به گزارش حلقه وصل، موضوع فروش برده در صفحات اینستاگرامی در کویت، سبب شد تا توجهات به سمت بازار برده فروشی و سیستم برده داری در کشورهای عربی و بی توجهی مدیران سیستمهای عامل آنلاین به این جنایت جلب شود.
وجود کارگران خانگی فاقد حقوق اولیه در برخی از کشورهای ثروتمند عربی مانند عربستان، کویت و ... اگرچه از مدتها پیش مطرح و انتقاداتی را متوجه زمامداران این کشورها کرده بود، اما خرید و فروش این کارگران در فضای آنلاین سبب بروز موج جدیدی از انتقادات به پلتفرمها و سیستمهای عامل آنلاین شده است.
کارگران خانگی عمدتا زن غالبا از کشورهای آفریقایی فقیر برای کار به کشورهای ثروتمند عربی آورده میشوند. این زنان محروم از حقوق اولیه و اساسی، زندگی سختی را پشت درهای بسته خانههای ثروتمندان دارند و قادر به ترک خانههایی که در آن مشغول به کارند، نیستند. این کارگران خانگی که بلافاصله با مصادره گذرنامه توسط مالکان خود مواجه میشوند، از مرخصی و دسترسی به تلفن محروم هستند.
بنابر گزارشهاف از هر ۱۰ خانه در کویت ۹ خانه دارای کارگر خانگی از فقیرترین مناطق جهان است که با هدف کسب درآمد کافی به منظور حمایت از خانواده خود به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس میروند.
اگرچه این زنان در خیابانهای عربستان و کویت دیده نمیشوند، اما در بازار سیاه برده فروشی پلتفرمها و سیستم عاملهای آنلاینی مانند اینستاگرام، گوگل پلی، اپل، فیسبوک و ... به وفور یافت و به صورت غیرقانونی خرید و فروش میشوند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل با اشاره به اشکال جدید برده داری، میگوید "اقدامات انجام شده در فضای آنلاین در واقع ترویج بازار برده فروشی در شکل مدرن و آنلاین است و مالکان و مدیران این پلتفرمها باید در برابر این اقدام پاسخگو باشند."
وجود گرایشهای نژادپرستانه در این بازار، از دیگر وجوه غیرانسانی آن است. کارگران توسط آژانسهای کاریابی به کشورهای عربی آورده شده و رسما نامشان ثبت میشود.
اما کارفرماها با خرید و فروش کارگران خانگی در اینستاگرام و دیگر شبکههای اجتماعی، آژانسهای دولتی را دور میزنند و از این طریق لزومی به پیروی از قوانین مربوطه نمیبینند. در این بازار سیاه کنترل نشده زنان مورد استثمار جسمی و جنسی قرار میگیرند.
نکته مهم این است که تاکنون اقدام قابل توجهی علیه سیستمهای عامل مذکور انجام نشده است.