
به گزارش حلقه وصل: جلسه شورای شهر است و موضوع بخشی از جلسه نیز بررسی وضعیت درآمد و هزینههای شهرداری تهران؛ در این میان «احمد صادقی» یک نکته در مورد نحوه محاسبه درآمدهای شهرداری تهران مطرح میکند و خزانهدار شهرداری نیز در مورد آن توضیحاتی ارایه میدهد اما رسانههای اصلاح طلب با پررنگ کردن یک سئوال محاسباتی آنرا در حد یک فسادمالی، بزرگ کردهاند.
پس از آنکه خزانهدار شورای شهر گزارشی از حساب و کتابهای شهرداری در مهر ماه میدهد، صادقی به گزارش درآمد و هزینههای شهرداری در سال ۱۴۰۱ که در سامانه شفافیت منتشر شده اشاره میکند و میگوید: «درآمد سال ۱۴۰۱ به میزان ۶۷ همت نقد و دو همت غیرنقد و ۱۱ همت نیز غیرنقد غیر قابل تخصیص و در مجموع ۸۰ همت گزارش شده، مطابق با گزارش مصارف بودجه سال ۱۴۰۱ که در سامانه شفافیت درج شده مصارف نقدی بودجه ۴۹.۴ همت بوده، همچنین با جمع مصارف غیرنقد بودجه این رقم ۵۲.۵ همت هزینه ثبت شده است. مقایسه این دو جدول نشان میدهد که نزدیک به ۱۷ همت از درآمد حاصله در هیچ محلی هزینه نشده است. این امر با درنظرگرفتن ۱۱ همت منابع غیرنقد غیر قابل تخصیص معادل ۲۸ همت است. البته مشخص نیست که چرا منابع غیرنقد غیر قابل تخصیص در گزارش عملکرد درآمد ذکر شده البته چهار همت از این درآمد غیرنقد غیر قابل تخصیص خسارات به اموال شهرداری تهران بوده که مشخص نیست این میزان چرا باید در درآمد هزینهای درج شود. در اینجا سؤالی که مطرح است این است که این ۱۷ همت درآمد ادعایی کجاست؟»[۱]
این درحالی است که این عضو شورای شهر بلافاصله نکته محاسباتی که به زعم وی اشتباهی در این حوزه صورت گرفته است را ذکر میکند و یادآور میشود: « به دلیل عدم امکان نقدشوندگی این پروژههای مشارکتی حداقل در سالهای ابتدایی، این موارد نمیبایست در محاسبه عملکرد نقد یا غیرنقد امروز محاسبه شود و شهرداری تهران نمیتواند واحدهای ساختهشده سالهای آتی را به فروش برساند چون این واحدهای آپارتمانی وجود خارجی یا حتی وجود حقوقی و قانونی نیز ندارد.»
این درحالی است که سؤال صادقی ناظر به نکته محاسباتی بوده و وی سعی در روشنسازی این موضوع داشته است. اما رسانههای اصلاح طلب بویژه «روزنامه شرق» با آب و تاب دادن خبری و پیچ و تاب دادن نوشتاری طوری وانمود میکنند که «۱۷ هزار میلیارد تومان از درآمد شهرداری گم شده است» و با دقت نظر خاصی باید گزارش این روزنامه اصلاح طلب را خواند تا متوجه شد که موضوع واقعی چیست؟
صادقی مطرح می کند: « مشخص نیست پروژههایی که در حال انعقاد قرارداد است یا منجر به جواز یا انتقال قدرالسهم زمین و ملک نشده است، چگونه میتواند در گزارش عملکرد نقدی شهرداری محاسبه شود؟ این املاک و زمین چندین سال طول میکشد تا ساخته شود. ملک جواز نشده و ساخته نشده که اقدام در جهت اخذ جواز و اقدام در جهت ساخت ملک در اختیار و ید شهرداری تهران نیست و اگر آن مالک تمایلی به اخذ پروانه و ساخت نداشته باشد یا پروژهها متوقف شود، عملا دست شهرداری تهران به جایی بند نیست. »
روزنامه شرق نیز در این حوزه مینویسد: «بخشی از درآمدهایی که شهرداری تهران مدعی است به دست آورده از واحدهای مسکونی پروژههای مشارکتی سازمان نوسازی است که هنوز ساخته نشدهاند. به گفته صادقی، شهرداری تهران نمیتواند واحدهای ساختهشده سالهای آتی را به فروش برساند چون این واحدهای آپارتمانی وجود خارجی و یا حتی وجود حقوقی و قانونی نیز ندارند.»
اما با وجود اینکه این جریده اصلاح طلب خود تیترش را «درآمد خیالی» انتخاب کرده است؛ اما رسانههای دیگر اصلاح طلب که خصوصا به بازنشر این خبر اقدام کردهاند تیتر غلط انداز « ۱۷ هزار میلیارد تومان در شهرداری تهران گم شد!» را انتخاب کردهاند.
نکته حائز اهمیت این است که صادقی برای اینکه برداشت اشتباهی از سخنان وی نشود، به طور دقیق موضوع درآمد نقدی را ابتدا توضیح میدهد و سپس به نکته محاسباتی خود اشاره می کند. این عضو شورای شهر تهران در این خصوص بیان میکند: «در تعاریف بودجه منظور از درآمد نقدی، درآمدی است که به صورت فول اسکناس وارد حساب شهرداری شده و در لحظه امکان استفاده از آن وجود دارد.درآمد غیر نقدی نیز اموال منقول و غیر منقولی است که به صورت نقد امکان محاسبه آن وجود دارد.»
با این شرایط به نظر میرسد جریان اصلاحات بهویژه در بخش اطلاع رسانی و رسانههای خود چندان به فکر تنویر افکارعمومی نیست و بیشتر به رسانهها به عنوان ابزار جنگ روانی نگاه میکند. این نگاه ابزاری به رسانههاست که باعث شده واقعیت در خصوص یک جلسه بررسی وارونه نمایی شده و به عنوان فساد مالی انعکاس داده شود.
این دروغ پراکنی باعث شد که احمد صادقی رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای اسلامی شهر تهران در خصوص انتشار مطالبی منتسب به او در برخی رسانهها مبنی بر گم شدن ۱۷ هزار میلیارد تومان از درآمدهای شهرداری تهران، بیان کند: «بنده هرگز صحبتی از ناپدیدشدن و یا گم شدن پول نکردهام و مطرح کردن چنین مباحثی بدفهمی یک موضوع کارشناسی و یا متاسفانه شیطنت رسانهای است.»
وی ادامه داد: «بنابر اعلام معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری این تفاوت اعداد در میزان ثبت در سامانه ناشی از پرداخت علی الحساب در پروژههای عمرانی و خرید ماشینآلات و تجهیزات است و ما از معاون مالی درخواست کردیم که در اولین فرصت گزارش مبسوطی از این پرداختها را به شورا ارائه دهد.»
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای اسلامی شهر تهران در پایان افزود: «چه کسی کلمه گم شدن پول را در شورا به کار برد؟ به هیچ عنوان مسئله گم شدن مطرح نشد و شیطنت رسانهای صورت گرفته است.»
نکته جالب توجه این است که این جریان سیاسی در ابتدا خبر اصلی را با تحریف و تخطئه منتشر میکند و بعد از آن با تحلیل و همچنین انتشار خبرهای متعدد به آن ضریب داده و یک خبر کذب را بارها بازتاب میدهند بدون اینکه به این نتیجه بیاندیشند که افکارعمومی را منحرف میکند.
[1] درآمدهای خیالی (sharghdaily.com)