به گزارش حلقه وصل: به نقل از فارس؛ قائممقام شبکه سه سیما همزمان با هفته کتابخوانی، با بیان اینکه برنامههای کتاب محور باید باتوجهبه شأنیت کتاب و بهعنوان برنامههای درجه یک سیما موردتوجه قرار بگیرد، گفت: برنامهسازی و رویکرد رسانه ملی به کتاب و ارجمند شمردن علم و دانش، قطعاً در بلندمدت ثمرات خیری به همراه خواهد داشت.
کتابخوانی در سیما با «داستان شد»
مهدی بلوکات، قائممقام شبکه سه سیما در خصوص برنامههای مبتنی بر کتاب و ترویج کتابخوانی در شبکه سه سیما عنوان کرد: یکی از برنامههای شبکه سه سیما درباره تبلیغ کتاب، حمایت از فعالان این حوزه و ترویج فرهنگ کتابخوانی، برنامه کتاب محور «داستان شد» است که بهزودی روی آنتن میرود. گروه اجتماعی و فرهنگ و معارف شبکه سه سیما متولیان اصلی مباحث حوزه کتاباند و همیشه یکی از موضوعات مهمی که در دستور کار آنها قرار داشته، پویشهای کتابخوانی، معرفی کتابها در قالب برنامههای روزانه تلویزیون و... بوده است. تهیه و تولید «داستان شد» هم با همین هدف دنبال شده است تا در خصوص کتابخوانی در سیما فرهنگسازی کنیم.
پاسخ به نیازسنجیها در تولیدات کتاب محور تلویزیون
بلوکات ادامه داد: تلاش کردیم در برنامه «داستان شد» مباحث تمام گروههای سنی در مواجهه با کتاب مدنظر قرار بگیرد. ضمن اینکه دستهبندی موضوعی کاملی از کتابها داشته باشیم تا تمام سلایق مخاطبان را پوشش دهیم. وی در پاسخ به این سؤال که برنامههای کتاب محور سیما، چطور میتوانند با نیازسنجی و معرفی کتابهای پاسخگو به این نیازها اجتماعی موجب فرهنگسازی و رشد تربیتی افراد شوند، گفت: یکی از محورهای اصلی در برنامهسازیها، تولید برای پاسخگویی به نیازسنجیهای صورتگرفته است. هر برنامهای که در زمینههای مختلف تولید میشود، چه مرتبط با کتاب باشد چه نباشد، حتماً در خصوص نیازهای جامعه و مخاطبان است. برنامههای کتاب محور نیز طبیعتاً با همین رویکرد تولید میشوند.
ارتقای سطح دانش نوجوانان با «داستان شد»
وی در ادامه تصریح کرد: نیازسنجی نیز از چند مسیر به دست میآید؛ یکی از مسیرهای دستیابی به نیازها، از طریق مرکز تحقیقات سازمان صداوسیما و پژوهشهای صورتگرفته در این بخش حاصل میشود. ما نتایج نیازسنجیهای مخاطبان در گروههای سنی نوجوان، جوان و... را دریافت کردهایم و تمام تولیدات و برنامهریزیهای خود را به صورتی طراحی میکنیم، که موجب برطرفکردن بخشی از این مطالبات و پاسخ به نیازها باشد.
قائممقام شبکه سه سیما اضافه کرد: بخش دیگری از شناخت برنامهسازان سیما از نیازهای اجتماعی که رسانه ملی میتواند در پاسخ به قسمتی از آنها نقشآفرینی کند، از جلسات خبرگانی به دست میآید که با کارشناسان برگزار میکنیم. به گفته بلوکات، کتاب و کتابخوانی و اشاعه این فرهنگ در تلویزیون نیز از اصل نیازسنجی مخاطب مستثنا نیست.
وی در ادامه گفت: طبیعتاً زمانی که میخواهیم برنامهای مانند «داستان شد» را با محوریت کتاب روی آنتن ببریم، بخشی از برنامهریزی و طراحیهای ما ناظر بر نیازهای مخاطبان، بهخصوص نوجوانان و جوانان جامعه است که میتوانیم به انس آنها با کتاب و ارتقای سطح دانش
این گروه سنی از طریق مطالعه کمک کنیم.
بلوکات در پاسخ به این سؤال که وضعیت فعلی سیما ناظر بر ترویج فرهنگ کتابخوانی را چطور ارزیابی میکند، گفت: قطعاً ما هنوز با وضعیت مطلوب برای معرفی کتاب در سیما و برنامهسازی متنوع و در شأن فرهنگ کتابخوانی، فاصله داریم و گرچه اقدامات بسیار مهمی انجام شده، راضیکننده نیست.
پیشرفت در تبلیغ و ترویج کتابخوانی
وی در ادامه توضیح داد: ما معتقدیم گستره مفاهیم مرتبط با کتاب و سبک زندگی مبتنی بر کتابخوانی، وسعت بسیاری دارد و میتوانیم از نظر کمّی و کیفی کارهای بیشتری را در آینده صداوسیما متصور باشیم. در این سالها هم میبینیم که پرداخت به مقوله کتاب بیش از گذشته در دستور کار تولیدات سیما قرار گرفته و همه همکاران نسبت به فرهنگسازی در این زمینه، تا جای ممکن اهتمام میورزند. حتی موضوعاتی که ارتباط غیرمستقیمتری با تحصیل دانایی ازطریق کتاب داشتهاند نیز، باهدف ترویج فرهنگ کتابخوانی و جاانداختن این سبک زندگی پی گرفتهایم. بهعنوانمثال امسال آغاز سال تحصیلی جدید برای سیما بهعنوان یک پویش خاص در نظر گرفته و پوشش داده شد.
به نظر قائممقام شبکه سه سیما این نوع برنامهسازی و رویکرد رسانه ملی به کتاب و ارجمند شمردن علم و دانش، قطعاً در بلندمدت ثمرهای خیری به همراه خواهد داشت. به گفته بلوکات در مجموع شبکههای تلویزیونی در زمینه فرهنگسازی برای دوستی مردم با کتاب، گامهای مؤثر و سریعتری برداشتهاند، اما نباید به این میزان قانع شد و همچنان برای جهان کتاب و تمام موضوعات مرتبط با آن، آثار غنی، آموزنده و مخاطبپسندی تولید کرد.
جذب مخاطبان انبوه با برنامه کتاب محور سرگرمکننده
وی درباره نکاتی که یک برنامه کتاب محور تلویزیونی را پرمخاطب میکند نیز اظهار کرد: برنامههای تلویزیونی در همه حوزهها ازجمله کتاب، اگر وجه سرگرمی و گیرایی در آن در نظر گرفته نشود، نمیتواند به جذب مخاطب انبوه امیدوار باشد.
قائممقام شبکه سه سیما با اشاره به اینکه در طراحی و ایدهپردازی برای برنامه کتاب محور در رسانه ملی، میزان اثرگذاری محتوا، نمادها و نشانههای بصری در پذیرش مخاطب و جذابیت برنامه مؤثر است، گفت: اگر برنامه کتاب محور فاقد چنین عناصر و خاصیتی باشد، احتمالاً با اقبال مواجه نمیشود. غنای مضمون و حظ بصری، دوعاملی است که تماشاگر یک برنامه کتاب محور تلویزیونی را مشتاق به دنبالکردن برنامه میکند، در نتیجه دانشافزایی ناشی از ارتباط با کتاب و ترویج فرهنگ کتابخوانی از این طریق محقق میشود.
وی ادامه داد: اگر برنامه تلویزیونی کتاب محور شامل یک بسته کامل از محتوای مناسب، جلوه بصری و نشانههای تازه و ویژگیهای سرگرمکننده باشد، میتواند اوقات فراغت پرباری را برای مخاطبان رسانه ملی به بار آورد. با همه این موارد همچنان میتوان گفت که عناصر جزئیتری نیز در توفیق یا عدم توفیق آن دخیلاند.
گردهمایی نخبگان در اتاقهای فکر تولیدات سیما
بلوکات افزود: اتاق فکر حرفهای و نوآور، لازمه تولید برنامه کتاب محور است تا درعینحال که به کتاب بهعنوان موضوع اصلی برنامه توجه میشود، خلاقانهترین راههای انتقال پیامهای حوزه کتاب و کتابخوانی، تبلیغ و ترویج آن، معرفی جامعه نویسندگان و دوستداران کتاب و... را هم پیدا کنیم. در این الگوی حرکتی احتمال استقبال مخاطب تلویزیون از چنین برنامههایی بیشتر میشود.
قائممقام شبکه سه سیما ضمن تأکید بر اینکه شبکه سه سیما از کسانی که سابقه برنامهسازی خلاقانه دارند و با تولیدات روز رسانههای دنیا آشنا هستند، در اتاقهای فکر تولید برنامه استفاده میکند، گفت: این افراد در قالب هیئت اندیشهورز، به ما در طراحی بهترین شیوه برنامهسازی، چه در حوزه کتاب و کتابخوانی و چه سایر موضوعات کمک میکنند.
شأنیت کتاب را حفظ کنیم
وی با بیان اینکه برنامههای تلویزیونی با مخاطب انبوه الزاماتی ایجاد میکند که باید به این موارد از ابتدای کار توجه داشت، تأکید کرد: برنامه کتاب محور «داستان شد» در طراحی صحنه، استفاده از فناوریها نوین و ابزارهای انتخابی برای برنامهسازی بهترینهای خودمان را به کار گرفته است، چراکه قرار نیست بدون توجه به شأنیت کتاب در رسانه ملی از آن صحبت کنیم. ما معتقدیم نباید بهعنوان موضوعی درجهدو برای مقوله کتابخوانی و کتاب برنامه ساخت. آنگاه که برنامههای کتاب محور را با دیدگاه تولید یک اثر درجه یک نگاه کنیم، در کار هم کارگردان هنری حضور دارد، هم گروه نویسندگان و سردبیری ضمن اینکه جنبههای بصری هم در تناسب با محتوای ارزشمند کتاب طراحی میشود. صداوسیما برای محققشدن این الزامات خودش را مکلف میداند تا برای دستیابی به این الزامات، از برنامهها پشتیبانی کافی داشته باشد.