به گزارش حلقه وصل، جواد افشار كارگردان سریال تلویزیونی «كیمیا» و یكی از نامزدهای نهایی چهره سال هنر انقلاب با حضور در برنامه «سوره هنر» شبكه دو در مورد سابقه هنری خود اظهار داشت: «اگر بخواهیم به گذشته برگردیم، من قبل از انقلاب تعزیهخوان بودم. ما در شهر قم زندگی میكردیم كه مهد تعزیه بود. بعد از پیروزی انقلاب كه شرایط فراهم شد، كار تئاتر را از مركز امور تربیتی قم و مركز هلال احمر شروع كردم. در آن زمان سینمای جوان و حوزه هنری نبود و بعدها تشكیل شد. سال 65، انجمن سینمای جوانان در قم دایر شد كه در آن سالها در رفت و آمد به جبهه و پشت جبهه بودم. اما بعد از دوران دفاع مقدس، یعنی از سال 67 كارهایم را ادامه دادم. سال 69 نمایشنامهای را در حوزه هنری با نام «اسب سفید» كار كردم و پس از آن وارد دانشكده صدا و سیما شدم و در ادامه به سمت ساخت فیلم و سریال رفتم.»
افشار در توصیف فضای جنگ ادامه داد: «جنگ یك پدیده شوم، بسیار ویرانگر و بیرحم است، من این بیرحمی را لمس كردم. بنابراین وقتی قرار شد سریال 110 قسمتی كیمیا را بسازم، به عشق ساختن سكانسهای جنگیاش آن را ساختم. دلم میخواست آنچه كه دارم و آنچه كه آموختهام و دغدغهاش را دارم، در آن سكانسها، كه كم هم نبود، خرج كنم و پای باورم ایستادم. من دیده بودم كه جنگ چه ویرانیهایی دارد و با مردم مظلوم یك شهر كه اصلا منتظر جنگ نیستند، چه میكند. سعی كردم خشونت جنگ را در كنار عشق و عاطفه و فضاهای عاشقانه كه در آن یك آدم قرار است بایستد و مقاومت كند قرار دهم.
این كارگردان افزود: «دلم میخواست وقتی كه كیوان 18 ساله قصه كه برادر كیمیاست، میخواهد مقابل دشمن بایستد، عاشقانه بایستد. نه میترسد و نه ملاحظه میكند كه ممكن است بلایی سرش بیاید و فقط به این فكر میكند كه مقاومت كند، حماسه خلق كند و مقابل دشمناش بایستد. وقتی مخاطب ببیند كیوان با آن سن و سال مقابل دشمن میایستد حسرت میخورد و لذت میبرد، دوست دارد مثل او قهرمان شود. كیمیای قصه بیتابی میكرد كه جلوی چشمانش برادرش را اسیر كردند. وقتی این لحظات را مردم ما میبینند كافی است كه خود را یك لحظه جای آن شخصیت داستان بگذارند. من این درس مقاومت و حماسه را فرا گرفته بودم و میخواستم آن را درست به مخاطب ارائه دهم. من آن لحظات را دوست داشتم.»
وی در ادامه اظهار داشت: «سكانسی روی پل خرمشهر داشتیم كه اوج حماسه بود. مردمی كه شهرشان را دشمن اشغال كرده بود و از پل عبور میكردند. هجوم تانكها و انفجارهای پی در پی و شهادت تكتك جوانان بود كه باعث میشود ما امروز اینجا باشیم و این باور من است. من كه الان میدانم آن ها چه كشیدند و چه كردند كه ما هماكنون زنده باشیم، پس باید با ایمان راسخ بایستیم و كارمان را بكنیم. «كیمیا» محصول چنین فضایی است. محصول تلاش یك گروه است و من همواره سعی كردم بچههایم را جلو و پشت دوربین عاشق كنم و این حس و حالم را به آن ها منتقل كنم. من خوشحالم كه با تمام ضعفها و كاستیهایی كه ممكن است یك كار داشته باشد، توانستیم ارتباط خوبی با مخاطب بگیریم.»
افشار همچنین در خصوص نقش شهیدمحمد جهانآرا گفت: «در جلساتی كه با آقایان شفیعی و بهبهانی داشتیم به این جمعبندی رسیدیم كه حالا كه حماسه خرمشهر را میسازیم، نمیتوانیم حرفی از محمد جهانآرا نزنیم. جهانآرا بخشی از حماسه خرمشهر است. لذا از پدر بزرگوار و برادران محترمشان اجازه گرفتیم كه سكانسی در مورد محمد جهانآرا داشته باشیم. در ابتدا نگران بودند ولی بعد به آن ها اطمینان دادیم. اولین كسی كه برای این نقش در ذهن من آمد «حامد بهداد» بود و وقتی مطرح كردم بسیار استقبال شد. خود حامد بهداد نیز عاشقانه و بدون هیچ دغدغهای، آنقدر خوب جهانآرا را درك كرد و خوب به نمایش گذاشت كه وقتی خودم پشت مانیتور مینشستم و راشهای اولیه را میدیدم، همان شخصیت به ذهنام متصور میشد و خوشحالم كه مردم هم دوستش داشتند.»
وی درباره سختیهای ساخت این سریال گفت: «بازسازی صحنهها با نداشتن امكانات و نداشتن شهرك، ماشینها و ظواهر شهری كه به شدت متغیر و مدرن شده است كار بسیار سختی بود.»
برنامه سوره هنر، همزمان با هفته هنر انقلاب اسلامی با موضوع معرفی هنرمندان برجسته انقلاب، هر شب از ساعت 21 الی 22:30 از شبكه دوم سیما پخش میشود