به گزارش حلقه وصل، شاهد عینی در اتفاقات و حوادث برای بیان و بازگو کردن حادثه اهمیت در خور توجهی دارد و روایتی یک شاهد عینی حاضر در صحنه ارائه میکند در میان مخاطبان از اهیمت قابل توجهی برخوردار میشود.
«28 مرداد» در تاریخ معاصر بعد از گذشت 63 سال هنوز هم محل مناقشه و مناعزه است تا جایی که سال 2013 حکام آمریکایی بر برکنار یک دولت قانونی در ایران اعتراف کردند. حال تصور کنید در طول این سالها یکی از شاهدان عینی واقعه که در کودتا نیز دست داشته ساکت بوده و حرفی نزده و اکنون شما به عنوان یک علاقهمند تاریخ به این فرد دست پیدا کردهاید.
اگر به شما گفته شود که آجودان محمدرضا پهلوی که نقش مهمی نیز در کودتا داشته قرار است مشاهدات خود از کودتای 28 مرداد 32 را بیان کند واکنش شما چه خواهد بود. جواد افهمی نویسنده توانمند ادبیات داستانی با خلق موقعیتی شبیه به آنچه بالا ذکر شد خواننده را در موقعیت مطرح شده قرار میدهد.
افهمی در رمان «ملاقات در جنگل بلوط» که انتشارات سوره آن را منتشر کرده شخصیت یک دانشجو را خلق کرده که در جستجوی منابعی برای تکمیل پایاننامهاش است که به شخصیت سروان تیجانی که ظاهرا از معتمدین دربار پهلوی بوده دست پیدا میکند.
ظاهرا این سروان حکومت پهلوی پس از کودتای آمریکایی - انگلیسی کمتر سخن گفته و پس از پیروزی انقلاب نیز توسط دستگاههای امنیتی تخلیه شده ولی روایتهای او جایی منتشر نشده و حالا یک دانشجوی سمج مدتی است به دیدار او در یکی از روستاهای جنگلی شمال میرود تا بتواند از او حرف بکشد و به پایان نامه خود کمکی کند.
سروان تیجانی در این اثر شخصیتی است که در بسیاری از جلسات محرمانه کودتای 28 مرداد حضور داشته و از اتفاقات با خبر است. نویسنده با رجوع به منابع تاریخی اتفاقات را از زبان این سروان دربار پهلوی برای خواننده خود بیان میکند. اتفاقاتی که برای مخاطب نوجوان تازگی داشته و از این حیث قابل توجه است.
افهمی که قلمش در توصیف موقعیتها و صحنهها قدرت فوقالعادهای دارد در این رمان نیز جدا از موقعیتهایی که خواننده در تاریخ سفر میکند توصیفهایی را ارائه میکند که بر جذابیت اثر میافزاید و خواننده با خواندن آنها حسی متفاوت را تجربه میکند.
نویسنده با رقم زدن یک فضای فانتزی در رمان خواننده را به ادامه کار ترغیب میکند. این فضای فانتزی در ذهن سروان تیجانی قرار دارد و دانشجوی سمج قصه نیز برای حرف کشیدن از این سروان به آن دامن میزند. سروان همچنان منتظر است تا خبری از طرف باقی همقطارانش مانند شاهپور جی ریپورتر به او برسد تا او نیز به یارانش ملحق شود و منتظر اسم رمزی است که از جنگل خارج شود و سخنی که از سوی دانشجوی سمج عنوان میشود موجب تقویت این ظن در سروان تیجانی میشود که این فرد پیکی از طرف رفقای کودتاچی او است.
البته نکتهای که در مورد رمان «ملاقات در جنگ بلوط» باید عنوان کرد این است که این اثر برای مخاطب نوجوان نوشته شده اما زبان و نوع بیان اثر تفاوتی با کارهای بزرگسال ندارد که البته این نکته در اغلب آثار حوزه نوجوان دیده میشود و نویسندگان زبان این گروه سنی را در آثارشان رعایت نمیکنند.
رمان «ملاقات در جنگ بلوط» اثر جواد افهمی خواننده را میان واقعیت و خیال معلق نگه میدارد و این مسئله لذتی وافر در خواننده ایجاد میکند و او را برای ادامه دادن این داستان تحریک میکند. رمان نوجوان «ملاقات در جنگ بلوط» از مجموعه «روزهای انقلاب» که از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.