به گزارش حلقه وصل: وبگاه خبری الجزیره در گزارشی به قلم غزل أریحی با عنوان «چرا ایران شبکه بانکی خود را به بانکهای روسیه متصل کرد؟» آورده است اگرچه با این گام غلبه بر همه تحریمهای غرب علیه ایران ممکن نیست اما تلاش ایران برای دستیابی به استقلال مالی را نشان میدهد.
در این گزارش آمده است: در اقدامی بیسابقه باهدف تقویت همکاریهای اقتصادی و مالی ایران و روسیه، تهران پایتخت ایران بهتازگی شاهد برگزاری مراسم رسمی با حضور محمدرضا فرزین رئیسکل بانک مرکزی و تعدادی از مدیران اجرایی بانکهای ایران و روسیه بود تا از اتصال شبکه پرداخت روسی «میر» به شبکه شتاب ایران رونمایی شود.
نویسنده الجزیره تاکید کرد: این تحول گامی مهم برای مقابله با تحریمهای مالی اعمال شده علیه ایران و روسیه و گسترش گزینههای دسترسی به خدمات مالی برای هر دو کشور است.
وی افزود: با اتصال شبکههای بانکی ایران و روسیه به یکدیگر دارندگان کارتهای بانکی ایرانی، میتوانند با استفاده از آن در داخل روسیه، پول خود را به روبل مستقیماً از دستگاههای خودپرداز روسیه برداشت کنند.
به گفته ناظران، این گام، یک راهحل آسان و مستقیم برای شهروندان ایرانی است که به روسیه سفر میکنند، زیرا به آنها اجازه میدهد بدون نیاز به مبادله ارز یا اتکا به روشهای پرداخت خارجی معامله مالی کنند.
این پروژه اولین گام در همکاریهای مالی دو کشور است که پیشبینی میشود در ۳ مرحله اجرا شود:
مرحله اول: این سرویس به ایرانیان مقیم روسیه این امکان را میدهد که پول خود را به روبل از طریق کارتهای ایرانی برداشت کنند.
مرحله دوم، شهروندان روس مقیم ایران میتوانند از خدمات داخل ایران بهرهمند شوند و به آنها امکان میدهد در صورت نیاز وجوه خود را به ارز محلی یا روبل برداشت کنند.
مرحله سوم: دارندگان کارت ایرانی «شتاب» میتوانند مستقیماً از آن در مبادی پرداخت فروشگاههای روسیه استفاده کنند که این امر موجب تسهیل عملیات خریدوفروش و افزایش کارایی مبادلات تجاری بین دو کشور میشود.
این ارتباط بانکی برای اولینبار بین سیستم پرداخت ایران و یک سیستم پرداخت خارجی نشاندهنده گامی تاریخی باتوجهبه تحریمهای غرب علیه ایران و روسیه است زیرا پیشازاین، شهروند ایرانی به دلیل تحریمهای اعمال شده علیه ایران قادر به استفاده از کارتبانکی خود در هیچ کشور دیگری نبود.
- این همکاری نشاندهنده تمایل دو کشور برای دستیابی به درجهای از استقلال مالی و توانایی برای انجام مبادلات تجاری بدون استفاده از سیستم های مالی غرب است که تحریمها مانع استفاده از آن شده است، (اشاره به سوئیفت)
-این همکاری در برههای حساس برای ایران و روسیه صورت میگیرد، زیرا هر دو کشور در معرض تحریمهای اقتصادی گسترده از سوی کشورهای غربی قرار دارند که منجر به اختلال در بسیاری از فعالیتهای مالی و تجاری بینالمللی آنها شده است.
-بر اساس گمرک ایران، از فروردینماه گذشته تا به امروز، واردات از روسیه ۲.۴۲ درصد از واردات ایران را تشکیل داده است. در سال ۲۰۲۳ بیش از ۶۰ هزار گردشگر روسی از ایران دیدن کردند.
در ژوئیه گذشته رئیسکل بانک مرکزی ایران از امضای اولین توافقنامه دوجانبه مبادلات پولی بین ایران و روسیه خبر داد و توضیح داد که این قرارداد باهدف تسهیل تجارت بین دو کشور و کاهش وابستگی به دلار و یورو منعقد شده است.
به گفته وی، بر اساس این قرارداد مبادلات تجاری ایران و روسیه مستقیماً با ارزهای ملی دو کشور (ریال و روبل) انجام میشود و این امر به حذف واسطهها و کاهش هزینههای نقلوانتقال پول نیز کمک میکند.
الجزیره در ادامه به نقل از کارشناسان اقتصادی آورده است باوجود اینکه اتصال شبکههای بانکی ایران و روسیه گام خوبی در زمینه روابط بین دو کشور و گردشگری و تجارت آنهاست و تحریمها نمیتواند مانع پیشرفت آن شود، اما اجرای گام مشابه در ارتباط تجاری با سایر کشورها گام مهم و ضروری در سایه تحریمها دانستند.