
حسین قرایی، شاعر و پژوهشگر ادبیات انقلاب اسلامی در گفتگو با خبرنگار حلقه وصل از انتشار اولین کتاب تاریخ شفاهی شعر انقلاب با عنوان «از سناباد شعر» خبر داد و گفت: این کتاب چند روزی است منتشر شده و موضوع اصلی آن شعر انقلاب است.
وی با اعلام اینکه اولین جلد این مجموعه درباره زندگی و زمانه «مصطفی محدثی خراسانی» است، ادامه داد: این کتاب 296 صفحه دارد که حدود 200 صفحه آن را مصاحبهای طولانی درباره شعر و شاعری از ابتدای زندگی آقای «محدثی خراسانی» تا فروردین 95 شامل میشود.
این شاعر کشورمان با ارائه توضیحات بیشتری درباره نخستین جلد از «تاریخ شفاهی شعر معاصر» افزود: در این مصاحبه مفصل، مطالبی از تولد آقای محدثی خراسانی در شهر تایباد و همچنین ماجرای حضور پدر بزرگ ایشان در واقعه مسجد گوهرشاد و رفاقت او با مرحوم «بهلول» تا نقد جشنواره شعر فجر و جریانهای متعدد شعری نقل شده است.
قرایی افزود: در پایان این کتاب نیز 4 مطلب درباره آقای محدثی خراسانی به قلم آقایان محمدکاظم کاظمی، مرتضی امیری اسفندقه، آرش شفاعی و رضا اسماعیلی منتشر شده است.
وی در خصوص موضوع یادداشتهای پایانی کتاب اظهار کرد: موضوع این یادداشتها هم آثار و هم شخصیت آقای محدثی خراسانی را شامل میشود؛ البته موضوع اصلی کتاب تاریخ شفاهی شعر انقلاب است و با تمرکز به نگاهی از شعر انقلاب اسلامی، تلاش میشود از هویت هنر انقلاب اسلامی پرده برداشته شود.
این پژوهشگر ادبیات اضافه کرد: مصطفی محدثی خراسانی یکی از اعضای حلقهای است که در دهه 60 و اوایل دهه 70 فعالیتهای قابل تقدیری در این زمینه انجام میدادند. جلسات این حلقه در کانون نویسندگان و شاعران آموزش و پرورش استان خراسان برگزار میشد و بسیاری از دانشآموزانی که که آن زمان در جلسات آن شرکت میکردند، امروز از شاعران نخبه روزگار ما هستند.
وی با اشاره به دیگر فعالیتهای مصطفی محدثی خراسانی در طول انقلاب، بیان داشت: وی در دهه 70 در حوزه هنری مشهد فعالیت داشت و در آنجا نیز حلقهای به همراه افرادی چون احمد زارعی، مجید نظافت، هادی منوری، محمدحسین جعفریان و دیگر افرادی از این طیف تشکیل دادند که فعالیت اعضای این حلقه اثرگذار بود و به شعر انقلاب اسلامی ضریب دادند.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که آیا امکان استخراج شاخصههای انقلاب اسلامی از این کتاب وجود داردیا خیر، به خبرنگار حلقه وصل گفت: خیلی از شاخصههای شعر انقلاب در این کتاب بررسی شده و حتی درباره شاعران مطرح انقلاب هم مباحثی مطرح شده است. مثلا درباره شعر و اندیشه دکتر قیصر امینپور در این کتاب بحث کردهایم. برای اولین بار در این کتاب با آقای محدثی خراسانی به این نتیجه میرسیم که قیصر امین پور از دانشجویان فاتح لانه جاسوسی بوده و روی دیوار لانه جاسوسی رفته و شعر خوانده است.
قرایی با ارائه توضیحاتی درباره مجلدات دیگر «تاریخ شفاهی شعر معاصر» اظهار داشت: احتمالا این مجموعه به بالای 10 جلد برسد. در این مجموعه به سراغ چهرههای اثر گذار شعر انقلاب رفتهایم که بعد از نفر اول یعنی محدثی خراسانی، به ترتیب نوبت به سید عبدالله حسینی، علیرضا قزوه، یوسفعلی میرشکاک، مرتضی امیری اسفندقه، حسین اسرافیلی، جواد محقق و دکتر محمدرضا سنگری میرسد.
وی همچنین خبر داد که احتمالا تا 10 روز دیگر جلد دوم این مجموعه درباره سید عبدالله حسینی با عنوان «از مشهد تا ژوهانسبورگ» منتشر خواهد شد.
گفتنی است نخستین جلد از مجموعه «تاریخ شفاهی شعر معاصر» با عنوان «از سناباد شعر» در 296 صفحه به همت نشر معارف منتشر شده است.