به گزارش حلقه وصل، عصر روز شنبه هجدهم مهر ماه، در سالن مهر حوزه هنری، اعضای خانواده و دوستداران شخصیتی بزرگ به نام امام موسی صدر گرد هم آمدند تا در مجلسی سرشار از عقل و احساس، با شعر و خاطره و سخن، یاد او را گرامی بدارند.
مومنی: امام موسی صدر، الگو و اسوه ما در این روزگار است
در این مراسم، محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری، فاضل نظری، علیرضا قزوه، مجتبی رحماندوست، مرتضی ضرابی، عبدالجبار کاکایی و بسیاری دیگر از مسئولان فرهنگی و اهالی شعر و ادب حضور داشتند و با سخنرانی و خوانش اشعاری درباره امام موسی صدر، یاد او را زنده کردند.
محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری ضمن تشکر از کسانی که در این مجلس حضور پیدا کردند، بیان کرد: خوشحالیم که خانواده معزز امام موسی صدر ازجمله سیده رباب صدر خواهر ایشان و فرزند و داماد امام موسی در این مراسم حضور دارند و در جمع شاعران ارجمندی حاضر شدهاند که ذوق و هنرشان را در خدمت ستایش و معرفی یکی از شخصیتهای مهم تاریخ به کار گرفتهاند.
وی با تاکید بر این که در چنین روزگاری، شخصیتی مانند امام موسی صدر، الگو و اسوه ماست، افزود: از ویژگیهای مهم او، شخصیت ادبی ایشان است که لازم است بیش از پیش به این وجه شخصیتی ایشان پرداخته شود همانطور که به طور کلی خاندان صدر وجوه ادبی بارزی دارند.
مومنی شریف افزود: سالهای خیلی قبل هنگامی که علمای جبل عامل به ایران آمدند، در طراحی و تبیین فرهنگ شیعه نقش بزرگی ایفا کردند به طوری که هنوز هم جلوهگر هستند. سالها بعد هنگامی که یکی از این شخصیتها به جنوب لبنان رفت، با مشی آسمانی خود طرحی نو درانداخت و از افتخارات شیعیان محسوب میشود و خودمان را تا همیشه وامدار او میدانیم و امیدواریم بتوانیم در حد خودمان برای معرفی و گرامیداشت این شخصیت بزرگ نقش داشته باشیم.
رییس حوزه هنری همچنین با اشاره به این که یادواره شعر امام موسی صدر با همکاری دفتر نشر فرهنگ انقلاب اسلامی، بنیاد امام موسی صدر و حوزه هنری برگزار شده است، گفت: چنین مراسمی برای بزرگداشت این شخصیتهای بزرگ لازم است اما به واقع در مقابل حق عظیمی که آنها بر گردن ما دارند لازم است کارهای بیشتری انجام دهیم و امیدوارم چنین مراسمی باز هم تکرار شود.
وی همچنین در این مراسم از دو شخصیت دیگر یاد کرد و گفت: جا دارد در اینجا از مرحوم دکتر صادق طباطبایی یاد کنم که در یکی از مراسم شب خاطره که به یاد امام موسی صدر برگزار شده بود، سخنرانی زیبایی درباره ایشان کرده و خاطراتی شنیدنی از او برای حضار تعریف کردند.
مومنی شریف ادامه داد: شخصیت دیگری که جا دارد در اینجا از او یاد کنم و امروز جایش اینجا خالی است، شهید سردار همدانی است که چندی پیش در مراسم رونمایی کتاب در حوزه هنری متواضعانه شرکت کرد و از فرمایشات ایشان بهرهمند شدیم. خداوند روح آسمانی این دو بزرگوار را با پیامبر محشور کند و از نعمات الهی بهرهمند شود.
شاعرانی از ایران، هندوستان، افغانستان، شاعران کردزبان و ... در این مراسم با تقدیم آثارشان به این شخصیت عزیز، با زبان شعر و ادب به ایشان ادای احترام کردند.
وحید طلعت، شاعر افغان، یکی از افرادی بود که در این مراسم به شعرخوانی پرداخت که بخشهایی از شعر او از این قرار است:
بیروت بعد رفتن تو تا هنوز هم
بارانی است مثل هوایی که نیستی
بیروت نه، عروس، که چشمانتظار توست
مدهوش از سوال و چرایی که نیستی
درمان شرق بودی و امید شیعیان
یادت همیشه هست، دوایی که نیستی
...
علی فردوسی، شاعر دیگری بود که شعرش مورد توجه حضار قرار گرفت؛ او در بخشهایی از شعرش خواند:
قصه یعقوب و یوسف، حال ما و حال توست
صبر، بخت ما و زندانی شدن اقبال توست
فال حافظ هرچه میگیرم نمیدانم چرا
یوسف گمگشته بازآید به کنعان فال توست
فیروزان: امام موسی صدر تعادل بین عشق و عقل است
مهدی فیروزان داماد امام موسی صدر به ایراد سخنرانی درباره شخصیت ایشان پرداخت و گفت: انسانی کامل است که بر دو بال عشق و عقل پرواز کند نه اینکه به نفع یکی، دیگری را حذف کند. انسانی در مسیر کمال قرار می گیرد که این دو بال را با تعادل پیش ببرد. ما امروز یادواره شعری برای چنین انسانی داریم. امام موسی صدر تعادل بین عشق و عقل است، تعادل بین شناخت کتاب الله و شناخت عترت.
وی با بیان این که به همین دلیل امام موسی صدر ماندگار است و در دل من و شما عشق بیدار کرده و شعر میتراود، افزود: اگر ایشان صرفا یک دانشمند علم بودند شاید کمتر در دل ما این همه فضیلت تبدیل به عشق و شعر می شد. به محض اینکه ما از زیبایی صحبت می کنیم یعنی از عشق صحبت می کنیم و وقتی از مقوله عشق حرف به میان می آید، به عبادت می رسیم. وجود امام موسی صدر برکتی است از احساس و شناخت حقیقت و عشق به حقیقت نتیجهاش این می شود که انگیزه احساسی و عاطفی در دل شاعر ایجاد می کند.
وی همچنین اظهار کرد: امام موسی صدر شاعر است ولی قرار نیست وجه ادبی اش بر سایر وجوه سایه بیفکند. وی می گوید انسانی در تعادل است که مجموعه اعضا و قوا و احساساتش، در تعادل بوده و با هم رشد کنند. نمی شود دست من رشد کند اما پای من رشد نکند و من انسانی کامل باشم. حرکت متعادل و هماهنگ عشق و عقل، منظومه انسان را الهی می کند. ما چنین تعریفی را در شخصیت امام موسی صدر می بینیم، وجوه درونی و بیروی وی با هم فرقی ندارند، آنچه از ایشان در خانه می بینیم بیرون هم همان است، دوگانه حرف نمی زند و اگر حرفی را در مجلسی عمومی بگوید، در جمع و مجلس خصوصی و برای دخترش هم می گوید و...
فیروزان تاکید کرد: آنچه من امروز در این جمع می گویم حاصل اطلاعاتی است که بیرون از این مراسم داشتم و تعریفی که شعرای این مجلس امروز در من ایجاد کردند. مجموع این اطلاعات و بیانات دوستان، تعاریف رادر ذهنم مبدل به یک نظریه کردند که از همگی تشکر می کنم.
وی در پایان سخنانش اظهار کرد: دوست دارم در پایان سخنانم خاطره ای را از یکی از دوستان امام موسی صدر نقل کنم. ایشان می گویند امام موسی صدر نسبت به شعر و موسیقی علاقمند بود. تقریبا یک ماه مانده به زمان ربوده شدن امام موسی صدر، از لبنان به سمت سوریه راه افتادیم؛ امام با حافظ اسد قرار ملاقات داشتند و ما از منطقه ای به نام بعلبک می گذشتیم که به ما خبر دادند برای حافظ اسد کاری پیش آمده و قرار ملاقات از صبح به غروب افتاد. امام گفتند حالا که به این منطقه رسیدیم، من دوستی در این نزدیکی دارم که می توانیم به منزل ایشان برویم. دوست امام، نجاری بود که در خانه ای دو طبقه سکونت داشت که طبقه اول نجاری بود و در طبقه دوم هم خانه اش قرار داشت. در طبقه دوم این خانه، بالکنی بود مشرف به دشتی بسیار سبز و زیبا. من و امام در این بالکن نماز خواندیم و چای نوشیدیم و من که از زیبایی آن منطقه و آن منظره شگفت زده بودم، به امام گفتم عجب جای خوب و زیبایی است، کاش می شد آدم همیشه اینجا زندگی کند. امام اندکی سکوت کرد و گفت آیا صائب را می شناسی؟ و سپس این شعر را خواندند: بر لب بام خطر نتوان بخواب امن رفت/ ایمنی خواهی ز اوج اعتبار اندیشه کن»
گفتنی است در ادامه این برنامه، دکتر محمدحسن زورق به معرفی کتاب دو جلدی «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» پرداخت و از این کتاب رونمایی شد. در بخش پایانی مراسم نیز با اهدای لوح تقدیر از بیست شاعر برگزیده یادواره شعر امام موسی صدر تقدیر به عمل آمد.
سیدسکندر حسینی از افغانستان، معین شاهویسی شاعر کرد ایرانی، حمید تقدیمی از افغانستان و شاعران جوان دیگر از جمله افرادی بودند که در این یادواره آثارشان را قرائت کردند. همچنین گفتنی است در این مراسم، مسئولان فرهنگی از جمله محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، مجتبی رحماندوست، خانواده امام موسی صدر و همچنین شاعرانی از جمله علیرضا قزوه، فاضل نظری، عبدالجبار کاکایی، محمود حبیبی کسبی و ... حضور داشتند.