به گزارش حلقه وصل، جواد كامور بخشایش با اشاره به اینكه كتاب «زندان موصل» مراحل پایانی چاپ را در انتشارات سوره مهر پشت سر میگذارد، اظهار كرد: این كتاب كه به خاطرات «علیاصغر رباط جزیی» از رزمندهها و اسرای دوران دفاع مقدس میپردازد، در حال حاضر به چاپ رسیده و در مراحل پایانی صحافی به سر می برد و تا هفته آینده به بازار كتاب عرضه میشود.
كامور بخشایش درباره كتاب «زندان موصل» گفت: «علی اصغر رباط جزیی» بیش از 8 سال از دوران اسارت خود را در اردوگاه های موصل یك و دو و سه و چهار تكریت گذراند و در این مدت اقدامات مختلفی از نظر فرهنگی، سیاسی و عقیدتی برای تقویت روحیه اسرا و نیز اتحاد میان آن ها انجام داد.
وی ادامه داد: سابقه مبارزاتی این آزاده به سالهای قبل از انقلاب بازمیگردد كه به عنوان یك مبارز سیاسی با گروه های مختلف پیش از انقلاب همكاری داشت. در اوج مبارزات انقلاب در آخرین روزهای سقوط حكومت پهلوی تیری به سینه وی اصابت و ایام پیروزی انقلاب را در بیمارستان سپری كرد.
این نویسنده، خاطرات رباط جزیی را دارای افت و خیزهای بسیار خواند و در معرفی بیشتر شخصیت اصلی كتابش گفت: او قبل از انقلاب كلاس های آموزش قرآن و نهج البلاغه را برگزار می كرد. این روند فكری و فرهنگی او به اردوگاه های اسیران ایرانی در عراق هم نفوذ كرد و در آنجا هم به انجام همین امور مشغول شد كه دارای جزئیات بسیاری است و شرح كامل آنها در كتاب بیان می شود.
علیاصغر رباط جزیی رهبر فرهنگی اسرا بود
رباط جزیی را نمی توان با حجت الاسلام ابوترابی مقایسه كرد
كامور بخشایش كتاب «زندان موصل» را جزو خاطراتی دانست كه زاویه جدیدی از فضای خاطرات اسارت را روایت میكنند و اظهار كرد: در كنار شكنجه هایی كه شده، این كتاب به بحث رهبری فرهنگی شخصیت اصلی می پردازد. البته این شخصیت را نمیتوان با حجت الاسلام ابوترابی مقایسه كرد. چرا كه ایشان در دوران اسارت شخصیتی مذهبی بودند، اما علیاصغر رباط جزیی به نوعی رهبری فرهنگی را اداره می كند و در تمامی برنامه های فرهنگی در دوران اسارت نقش دارد و دخیل است.
وی درباره شیوه تدوین خاطرات علیاصغر رباط جزیی نیز گفت: این كتاب به صورت سوال و جواب تنظیم نشده است. چرا كه معتقدم سوال و جواب اثر را از حالت تدوین خاطره خارج میكند. خاطره تفاوت ماهوی كه با این گونه كارها دارد، بحث احساس و عاطفه ای است كه در خود اثر ارائه میدهد و كتاب «زندان موصل» نیز قالب خاطره دارد.
احساس زلال نثر «دختر شینا» باعث محبوبیت كتاب شده است
این پژوهشگر تاریخ شفاهی اظهار كرد: تكنیك تدوین این اثر را روایی داستانی میدانم و چنین قالبی جذابیتی برای مخاطب به وجود می آورد. در كتاب «دختر شینا» چیزی به لحاظ افت و خیز خاطره وجود ندارد. سیر معمول زندگی خانمی است كه همسرش در جبهه به سر می برد. اما از ابتدای این اثر، احساس زلالی كه در نثر وجود دارد، خواننده را میخكوب می كند كه از اول تا آخر اثر را بخواند. تلاش كردم اثر من نیز به نوعی روایی داستانی باشد
«زندان موصل» دایره المعارف دوران اسارت است
كامور بخشایش ادامه داد: یكی از نقاط قوت كتاب «زندان موصل» این است كه میتوان آن را دایرهالمعارفی از اطلاعات مربوط به دوران اسارت دانست. پینوشتهایی كه این كتاب دارد در اثر مدتها مطالعه و تحقیقم در كتابهای جنگ تحمیلی است. متاسفانه ضعفی كه بسیاری از كتابهای جنگ دارند، نبود فهرست اعلام در این آثار است. به همین دلیل اكثر كتاب های مربوط به دوران اسارت را خواندم تا اطلاعات كاملی از اتفاقات مرتبط به دست بیاورم.
وی خاطرنشان كرد: اطلاعات پیرامونی این كتاب به حدی بود كه در پاورقی جا نشد و هر بخش، پاورقی و پی نوشتی جدا گانه برای خود دارد. همچنین به تداعی 8 سال جنگ تحمیلی، این كتاب را در 8 فصل عنوان گذاشتم و به تداعی دروازههای مختلف اردوگاه های اسرای ایرانی در عراق، عنوان فصلها را دروازه گذاشتم. البته این 8 نماد آزادی، نماد امام هشتم(ع) و 8 سال دفاع مقدس هم هست.
این نویسنده همچنین گفت: از ابتدا سعی میكردم هر اطلاعاتی را كه لازمه این كتاب است جمعآوری كنم و توجهی به تعداد بالای صفحات آن نداشتم، البته شاید از توضیحات و مصاحبههای پیرامونی اطلاعاتی خارج كرده باشم، اما به طور كلی از اصل اطلاعات و مصاحبه هایم با آقای رباط جزیی چیزی كم نكردم