
سرویس معرفی: بیست و هشتمین نشست صبح ناشر با حضور حجت الاسلام محمدتقی سبحانینیا مدیر انتشارات دارالحدیث قم برگزار شد.
مدیر موسسه انتشارات دارالحدیث در ابتدای این نشست به ذکر تاریخچه کوتاهی از روند شکل گیری موسسه دارلحدیث اشاره کرده و پیرامون انتشار کتابهای موسسه گفت: در طی بیست سال کار پژوهشی موسسه دارالحدیث بالغ بر 340 عنوان کتاب منتشر شده که بسیاری از این آثار چندجلدی هستند. مثل دانشنامه امام حسین (ع) که 16 جلدی به طور میانگین 650 جلد کتاب منتشر شده است.
وی ادامه داد: تمام کتابهای دارالحدیث توسط انتشارات چاپ شده و کمتر از بیست عنوان توسط دانشگاه تولید شده که چون کتاب درسی بود با همکاری انتشارات سمت روانه بازار نشر شد.
در کنار رویکرد تخصصی رویکردی عمومی و ترویجی را هم پیگیری میکنیم
سبحانینیا درباره روند و رویکرد آثار این انتشارات نیز گفت: رویکرد اصلی انتشارات قرآن و حدیث است و حدود سه سال است که در کنار رویکرد اصلی رویکردی عمومی و ترویجی را هم پیگیری میکنیم. بیشتر کتب چاپ شده دارالحدیث تخصصی و دارای مخاطب خاص است و لذا برخی از آثار تبدیل به آثار کوچکتر و دارای مخاطب عامتری میشود مثلا دانشنامه امام حسین در 16 جلد منتشر شده و در کنار آن دانشنامه امام حسین نیز عرضه شد.
مدیر انتشارات دارالحدیث اضافه کرد: بخشی از کتابهای ما گزیده است. آیت الله ریشهری از سه یال گذشته به معاونت فرهنگی موسسه دستور تولید آثار عمومیتر را داند و در سال گذشته بیش از 40 عنوان کتاب برای مخاطب عام تولید شد. در اصل با پشتوانه آثار تخصصی دارالحدیث آثاری عمومیتر برای مخاطب عام تولید میشود.
نمیخواهیم آثار عمومیمان صرفا بازاری باشد
وی ادامه داد: تاکنون 11 عنوان اثر در حوزه کودک منتشر کردیم و هشت عنوان نیز در دست انتشار است. قرار بود این عناوین 40 عنوان باشد ولی به خاطر این که دارالحدیث را ناشر تخصصی میشناسند باید زمینه توزیعی مناسب فراهم شود. ما نمیخواهیم آثار عمومی مان صرفا بازاری باشد و به دنیال کار با کیفیت هستیم.
راهاندازی جریان نشر کتب کودک دینی در قم
سبحانینیا درباره روندنشر کتابهای کودک گفت: جریانی در قم درباره کتب کودک راه انداختیم و انجمن کتاب کودک در قم با همکاری دو انتشارات دارالحدیث و جمال راه اندازی شد و میخواهیم در قم جریان کتاب کودک را رویکرد دینی راه بیفتد.
وی با اشاره به کتب انتشارات دارالحدیث درباره امام حسین افزود: هشت اثر درباره امام حسین در دارالحدیث منشتر شده که مهمترین آن «دانشامه امام حسین» در 16 جلد است، کتاب دیگر «حکمت نامه امام حسین» در دوجلد و کتاب «شهادتنامه امام حسین» و گزیده آن در دو جلد است.
مدیر نشر دارالحدیث با اشاره به تهیه دو مدل کتاب حکمتنامهها و فرهنگنامه ها ادامه داد: فرهنگنامهها با رویکرد سبک زندگی از کتب اصلی تخصصی استخراج شده و در زمینههای مهمانی، آرزو، بصیرت، جمعه، زیارت و مسجد تولید شده است. کتب حکنتنامه نیز از جمله آثار گزیده ای است که برای عموم قابل استفاده است.
وی به تولید دو نرمافزار نیز اشاره کرد و افزود: دو نرم افزار نیز برای استفاده خاص و عام تولید شده است. یکی نرم افزار دانشنامه امام حسین که تخصصی است و دیگری نرمافزار ثار الله است که بومی، ترویجی و چندرسانهای است.
ترجمه 30 اثر دارالحدیث به زبانها دیگر
سبحانینیا به رویکرد بین الملل این انتشارات نیز گریزی زد و از ترجمه 30 اثر دارالحدیث به زبانهای دیگر خبر داد و گفت: برخی از آثار از جملله «میزان الحکمه» به 12 زبان زنده ترجمه شده و حتی در میان غیرمسلمانها نیز مشتری دارد.
وی با بازخوردهای انتشار آثار دارالحدیث نیز اشاره کرد و گفت: کتاب حکمت نامه حضرت عیسی را که در سفر ارمنستان عرضه کردیم به قدری مورد توجه قرار گرفت که خودشان متکفل ترجمه و توزیع آن شدند. ما چون نمیتوانیم در کشورهای دیگر آثار را عرضه کنیم با نهادهایی مثل جامعه المصطفی فعالیت میکنیم ولی اگر کشوری درخواست کند نرم افزار را در اختیارشان قرار میدهیم.
انتشارات دارالحدیث خودگردان است
«انتشارات دارالحدیث خودگردان است.» سبحانینیا با ذکر این مطلب ادامه داد: ما از ابتدا هم بودجه نداشتیم و موسسه بودجهای در اختیار ما قرار نداده است به هم دلیل است که حرکت انتشارات ما به سمت عمومیتر شدن و ترویجی پیش میرود. در حوزه فرهنگی رویکرد موسسه فرهنگی است و در حوزه نشر نگاه اقتصادی داریم و در این راستا تولید کتاب حجیم را به دلایل اقتصادی محدود کردیم و به سمت چاپ کتاب عمومیتر، کمحجمتر و همه فهمتر رفتیم.
سبحانینیا در خاتمه به مشکلات ناشران نیز گریزی زد و گفت: مشکلات ما از دیگر ناشران کمتر است چون محل عرضه آثارمان متعدد است. به دلیل نوع تولید ما مشتریهای زیادی داریم. با این که در تنگنا هستیم ولی با بحران مواجه نیستیم. ما فکر میکردیم که سال 93 که تمام شود مشکلات کمتر میشود ولی در سال 94 اوضاع بدتر شد.
ارشاد تا کی می خواهد از ناشران کتاب بخرد؟
وی با پیشنهاد این که کمیتهای برای پیگیری و شنیدن پیشنهادات ناشران تشکیل شود سخن خود را این گونه پایان داد: این که ارشاد از ناشران کتاب بخرد و در کتابخانهها توزیع کند خوب است اما تا کی باید این کار انجام شود؟ هر چقدر تعداد ناشران زیاد شود حمایتها هم کمتر خواهد شد.