به گزارش حلقه وصل: عبدالله گنجی تحلیلگر مسائل فرهنگی و کارشناس امور ارتباطات، گفت: شباهت اربعینِ صدر واقعه عاشورا با اربعینهای امروزی، زنده نگه داشتن عاشورا، نسل موجود را درگیر موضوع کردن و عمق بخشیدن به معارف آن است. اما الان امکانات وسیعتر و جمعیت گستردهتر است و همچنین آن احساس تنهایی که برای حضرت زینب سلامالله علیها و دیگر اسرا وجود داشت، الان دیگر نیست.
او سپس اضافه کرد: اما در هر صورت بنیانگذار و پایهگذار راهپیمایی اربعین امروز اربعین همان زمان است. اربعین سال ۶۱ مثل الان با «انسانرسانه» به دیگران بازنشر داده میشد. الان هم همین نفررسانههایی که این مسیر را طی میکنند بازتابدهنده اصلی این حرکت بزرگ هستند؛ ولی با ابزار مدرن.
گنجی شرح داد: ابزار رسانه سال ۶۱ صرفاً زبان بود. گرچه تأثیر تاریخی آن بعد از ۱۴۰۰ سال، خیلی مهمتر از کارهای انسانرسانههای امروز ما است.
این تحلیلگر فرهنگی اضافه کرد: تفاوت اولین اربعین با اربعین امسال از نظر اثرگذاری بر مخاطب را باید از نظر اعتقادی تحلیل کرد. آن زمان به خاطر نوری که نباید خاموش میشد و اینکه خون ریخته شده نباید گم میشد، خداوند به نشر معارف عنایت داشته.
او سپس اضافه کرد: امروز بیشتر توفیق ما گام برداشتن در این مسیر است. اما سال ۶۱ هجری آنها توفیق نشر و شناساندن آنچه رخ داده بود را داشتند و کارشان صرفاً گرامیداشت نبود. یعنی اگر آنها نبودند، وضعیت فعلی رخ نمیداد و هیچ پایهای وجود نداشت که به آن تکیه داده شود.
گنجی اظهار داشت: بنابراین اربعین امروز ادامه همان اربعین سال ۶۱ است؛ ولی با غربت کمتر و با نگاه و منازعهای تمدنی با خارج از جهان اسلام. آن زمان اینها نبود.
این تحلیلگر افزود: معنابخشی و حیات امروز دستاوردهایی است که از اولین اربعین به ما میراث رسیده.