
به گزارش حلقه وصل: میتوان گفت تاریخ مقاومت به قبل و بعد از طوفان الاقصی تقسیم میشود. از طوفان الاقصی هم میتوان این تاریخ ۱ ساله را به «از طوفان الاقصی تا وعدهٔ صادق ۱» و از «وعدهٔ صادق ۱ تا وعدهٔ صادق ۲» و از «وعدهٔ صادق ۲ به بعد» تقسیم کرد. طبیعتاً رسانهها هم باید متناسب با این تغییرات تاریخی حرکت کنند و خود را وفق دهند.
دکتر «علیرضا داوودی» کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی ۵ خاصیت مهم را برای رسانهٔ طراز جبههٔ مقاومت ذکر میکند، فارغ از اینکه چه ساحتی از رسانه را در اختیار دارد، مکتوب است یا صدا و تصویر، یا ترکیبی از اینها، رسانهٔ بزرگی است یا کوچک، و...
به اعتقاد این کارشناس، رسانه باید ۵ ویژگی داشته باشد تا آن را رسانهٔ طراز جبههٔ مقاومت به حساب بیاوریم. در این گزارش این ویژگیها را مرور میکنیم.
اول: درک، شناخت و یقین کامل بر جبههٔ مقاومت
داوودی ویژگی اول را وجود شاخصهٔ درک، شناخت و تسلط کامل بر جبههٔ مقاومت میداند، یعنی «تمام اعضا و اجزا مفهومی تحت عنوان مقاومت اسلامی در میدان را با تمام فراز و نشیبهایش به طور کامل درک کرده باشند و به یقین استنباطی و یقین استدلالی در خصوص گزارههای محور مقاومت رسیده باشند.»
دوم: اعتقاد همیشگی به جنگ با جبههٔ ضد مقاومت
ویژگی دوم اعتقاد به بودن به طور کامل و همیشگی در طول زمان و بدون محدودیت در خصم و جنگ با جبههٔ ضد مقاومت است.
داوودی با ذکر این ویژگی میگوید «باید توجه باشیم رسانهٔ طراز جبههٔ مقاومت نباید فقط رژیم صهیونیستی را دشمن بداند. تمام رینگها و محیطهایی را که در هر نوع و ساحتی به رژیم صهیونیستی کمک میکنند هم باید دشمن بداند و به این دشمنی در همهٔ حوزهها و ساحات معتقد باشد و برایش برنامهریزی داشته باشد. پس در عین حال که رژیم صهیونیستی را دشمن میداند، نباید از سایر رینگها و حوزههای ثانویه نیز غافل شود.»
سوم: اشراف بر سازمان رفتاری جبههٔ ضد مقاومت
ویژگی سوم اشراف و تسلط بر رفتار و سازمان عملیات میدانی و رسانهای جریان ضد مقاومت است. این مسأله شوخیبردار نیست که با یک سری ادعاها، تصورات، تخیلات و تحلیلهای ناقص و مندرآوردی یا به صرف بودن در برخی محیطها افراد ادعا کنند این موضوع را میتوانند محققشده بدانند.
داوودی با بیان این موضوع میگوید «تسلط و اشراف بر سازمان رفتاری جبههٔ ضد مقاومت یعنی بر جزءبهجزء رفتار دشمن بهخصوص صهیونیستها، آمریکاییها، انگلیسیها و برخی کشورهای عربی آن گونه اشراف داشته باشید که قدرت خوانش اقداماتشان در آینده، قدرت استدلال و درک رویدادهایی که اکنون رقم میزنند، و قدرت استنباط گزارهها از رفتارهای قبلیشان را به دست آورده باشید.»
در این صورت میتوان گفت رسانهٔ طراز محور مقاومت بر رفتار جبههٔ ضد مقاومت کاملاً مشرف است و نیز مسلط بر انواع تکنیکها برای خنثی کردن اقدامات ضد مقاومت یا ورود به مرحلهٔ پیشدستی در حوزهٔ در اختیار گرفتن افکار عمومی و فضای روانی جوامع علیه جریان ضد مقاومت است.
چهارم: رسانهٔ دستاول با دانش، تجربه و اقدام پیشدستانه
ویژگی چهارم برمیگردد به قدرت استفادهٔ رسانهها از کلیهٔ امکانات، تکنیکها، عوامل، ابزارها و قواعدی که در نهایت منجر میشود به ایجاد محیط برتر نسبت به قواعد رسانهای که جریانات ضد مقاومت ایجاد میکنند. بنابراین یکی از مهمترین ویژگیهای رسانههای طراز محور مقاومت داشتن دانش روز، تجربهٔ کافی، توانمندی ترکیب دانش و تجربه، و نهایتاً اقدام آوانگاردی پیشدستانه و پیشگیرانه است.
داوودی با این توضیحات میگوید «باید دقت داشت که رفتار رسانهای در محور مقاومت بههیچوجه پروژه نیست. بلکه یک فرآیند طولانیمدت خستگیناپذیر است. پس بهروز کردن قواعد دانشی و تجربهای و قواعد روش، منش، بینش و نگرش صحیح در محور مقاومت کمک میکند که در محور مقاومت شاهد رسانههای دستاول باشیم. نه رسانههای تابعهشده، نه رسانههای دستدوم به بعد، و نه رسانههایی که قدرت روایتگری را از دست دادهاند و امکان ایجاد قرائتهای متناسب با محور مقاومت را ندارند.»
در اینجا مسألهٔ بسیار مهم، مأموریت رسانههای محور مقاومت است. داوودی این مأموریت بسیار ویژه را نشاندادن عقلانی، میدانی و اطلاعاتی زوال، نابودی، اضمحلال و انهدام رژیم صهیونیستی میداند و میگوید «تمرکز بر مظلومیت محور مقاومت تنها ۲۰ درصد کار یک رسانه در محور مقاومت است. ۸۰ درصد دیگر آن ایجاد امید در مخاطبان محور مقاومت دربارهٔ چگونگی مسیر و فرآیند نابودی رژیم صهیونیستی است. این مسأله دانش بسیار بالا، اشراف بسیار دقیق و تسلط کاملاً فنی و حرفهای میطلبد.»
پس تبدیلشدن به رسانهٔ دستاول در محور مقاومت مهمترین شاخصهٔ رکن چهارم در رسانهٔ طراز انقلاب اسلامی است.
پنجم: جهانی فکر کردن و جهانی عمل کردن
مسألهٔ بسیار مهم دیگر، که ویژگی پنجم رسانهٔ محور مقاومت محسوب میشود این است که نباید به موضوعات جناحی و جریانی آلوده شود و دستاویز قواعد گروه، گروهک، فرقه و تفکرات نحلهای قرار بگیرد.
پس مهمترین شاخص رسانهٔ محور مقاومت این است که جهانی فکر و عمل کند، و جدای از همهٔ کجتابیهای فردی و دستهای، هدفی والاتر از موضوعات بیاساس و دمدستی و غیرضروری داشته باشد. جبههٔ مقاومت یک جبههٔ جهانی است با مأموریت اتصال.
داوودی با بیان این ویژگی میگوید «بعضی اوقات دشمن به نحوی عمل میکند که از برخی رسانههای منتسب به جریان مقاومت یا حتی رسانههای درون جریان مقاومت، علیه جریان مقاومت استفاده کند. سرمایهگذاری رسانهها، جریانها و سرویسهای ضد مقاومت روی جهل و برخی کمدانشیها یا بددانشیهایی است که گاهی در بعضی رسانههای محور مقاومت دیده میشود. بنابراین خیلی باید دقت داشته باشیم.
رسانهٔ محور مقاومت یعنی رسانهٔ میداندار متشرع که کاملاً فعال است و هدفی جز ترسیم چگونگی نابودی رژیم صهیونیستی در دستور کار ندارد؛ با استفاده از همهٔ دانش و روشی که وجود دارد.»
نکتهٔ پایانی: تقویت کشور گفتمانی محور مقاومت
بسیار مهم است که بههیچوجه نگذاریم در جبههٔ مقاومت مسألهٔ قومیت، نژاد و خاستگاه که معمولاً توسط جریانات غیرمقاومتی مطرح میشود، رونق بگیرد و تقویت شود. قرائت عربی یا قرائت فارسی، روایت ایرانی یا روایت فلسطینی در محور مقاومت اساساً معنا ندارد.
به اعتقاد این کارشناس رسانه، هنر رسانهها در محور مقاومت این است که در حوزهٔ گفتمان بتوانند کشور جدیدی به نام «کشور مقاومت» ایجاد کنند که ایران، فلسطین، یمن، لبنان، سوریه و عراق استانهای آن تلقی شوند. کشوری با گفتمان واحد مقاومت.
داوودی با بیان این مسائل در انتها میگوید «قرائت فلسطینی از نحوهٔ جنایات رژیم صهیونیستی بر اساس آنچه در غزه اتفاق میافتد، با قرائت یک لبنانی در بیروت به از آنچه رژیم در بیروت انجام میدهد، شاید در اجزا و در عملیات با هم متفاوت باشد. اما باید یادمان باشد که همهٔ اینها در ذیل یک ادبیات، گفتمان و گفتار جهانی باید در حوزهٔ رسانه شکل بگیرد. پس اگر ببینیم فرد یا افرادی میخواهند قرائت فلانجایی و روایت بهمانجایی ایجاد کنند، قطعاً میخواهند در جریان مقاومت، یا دستکم در حوزهٔ گفتمان رسانهای، خط شکست و ترکهای دیالکتیکی ایجاد کنند و نهایتاً جهانبینی واحد جهانی نسبت به محور مقاومت علیه ضد مقاومت را حذف کنند.»