
به گزارش حلقه وصل، در اولین روز از ایام الله دهه مبارک فجر اولین نشست از سلسله نشستهای نقد و بررسی کتابهای شعر بانوان با عنوان «یک ماه، یک کتاب» عصر امروز سه شنبه 12 بهمن ماه در حوزه هنری برگزار شد. اولین نشست از این سلسه نشستها به معرفی شخصیت و آثار سیمین دخت وحیدی، شاعر متعهد انقلاب اختصاص داشت.
خانم وحیدی با قلم و کتابهایشان زندگی را آموزش دادند
در ابتدای این برنامه فریبا یوسفی در خصوص شخصیت ادبی سیمیندخت وحیدی گفت: ایشان هادی و راهنمای شاعران جوان این کشور هستند و قطعا شاعران جوان از حمایتها و آموزشهای این شاعر بزرگ بهرههای بسیاری بردهاند.
در ادامه برنامه غزل تاجبخش، شاعر پیشکسوت، با بیان اینکه آبروی شعر و ادبیات روزافزون است، خاطرنشان کرد: جوانانی که زیر نظر و راهنماییهای خانم وحیدی تربیت و به ادبیات کشور معرفی شدند امروز جزو شاعران شناخته شده و صاحب سبک کشور هستند.
وی ادامه داد: آثار متعدد ایشان بیانگر روحیه ایشان است؛ خانم وحیدی با قلم و کتابهایشان زندگی را آموزش دادند.
تاجبخش ضمن اشاره به خلاصهای از فعالیتهای ادبی سیمیندخت وحیدی طی دهههای مختلف از زندگیشان، تاکید کرد: شعرهای وحیدی همه از امید حرف میزند. با توجه به تغییراتی که طی ادوار مختلف در جامعه ما شکل گرفت شعر و اندیشه شاعر نیز تازهتر وگستردهتر شد و این تازگی و گستردگی در اشعار و قلم خانم وحیدی کاملا هویدا است.
خانم وحیدی در شعر انقلاب پیشرو هستند
ناصر فیض از دیگر شاعرانی بود که در این مراسم ضمن بیان برخی از ویژگیهای شعر سیمیندخت وحیدی، مهم ترین ویژگی ایشان را پیشرو بودن ایشان در شعر انقلاب دانست و گفت: ایشان در زمانهای شعر گفتند که شعر انقلاب هنوز شکل نگرفته بود و حوزه هنری جزو معدود مراکزی بود که در این زمینه فعالیت میکرد و ایشان نیز همراه دیگر شاعران در این زمینه شروع به کار کرد.
وی ادامه داد: ایشان در اشعارشان از کلمات و تعابیری استفاده کردند که امروز به عنوان نمادهایی در زمینه شعر انقلاب برشمره میشوند. ایشان اتفاقهای تازهای را در ادبیات ایران شکل دادند.
فیض تاکید کرد: خانم وحیدی در زمانهای به سرودن از انقلاب پرداخت که بسیاری از نگاهها در آن زمان ایشان را همراهی نمیکرد؛ کار ایشان یک جهاد ادبی بود.
شعر وحیدی بلند پروازانه، کمالگرا و خداجوست
سارار جلوداریان از دیگر شاعران حاضر در این نشست نیز ضمن بیان برخی از خصایص اخلاقی و معرفتی سیمیندخت وحیدی، هر گونه مرزبندی در حوزه شعر را ناصحیح خواند و گفت: ادبیات فراجنسیتی است، اما نمیتوان نادیده گرفت که زنان در بیان خود از زاویه دید، احساسات، جزئینگری و حس مادرانهای برخوردارند که میتواند شعر آنها را با شعر مردان متفاوت کند.
وی در مورد خصایص شعری خانم وحیدی گفت: شعر ایشان بلند پروازانه، کمالگرا و خداجوست. ایشان جزو بانوانی بودند که در جبهههای دفاع مقدس حضور داشتند و این موضوع باعث شد که حماسه و شور در سراسر اشعار ایشان جاری و ساری دیده شود.
جلوداریان، سیمیندخت وحیدی را یکی از سه ضلع مثلث شعر زنان دانست و گفت: اگر بخواهیم از سه رأس مثلث شعر زنان نام ببریم باید از مرحوم طاهره صفارزاده، مرحوم سپیده کاشانی و سیمیندخت وحیدی نام ببریم. آثار ایشان پیشرو و پیشتاز در شعر بانوان وانقلاب است.
این شاعر جوان، سیمین دخت و حیدی را مادر، دوست و انسانی خوب خواند و تاکید کرد: به قول فروغ فرخزاد: «شاعر یعنی انسان» و خانم و حیدی از بهترین انسانها هستند.
وی ضمن قرائت شعر از خانم وحیدی گفت: فکر ایشان بسیار بلندنظر است و از روزهای جنگ تا به امروز این فکر ادامه دارد و این مسئله در دایره واژگانی ایشان نیز موج میزند.
موضع خانم وحیدی موضع سکوت و خاموشی نیست
خانم قیاسوند از شاعران جوان کشور نیز شخصیت سیمیندخت وحیدی را تاثیرگذار خواند و گفت: تواضع در رفتار ایشان باعث شد اشعار ایشان را بهتر بشناسم. شاید با وجود این صفت، شاعر خطاب کردن ایشان باعث رنجششان هم باشد.
وی در خصوص مضمون و محتوای اشعار خانم وحیدی گفت: اگر قرار است ایشان را به عنوان شاعر انقلاب بشناسیم، میبایست از تعریفی وسیع تر از انقلاب، نه به عنوان یک رخداد که به عنوان یک اعتراض بهره ببریم. ایشان شاعر اعتراض و تحول هستند. در شعر ایشان نگاه اعتراضی یک نگاه مقطعی نیست بلکه در طول اشعار ایشان میتوان این نگاه را دید و دنبال کرد.
قیاسوند تاکید کرد: موضع خانم وحیدی موضع سکوت و خاموشی نیست. ایشان نگاهی دقیق و انتقادی به مسائل پیرامون خود دارند که در اشعار ایشان هم به خوبی این مسئله دیده میشود.
دراین نشست شاعرانی همچون: علیرضا قزوه، ناصر فیض، قادر طراوتپور، علی داوودی، مصطفی علیپور، محمود حبیب کسبی، کامران شرفشاهی، مجید سعدآبادی، ناصر نصیر، آقای گلمرادی، فریبا یوسفی، غزل تاجبخش، سارا جلوداریان، شراره کامرانی، ایمان طرفه، خانم نانیزاد، خانم قیاسوند، خانم تارمی، و... حضور داشتند.
علیرضا قزوه که اجرای این سلسله نشستها به ابتکار ایشان شکل گرفته است، ضمن ابراز خرسندی از استقبال شاعران از این برنامه بر ادامه این برنامهها تاکید کرد و پیشنهاد داد نشریهای با عنوان بانوان شاعر منتشر شود.
سیمیندخت وحیدی متولد سال ١٣١٢در جهرم است. وی از نوجوانی به سرودن شعر پرداخت و در ٢٥ سالگی مجموعه داستانی تحت عنوان «لاله های داغدار» نوشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم همکاری خود را با صدای جمهوری اسلامی ایران و با حوزه هنری آغاز کرد و تدریس در کارشناسی شعر تربیت معلم را عهده دار شد.
وی همچنین در کانون مرکزی آموزش و پرورش به تدریس شفاهی و مکاتبهای برای جوانان کشور پرداخت و ضمن عضویت در شورای شعر حوزه هنری، سردبیری ماهنامه «کوثر» را پذیرفت.
سیمیندخت وحیدی همزمان با دفاع مقدس در فضای معطر شهرهای جنگ زده و خطوط مقدم جبهه به شعرخوانی و همگامی با رزمندگان میپرداخت.
مجموعه اشعار وی عبارت اند از: «یک آسمان شقایق»، «حس میکنم زندگی را»، «موج های بیقرار» و ... تعدادی از آثار گردآوری شده توسط او هم «در قاب گل ها»، «کوثر»، «چشم بیمار»، «غم دلدار»، «شعر جوان»، «از نگاه آینه ها» و ... نام دارند.
یک نمونه از شعر سیمین دخت وحیدی را میخوانیم
برای رویش شب بوها فرصتی دیگر هست
مجال سبزتری در دل برای عشق میسر هست
از آفتاب اگر چندی فضای خانه شود خالی
به عرش سینه ما مهری از آفتاب فراتر هست
به شهر سوخته ام زخمی اگر که مانده به جا
به هر طر ف نظر اندازم هزار نخل تناور هست
به خاک میهن ما چشمی مباد آن که طمع ورزد
که بر هلاکت طمع ورزان جهاد سرخ مکرر هست
مخواه از من و چشمم به غیر شیوه بیداری
که هر کجای وطن ما را حریم قدسی سنگر هست
هنوز باغ وطن خرم به یمن دیده بارانی است
هنوز فصل بهاران را غریب نعره تندر هست
زتن گرم گرچه جوانی شد، بهارم ارچه خزانی شد
هنوز فرصت بالیدن به یک دو شاخه دیگر هست
هنوز برگ تر شعرم پر از طراوت شبنم هاست
به شاخسار غزل هایم شکوفه های معطر هست
از آن شبی که دلم پر زد به آسمان و نیامد باز
در آشیان دلم چشمی در انتظار کبوتر هست