراکز فرهنگی برای برنامه ریز ها برای هیئت های اندیشه ورز هم دوره های آموزشی عمیق بگذارند باید فعالیت فرهنگی در حکومت اسلامی تببین شود باید نگاه یک حاکم اسلامی مسئول اسلامی تببین شود. برای این مراکز برای آتش باری برنامه ریزی دقیقی داشته باشند و هدف را مسجل سازند.
منبع: خبرگزاری بسیج