
به گزارش حلقه وصل، آیت الله سیدمهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی، شامگاه چهارشنبه در مراسم افتتاحیه مؤسسه حُدّاث الحسین(ع) در حسینیه شهدای قم با اشاره به مسئله شفاعت و مقام محمود اظهار داشت: یکی از مقاماتی که خداوند متعال برای اهلبیت(ع) قرار داده است مقام شفاعت است و دیگران نیز به تبعیت از وجود مقدس ایشان صاحب این مقام میشوند.
آیتالله میرباقری با بیان این که گاهی اوقات از مسئله شفاعت، تعبیر به مقام محمود میشود خاطرنشان کرد: همان گونه که خداوند در آیه 79 سوره مبارک اسراء میفرماید: «وَ مِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَکَ عَسي أَنْ يَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقاماً مَحْمُوداً» مقام شفاعت مقامی است که تمام موجودات و مخلوقات نیازمند به وجود این مقام هستند و در ذیل این آیه شریفه مقام شفاعت به مقام محمود تفسیر شده است.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم با قرائت روایت «تُغْرُونَ النَّاسَ وَ تَقُولُونَ شَفَاعَةُ مُحَمَّدٍ شَفَاعَةُ مُحَمَّدٍ» تصریح کرد: یکی از غلامان همسر امام سجاد(ع) به امام باقر (ع) عرض کرد: شما مردم را مغرور و وادار به گناه میکنید زیرا همیشه با آنها از شفاعت پیامبر صحبت میکنید و میگویید پیامبر مردم را دستگیری میکند و هر گناهی میکنید، شفاعت میشوید و این موجب غرور و فریب مردم میشود.
وی به پاسخ امام باقر(ع) به غلام اشاره و اظهار داشت: امام باقر(ع) در پاسخ به سخن غلام فرمود: «أَغَرَّكَ أَنْ عَفَّ بَطْنُكَ وَ فَرْجُكَ» خیال میکنی قدری دامنت پاک شده و مبتلا به گناه نشدی و دیگر شفاعت نمیخواهی؟ «أَمَا لَوْ قَدْ رَأَیتَ أَفْزَاعَ الْقِیامَةِ» همین تو که خیال میکنی بی نیازی اگر آن صحنههای سخت قیامت را ببینی میفهمی که از این نماز و روزه و این ترک گناه هیچ کاری بر نمیآید.
استاد برجسته حوزه علمیه قم روایاتی از سختی روز قیامت قرائت و ابرازداشت: در روز قیامت ائمهاطهار(ع) شفاعت مردم را بر نبیاکرم(ص) ارجاع میدهند و حضرت با تشریف فرمایی در مقابل باب رحمان بر خداوند متعال سجده میکند سپس خداوند با شفاعت حضرت باب بهشت را میگشاید.
وی ادامه داد: اینکه میگوییم اهلبیت(ع) مردم را شفاعت میکنند به این معنا نیست که انسانهای آلوده را وارد بهشت میکنند، بلکه به این معناست که با شفاعت اهلبیت(ع) صفات رذیله و پلیدیها از انسان پاک میشود و سپس وارد بهشت میشوند.
آیتالله میرباقری صفت شفاعت را مخصوص نبیاکرم(ص) دانست و بیانداشت: مقام شفاعت و مقام محمود از مختصات پیامبراکرم(ص) است و ذیل وجود مقدس ایشان، انبیا نیز به تبع، مقام شفاعت پیدا میکنند و در ادامه مؤمنین نیز به اندازه طائفه و قبیله خود به مقام شفاعت نائل میشوند.
وی مسئله شفاعت را منحصر به عالم آخرت ندانست و خاطرنشان کرد: مسئله شفاعت مخصوص به عالم آخرت نیست چرا که پیامبراکرم(ص) از همین دنیا به دستگیری از بشر و تطهیر او میپردازد تا مردم مسیر و گردنههای صعبالعبور جنت را طی کرده و به دارالمؤمنین و دارالمخلصین برسند.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم اهلبیت(ع) را شفیع دائمی مسلمانان دانست و یادآور شد: بشر در هر درجهای که باشد نیازمند به شفاعت اهلبیت(ع) است. اهلبیت(ع) معلمین دائمی، شفیع دائمی، هادی دائمی و صراط سبیل ما هستند.
وی با اشاره به معنای آیه «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقيمَ» تأکید کرد: صراط مستقیم به معنای مسیر معرفت و مسیر محبت اهلبیت(ع) تعریف شده است و اگر کسی در دار دنیا وارد صراط مستقیم نشود در آخرت نخواهد توانست خود را در این مسیر قرار دهد.