![](/themes/snn/image/iribmap_new.jpg)
به گزارش حلقه وصل: «عمده عدم مبادلات پولی بانکی متاثر از تحریمهای ثانویه ایالات متحده آمریکا و FATF گرهای از گرههای اقتصادی کشور باز نخواهد کرد.» این را سخنگوی هیئت رئیسه مجلس پس از برگزاری نشست نمایندگان مجلس با کارشناسان اقتصادی اعلام کرد. او با تاکید بر اینکه ایران در دولتهای قبل، 39 اقدام از 41 اقدام FATF را پذیرفته، پرسیده است: «آیا تا این حد توانسته است گرهای باز کنند؟»
عباس گودرزی در نهایت با افشای اهداف پنهان FATF گفت: «آنها میخواهند علاوه بر تحمیل تحریمهای فلجکننده، راههای دور زدن تحریم را هم از این طریق دست پیدا کنند.»
این موضوع زمانی تایید شد که ترامپ یادداشتی را علیه ایران امضا کرد که طبق آن، وزیر خزانهداری موظف شد اقدامات علیه ایران را در FATF حفظ کرده و آستانههای مالکیت ذینفع را ارزیابی کند تا اطمینان حاصل شود تحریمها تمام درآمدهای غیرقانونی احتمالی را از ایران سلب میکند. این دستور ترامپ به این معنی است که وی برای جلوگیری از مبادلات مالی ناشی از فروش نفت ایران، از ابزار FATF استفاده کند.
موضوع پیوستن به FATF ، اولین بار پس از تصویب برجام و عدم رفع تحریمها، خصوصاً تحریمهای تبادل پولی و بانکی مطرح شد. دولت وقت آمریکا در آن زمان علاوه بر کاهش ظرفیتهای هستهای، به دنبال محدود کردن توانمندی موشکی و تضعیف عمق استراتژیک ایران نیز بود. موضوعاتی که در برجام محقق شد اما آمریکاییها به دنبال تحقق آن از طرقی دیگر بودند.
پس از خروج آمریکا از برجام، FATF به صورت جدیتری وارد دستور کار دولت وقت ایران شد. همان زمان کارشناسان میپرسیدند که با وجود بازگشت تحریمها پیوستن به FATF چه تاثیری در ارتباطات تجاری و مالی ما با دنیا خواهد داشت؟
با شروع همهگیری ویروس کرونا، مردم ایران در انتظار ورود واکسن بودند اما گویا عدم پیوستن ایران به کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF)، خرید و واردات واکسن را با مشکل مواجه کرده بود. علی ربیعی سخنگوی دولت وقت در مورد خرید واکسنهای کرونا گفته بود: «درباره واکسن بنابر قوانین تحریم و قواعد FATF در زمینه انتقال پول، طی چندین مرحله امکان انتقال پول با مشکل مواجه شد و با موانعی رو بهرو بودیم.»
پیش از این سخنان ربیعی نیز علی مطهری، نماینده سابق تهران در مجلس دهم نوشته بود: «به خاطر این که در لیست سیاه اف ای تی اف قرار داریم نتوانستیم پنجاه میلیون دلار مبلغ سهمیه ایران از واکسن کرونای سازمان جهانی بهداشت برای هشت میلیون ایرانی را منتقل کنیم و سهمیه ایران باطل شد. مجمع تشخیص مصلحت نظام باید پاسخگو باشد».
با شروع دولت سیزدهم و روی کار آمدن آیت الله رئیسی، به فاصله یک ماه بعد محمولههای سنگین واکسن وارد ایران شد و این درحالی بود که ایران هنوز در لیست سیاه FATF قرار داشت. در همان زمان معاهدات و توافقنامههای اقتصادی با دیگر کشورها امضاء شد و ایران به عضویت جمع کشورهای اقتصادی نوظهور تحت عنوان بریکس درآمد و در سازمان اقتصادی شانگهای نیز پذیرفته شد.
بدون آنکه کارگروه ویژه اقدام مالی ایران را از لیست سیاه خارج کند، دولت شهید رئیسی توانست قرارداد سوآپ گازی با ترکمنستان و جمهوری باکو امضا کند. شهرداری تهران نیز قراردادی به ارزش دو میلیارد یورو با کشور چین منعقد کرد. اوایل سال جاری هم مدیرعامل شرکت نفت گفت که در ۲.۵ سال دولت رئیسی ۱۵ میلیارد دلار قرارداد سرمایه گذاری منعقد شده است. با این حال در ۸ سال دولت روحانی تنها ۱۱ میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام شده بود.
این روزها بازهم FATF، به اولویت اصلی اصلاحطلبان و دولت سوم روحانی تبدیل شده و در افکار عمومی در حال گره زدن آن به مشکلات مردم هستند. با این حال آنها خود به خوبی میدانند که خروج از لیست سیاه FATF هیچ گرهی از تحریمها و مشکلات اقتصادی ایران باز نمیکند و در مقابل تمام مسیرهای دور زدن تحریم، فروش نفت و انتقالات مالی ایران را نزد این کارگروه که اسرائیل، آمریکا و انگلیس به عنوان اعضای قضایی آن میباشند مفتوح آشکار میکند.
قریب به یک دهه است که این سوال نزد کارشناسان و افکار عمومی مطرح است که با وجود چنین موضوع بدیهی و روشنی، چرا اصلاحطلبان اصرار دارند ایران به طور کامل و بی چون و چرا FATF را بپذیرد؟ آن هم زمانی کمه ترامپ روی کار آمده و در کمین کشتیهای حامل نفت ایران نشسته است!