به گزارش حلقه وصل: «آمریکا همان آمریکا است. شما هم همان تیم هستید. اگر میتوانستید همان زمان به نتیجه میرسیدید.» این جمله، جمله اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در واکنش به اظهارنظرهای برخی دولتمردان مبنی بر مذاکره مستقیم با آمریکا است.
در روزهای اخیر عبدالعلیزاده معاون نماینده رئیسجمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور در مورد مذاکره با آمریکا سخن گفت که با واکنشهایی همراه بود. ابراهیم عزیزی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در واکنش به این اظهارات، گفت: برخی افراد انگار حافظه خود را ازدستدادهاند آمریکا همان آمریکایی است که همین افراد از مذاکره با آن به هیچ نتیجهای نرسیدند. آمریکاییها اگر پایبند به مذاکرات بودند از توافقات قبلی خارج نمیشدند و به توافقات قبلی بیاحترامی نمیکردند. کسی که مسئولیتش کار بر مسائل سواحل است نباید درباره مسائل وزارت امور خارجه و دیپلماسی اظهارنظر کند.
تمایل به مذاکره علیرغم بدعهدیهای آمریکا
تمایل برخی دولتمردان برای مذاکره با آمریکا در حالی است که آمریکا سال ۹۷ از برجام خارج شد. ترامپ در سال ۹۶ شروط غیرمعقولی همچون بازرسیهای نظامی در تمامی سایتهای مورد درخواست بازرسان بینالمللی، توافق هستهای بدون تاریخ انقضا و تحریم موشکسازی را برای ماندن در برجام عنوان کرد. پس از خروج آمریکا از برجام ایران همچنان به تعهدات خود عمل کرد، اما «جوزف بورل» مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سال ۹۹، اعتراف کرد که کشورهای اروپایی نیز به تعهدات خود در قبال ایران عمل نکردند. در آذرماه سال جاری نیز آمریکاییها و اروپاییها پس از گذشت ۹ سال و با نزدیکشدن زمان پایان قطعنامه برجام قطعنامه ضدایرانی به تصویب رساندند تا برایناساس بتوانند مکانیزم ماشه را فعال کنند. علیرغم تمایل برخی دولتمردان در روزهای اخیر برای مذاکره با آمریکا، ترامپ در مراسم تحلیف گفت: «ما بازگشتیم تا ایران را پاسخگو کنیم و بهرهبرداری آن از پول نفت برای تأمین مالی سازمانهای تروریستی را متوقف کنیم.»
اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی دررابطهبا روند تکراری مذاکره آمریکا و اظهارات برخی مسئولین دراینرابطه به گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس پرداخت.
کسانیکه دم از مذاکره میزنند همان کسانی هستند که قبلا این راه بینتیجه را رفتند
کوثری با اشاره به فراموشی برخی مسئولین، گفت: بعضی از افراد که دم از مذاکره میزنند به نظرم فراموشکار شدهاند. سنشان بالا رفته و وقایع تاریخی را فراموش کردهاند. این افراد درگذشته چند سال با آمریکا مذاکره کردند، اما طرف مقابل نسبت به توافقات بیتعهد بود. چه کنیم که بعضیها فراموشکار هستند، لذا باید بگوییم کشورهایی که در آن مقطع زمانی به تعهداتشان عمل نکردند قابلاطمینان نیستند. این افراد که قبلاً هم مسیر بینتیجه مذاکره را رفتند مدعی هستند که مذاکره مشکلات اقتصادی را برطرف میکند. اگر چنین چیزی صحت داشت چرا همان زمان نتیجهای از مذاکرات عایدتان نشد؟ آمریکا همان آمریکا است شما هم همان تیم هستید اگر میتوانستید همان زمان به نتیجه میرسیدید.
اگر آمریکا میخواست تحریمها را بردارد در برجام برمیداشت
وی افزود: آمریکا هم همان آمریکایی است که ۴۵ سال ملت ایران را در محاصره اقتصادی قرارداد و پس از برجام نیز تحریمها را چندبرابر کرد. بعدازاین همه بیتعهدی، ظلم و توطئه آمریکا علیه ملت ایران سؤال این است که این افراد بر چه اساس و با چه رویی به دنبال مذاکره با آمریکا هستند؟! مگر تضمینی دادند که این بار به تعهداتشان عمل میکنند؟ دفعه پیش که مکتوب و بهصورت کتبی امضا کرده بودند زیر میز زدند. آمریکا به دلیل روحیه سلطهگری هیچگاه به تعهداتش پایبند نبوده از این به بعد هم نخواهد بود. باید مستقل بود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس عنوان کرد: اگر آمریکا میخواست تحریمها را بردارد در برجام برمیداشت. چراکه ما به تمام تعهداتمان عمل کردیم. سانتریفیوژها را باز کردند و از ۱۹ هزار به ۶ هزار در کوتاهترین زمان تقلیل دادند. ۱۰ تن اورانيوم غنیشده داشتیم همه را از کشور خارج کردند. قلب رآکتور اراک را با بتن پر کردند و نتیجهای از این همه کرنش عایدشان نشد. باعث تعجب است که امروز هم به دنبال همان مسیر هستند. چند بار باید گزیده شد و عبرت نگرفت؟!