سرویس حاشیه نگاری: کمبود تولیدات فاخر و ارزشی به عنوان یک معضل اساسی، دامنگیر رسانه ملی شده است. مسئولان رسانه ملی در حالی کمبود منابع مالی را بزرگترین مانع در راه تولید محتوای فاخر عنوان میکنند که به نظر میرسد مشکل مالی تنها یکی از علل و عواملی است که در نارساییهای برنامههای تولیدی این روزهای رسانه ملی تاثیرگذار است.
دیگر عامل تشکیلدهنده زنجیره این ناکامی رسانه ملی را باید حلقه انحصاری برنامهسازانی دانست که در طول سالهای گذشته تعهدی برای ارتقاء کیفیت تولیدات خود همسطح با رشد توقعات مخاطبین نکتهبین و مشکلپسند امروزی از خود نشان ندادهاند. شاید به همین دلیل است که پخش معدود برنامههایی با فرم استاندارد و محتوای متناسب با ذائقه ایرانی مورد توجه و استقبال همهجانبه مردم و حتی خود مسئولان رسانه ملی قرار میگیرد. «زنده باد زندگی» را میتوان از نمونه برنامههای موفق رسانه ملی معرفی کرد که در عین دارا بودن بنمایه دینی توانسته است مخاطب مورد نظر را با خود همراه کند.
«زنده باد زندگی» در حالی چهارمین سال از فعالیت خود را پشت سر میگذارد که تولیدکنندگان آن با توقف پخش این برنامه در فواصل زمانی خاص به منظور ایجاد تغییرات ساختاری در روند تولید آن توانستهاند تازگی این برنامه گفتگومحور را برای مخاطبین خود حفظ کنند.
مخاطبشناسی، استفاده از جلوههای تصویری و بصری مناسب، توجه به مفاهیم دینی و اعتقادی و بهادادن به سبک زندگی مردم در اقصی نقاط ایران اسلامی خصوصا مناطق روستایی در قالب پلیبکها و ولههای جذاب، مجری خوشپوش، خوشکلام و پخته برنامه که از قضا تهیهکنندگی برنامه را هم بر عهده دارد، همه و همه از نقاط مثبت «زنده باد زندگی» به شمار میروند. در کنار موارد ذکر شده آنچه که میتواند تحسین سازندگان این برنامه را فراهم آورد، موضوع اصلی و رویکرد «زنده باد زندگی» در پرداختن به سبک زندگی ایرانی اسلامی است.
پرداختن به سبک زندگی ایرانی اسلامی در حالی در رسانههای صاحب نفوذ مغفول مانده که جزء نیازهای حیاتی جامعه امروز ایران به حساب میآید. در حالی که فرهنگ ایرانی و اسلامی جامعه در زیر بار تبلیغات گسترده ورنگ و لعابهای شبکههای مجازی و ماهوارهای در حال به تاراج رفتن است، لازم است «زنده باد زندگی»ها را غنیمت شمرد و سپاس داشت.
سخن گفتن از سبک زندگی به معنای عام آن چندان دشوار به نظر نمیرسد چراکه معنای عام آن حوزههای مختلفی را شامل میشود و با هر نگاه و سبک و سیاقی میتوان برای مخاطب به الگوسازی و الگودهی پرداخت. اما سبک زندگی ایرانی اسلامی حیطهای منحصر به فرد است با مرزهای ظریف و خاص که برای تبیین آن باید از اهل فن بهره جست. سخن گفتن از سبک زندگی ایرانی اسلامی هنر میخواهد و تهیهکنندگان «زنده باد زندگی» سعی کردهاند تمام هنر خود را در این راه به کار گیرند. هر چند که نمیتوان به طور مطلق در مورد آثار یک هنرمند قضاوت کرد و خوب و بد آنها را نادیده گرفت.
فرار از تکراریشدن رمز ادامه حیات یک برنامه خوب تلویزیونی است. ادامه حیات نه به این معناست که یک برنامهساز ساعتی به خصوص از یک شبکه تلویزیونی را حق همیشگی خود تلقی کند و بدون کوچکترین نگرانی از بابت ریزش مخاطب در ورطه تکرار بیفتد. «زنده باد زندگی» زنده مانده است چون هنوز برای مخاطب حرفهای تازهای برای گفتن دارد؛ در عین حال سازندگان این برنامه باید توجه داشته باشند که برای ادامه مسیر کنونی، بیش از پیش به هنر خلاقانه خود نیازمند هستند.