سرویس حاشیه نگاری: نشست رسانهای علیرضا عاقلزاده مدیرعامل انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس و همچنین مراسم رونمایی از مجموعه کتب پژوهشی تئاتر مقاومت صبح امروز شنبه سوم مهرماه در تماشاخانه سرو انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس با حضور اصحاب رسانه و همچنین جواد جباری مدیرعامل بنیاد روایت، دهنوی رئیس تماشاخانه سرو برگزار شد.
در ابتدای این نشست علیرضا عاقلزاده مدیرعامل انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس طی سخنانی گفت: امیدواریم که با کمک هنرمندان این عرصه بتوانیم راههایی را باز کنیم تا به زیرساختهای هنر انقلاب و دفاع مقدس کمک کنیم. به همین منظور باید برنامهریزی 20 ساله پیش ببریم. در کشورهای دیگر رویکردهایی وجود دارد و آینده فعالیت هنری خود که به این منظور آنها 50-40 سال از ما جلوترند و ما در کشور خودمان 10 سال است که به چنین رویکردی رسیدهایم.
وی در ادامه افزود: قرار است بازخوانی در ارتباط با هنر انقلاب اسلامی،مقاومت و دفاع مقدس داشته باشیم و نسبت به هرکدام از آنها و به تعریف مشخص و معینی برسیم. همواره این تلاش وجود دارد تا ما به تعریف مشخصی در ارتباط با هنر انقلاب برسیم و امیدواریم بتوانیم چنین تعریفی را به هنرمندانمان ارائه کنیم و بگوییم که انقلاب همچنان زنده است. همچنان باید بگوییم که ما تعریف مشخصی از جنگ، دفاع مقدس و یا یک اثر ضدجنگ نداریم و این مبانی به درستی تبیین نشده است البته باید گفت که ما به هنرمند چیزی ندادیم که از آنها نیز بخواهیم مواردی را در این زمینه انتظار داشته باشیم.
عاقلزاده در ادامه اظهار کرد: باید شرایطی فراهم کنیم تا هنرمند ما نسبت به این مفاهیم به شناخت برسد و برای این مهم باید برنامهریزی داشته باشیم همه ما میدانیم که تئاتر این کشور مظلوم است بخصوص تئاتر انقلاب اسلامی و دفاع مقدس. به همین منظور کمک رسانهها را میطلبد تا بتوانیم این موارد را در تئاتر برجسته کنیم و برای آن تعاریف درست بیاوریم که درنهایت یک نگاه مناسب و ارزشمند را ارائه میکنیم.
مدیرعامل انجمن تئاتر انجمن دفاع مقدس با اشاره به اینکه این انجمن به 3 موضوع انقلاب اسلامی،دفاع مقدس و مقاومت میپردازد عنوان کرد: انجمن در تلاش است تا در زیرمجموعه 3 موضوع اصلی خود به سایر مواردی که زیرمجموعه آنها قرار میگیرد همچون استکبارستیزی، موضوع شبکههای مجازی و اتفاقات اجتماعی و ... بپردازد. یکی از نکاتی که باید به آن توجه کنیم متنهای نمایشی است. ما از هرگونه نگاه انتقادی و پژوهشی استقبال میکنیم اما نه نگاهی که بحث از زدن و کوبیدن است. مبنای کارمان را براساس تحقیق و پژوهش قرار خواهیم داد. بر همین منظور بنا داریم به بخش پژوهش خود اهمیت بیشتری دهیم که تصمیم گرفته شده 10 درصد از بودجه خود را صرف همین بخش کنیم اما تحقیق و پژوهشی که کاربردی باشد و نه فقط نظری.
وی گفت: همانطور که نقد باعث رشد و بالندگی در سینما شده است و جایگاه والایی دارد در تئاتر هم باید این اتفاق بیفتد تا هنر تئاتر هم رشد کند. منتقدان دیدبانانی هستند که میتوانند به ما کمک کنند. یکی از گونههای تئاتری که برای ما حائز اهمیت است تئاتر مستند است که میتواند وقایع مختلف را به صورت واقعنگری مطرح کند. اما این نافی نکته نیست که هنرمند نیز از تخیل خودش استفاده نکند.
عاقلزاده نیز با اشاره به تئاتر استراتژیکی که قرار است توسط انجمن پیش گرفته شود گفت: جایگاه این نوع تئاتر بسیار خالی است تا هنرمندان و مخاطبین ما را هدف خود قرار دهد. این نوع تئاتر میتواند بر اساس اولویتها شکل بگیرد و یک نگاه راهبردی را به ما منتقل کند.
مدیرعامل انجمن تئاتر دفاع مقدس اظهار کرد: یکی دیگر از گونههای تئاتر که به آن توجه کمتری شده است بخش تئاتر کودک و نوجوان است در واقع نسبت به ژانر دفاع مقدس آثار کمتری برای کودکان و یا درباره آنها پرداخته و ساخته شده است. ما حدود 16 میلیون دانشآموز در سطح کشور داریم که هنوز نتوانستیم تئاتر مناسبی را در این زمینه به آنها ارائه بدهیم.
بر پایه این گزارش دهنوی مدیر تماشاخانه سرو انجمن تئاتر انقلاب دفاع مقدس مطرح کرد: اینجا سالن نوپایی است و کمتر از یک سال است که فعالیت خود را آغاز کرده و از موقعیت جغرافیایی خوبی برخوردار است ولی دور جشنوارهای در اینجا برگزار کردیم اما بعد از آن این تماشاخانه تعطیل شد، از همه دوستان و هنرمندان خواهش کردیم که برای همکاری به ما بپیوندند چرا که اینجا متعلق به بیتالمال است و خالی ماندن یک روز این سالن صورت خوشی ندارد.
دهنوی افزود: از اردیبهشت ما 3 نمایش در تماشاخانه روی صحنه رفته است و حالا برای ماههای آتی این هنرمندان هستند که از هم برای حضور در تماشاخانه سرو سبقت میگیرند. نمایشنامههای دفاع مقدسی وجود دارد که میتوان از آن اقتباس کردند به همین منظور اقتباس برای ما جایگاه ویژهای دارد.
در ادامه نشست جواد جباری مدیرعامل بنیاد روایت که در اواسط نشست در تماشاخانه سرو حضور پیدا کرد طی سخنانی اظهار کرد: هفته دفاع مقدس از آن جهت که آغاز مقاومت مردمی است برای ما مورد تقدیر است نه از این جهت که این روزها تجاوز رژیم بعثی به کشور ما بوده است. آثاری که قرار است آنها را رونمایی کنیم پژوهشهایی هستند برای پژوهش در واقع این آثار میتوانند برای افرادی که میخواهند وارد عرصه پژوهش شوند کمک بسیار خوبی باشد و راحتتر در عرصه تئاتر این کار را انجام دهند.
جباری عنوان کرد: پژوهش یکی از کارهای جدی است که ما در تئاتر نسبت به آن دچار فقر جدی هستیم و به دلیل کم توجهی متولیان و هنرمندان نسبت به این موضوع باعث شده تا کمبود تحقیق و پژوهش در آثارمان بیشتر دیده شود. اگر دقت کنیم شاهد نمایشنامههایی هستیم که آنچنان که باید عقبه تحقیقی ندارند. این اشکالی ندارد که هنرمند از قوه تخیل خود بهره ببرد اما خیلی هم نباید از واقعیتهایی که مثلا در دفاع مقدس و یا انقلاب اسلامی شاهدش بودیم دور شویم.
مدیرعامل بنیاد روایت با اشاره به اینکه شخصیتپردازیهای موجود در نمایشنامههای ما خیلی ضعیف است گفت: شاید یکی از ضعفهای شخصیتپردازیهای ما در متون نمایشی این است که نگارنده بیشتر از تخیل خود بهره برده و هیچ تحقیق و پژوهشی وجود نداشته است در حالی که وجود پژوهش و تحقیقهای زیاد میتواند ما را به آثاری برساند که نزدیک به دفاع مقدس است. به همین منظور باید از آثار اقتباسی نیز حمایت کنیم.
در پایان این نشست رسانهای مراسم رونمایی از مجموعه کتب نمایشی تئاتر مقاومت با حضور علیرضا عاقلزاده مدیرعامل انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس، جواد جباری مدیرعامل بنیاد روایت و دهنوی مدیر تماشاخانه سرو و حضور اصحاب رسانه برگزار شد.